A+ A-
Yorum
10

2035 vizyonuyla Samsun, Karadeniz’in yükselen gücü oluyor

Yayın Tarihi: 04.04.2025 - 12:15
Samsun, 2035 yılına kadar Karadeniz Bölgesi'nin orta-yüksek teknolojili sanayi üssü, mavi ekonominin bölgesel lideri ve Türkiye'nin kuzeyinde lojistik ve ticaretin merkezi olma hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.
Kaynak:İHA

İldeki gelecek dönemdeki çalışma konularının istişare edildiği toplantı, Samsun Valisi ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Tavlı'nın başkanlığında, OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, Merkez Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürü Hakan Tütüncüoğlu ve Samsun Model Fabrika Direktörü Onur Berberoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi. OKA bölgesel kalkınmada büyüme odağı Samsun’un 2035 yılına kadar Karadeniz Bölgesi'nin orta-yüksek teknolojili sanayi üssü, mavi ekonominin bölgesel lideri ve Türkiye'nin kuzeyinde lojistik ve ticaretin merkezi olma hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede OKA’nın Samsun için hazırladığı 10 yıllık gelişim senaryosunda ajans faaliyetlerinin odaklanacağı öncelikli alanlar "orta-yüksek teknolojili sanayi (medikal, savunma, otomotiv), mavi ekonomi ve lojistik altyapı" olarak belirlendi.

Orta-yüksek teknolojili sanayide 5 milyar dolar ihracat hedefleniyor
Orta-ileri teknoloji sanayi çalışmaları çerçevesinde değerlendirmelerde bulunan Vali Orhan Tavlı, "Samsun, medikal sanayide önemli bir üretim merkezi, otomotiv ve savunma sanayi sektörlerinde de hızla gelişmekte ve yeni yatırımlar çeken bir konumdadır. Samsun'un bu sektörlerdeki odaklanması ile küresel rekabet edebilir bir oyuncu olması ve Türkiye’de üretim üssünün kaydırıldığı bir merkez haline gelmesi öngörülmektedir. Samsun'un orta-yüksek teknolojili sanayide 5 milyar dolar ihracat hedefine ulaşması, KOBİ'lerin ihracata katılım oranının yüzde 15'e çıkarılması ve AR-GE merkezi sayısının 7’den 15’e çıkarılması hedeflenmektedir. Tüm bunlara ilave olarak sektörde ortaya çıkacak nitelikli işgücü ihtiyacının önemli bir kısmının ildeki mesleki teknik Anadolu liseleri, meslek yüksekokulları ve üniversitelerden karşılanması planlanmaktadır" dedi.

Samsun, kuzey-güney ve doğu-batı eksenlerindeki yük koridorunun başlangıç noktası olacak
10 yıllık perspektifte, Samsun'un kuzey-güney ve doğu-batı eksenlerinde oluşacak yük koridorlarında başlangıç noktası olması öngörülmekte. Bu çerçevede, Samsun Lojistik Merkezi'nin kapasitesinin artırılması, limanlarda otomasyonun güçlendirilmesi ve bölgesel ticaret hacmini artıracak ara lojistik destek noktalarının kurulmasına ön ayak olunması, 10 yıllık dönem sonunda Samsun'un lojistik altyapısının tamamlanması, konteyner taşımacılığında kapasitenin yüzde 50 artırılması ve bölgesel ticaret hacminin yüzde 30 artırılması hedefleniyor. Bu çerçevede Samsun Lojistik 4.0 Yol Haritası hazırlanması için çalışmalar başlatıldı.

Samsun-Mersin hızlı tren ve otoyol bağlantısı
Kuzey-güney bağlantıları sağlama noktasında planlanan bir diğer önemli bağlantı Samsun-Mersin arasındaki hem hızlı tren hem de otoyol bağlantısı. Ulusal ve uluslararası ticarette önemli bir bağlantı noktası niteliğinde olan Samsun-Mersin o0toyolunun tamamlanmasıyla Karadeniz ve Akdeniz Bölgeleri arasında erişilebilirlik artırılacak ve bu güzergahta yer alan yerleşimlerin Samsun ve Mersin limanlarından uluslararası pazarlara erişimi artırılacak. 2035’e kadar tamamlanması beklenen Samsun-Çorum-Ankara otoyolu ile Samsun-Çorum-Ankara hızlı tren projeleri bu gelişme potansiyelini destekleyecek projeler. Bu projelerin tamamlanmasıyla Karadeniz ve Akdeniz Bölgeleri arası ulaşımın hızlanmasının yanı sıra söz konusu güzergâh üzerinde kalan yerleşimlerde üretilen ürünlerin uluslararası pazarlara erişimi anlamında önemli ilerlemeler sağlanacak.

Samsun sanayisinde mavi yakalı kadınlar çalışacak
Nitelikli eleman ihtiyacının karşılanmasında kadınların önemli roller üstlenmesine yönelik çalışmalar da ajansın gündeminde yer alıyor. Bu çerçevede Samsun’da kadın istihdamını artırmak ve kadın girişimciliğini desteklemek amacıyla Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Samsun Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle 2024 yılının son çeyreğinde imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" dahilinde eğitim ve faaliyetler hayata geçirilmeye devam ediyor. Kadınların sanayide üretim aşamasında daha fazla yer almalarını sağlayacak endüstriyel robot operatörlüğü, plastik enjeksiyon operatörlüğü, CNC torna operatörlüğü, kaynak operatörlüğü yanında; üretim öncesi aşamalarda gerekli olan tasarım ve prototipleme, bilgisayar destekli tasarım, makine mesleki resim, teknik resim, temel ve orta seviye CAD yazılımı, bilgisayar destekli üretim eğitim programları düzenlenecek. Bu çerçevede geçekleştirilecek eğitimlerden ilki olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı 14 Nisan 2025 tarihinde OMÜ Yeşilyurt MYO’da başlayacak. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, TOBB Samsun Kadın Girişimciler Kurulu ve Samsun Model Fabrika iş birliğinde sanayide kadın istihdamını artırmaya yönelik olarak gerçekleştirilecek önemli bir eğitim de Kadın Mühendis Okulu olacak. Yeni mezun kadın mühendislerin reel sektörün ihtiyaçlarına uygun şekilde yetiştirilmesi için Endüstri 4.0, yalın dönüşüm, dijital dönüşüm ve verimlilik eksenlerinde bilgi ve beceri kazanmaları sağlanarak istihdam edilmelerinin önünün açılması ayrıca bu alanda sorumluluk alarak bölgedeki işletmelerde verimliliği ve ikiz dönüşüme adaptasyonu artıracak insan kaynağının güçlenmesi amaçlanıyor. 10 Nisan 2025 tarihinde Samsun Model Fabrika'da başlayacak eğitim programının ardından 4 aylık bir sürede Model Fabrika'nın Öğren Dönüş Programı'nda staj yapma imkânı bulacak olan kursiyerlerin bölgedeki sanayi işletmelerinde istihdam edilmeleri hedefleniyor.

Ortaokul öğrencileri doğru mesleklere yönlendirilecek
Kentin orta-yüksek teknolojili sanayide gelişme hedeflerinden bir tanesi de ortaokul sonrasında öğrencilerin yeteneklerine uygun alanlarda eğitim almaları olacak. Samsun’da yaygınlaştırılması planlanan mesleki beceri testlerinin, sanayi sektörü ile iş birliği içinde öğrencilerin doğru mesleklere yönlendirilmesinde büyük başarı sağlaması bekleniyor. Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayımlanan 2025 İşlerin Geleceği Raporu'nda 2030 yılına kadar değer kazanacak beceri alanları arasında bulunan veri ve iş analistliği alanında Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı bölgesinde yeni bir eğitim programı düzenliyor. Kuzeyin Dijital Yıldızları Eğitim Programı çerçevesinde teknoloji dünyasında iş analizi süreçlerini etkin bir şekilde yürütebilen, analiz tekniklerine hâkim, veriyi doğru yorumlayıp, iş kararlarına dönüştürebilen ve mesleğinde profesyonelleşme motivasyonuna sahip yetenekler yetiştirmek amaçlanıyor. Kuzeyin Dijital Yıldızları Eğitim Programı 9 Nisan 2025 tarihinde başlayacak.