ÇARŞAMBA’DA YAŞAYAN TARİH
Yayın Tarihi: 31.03.2025 - 15:02
601 yıllık anıt ağaç ve 220 yıllık Paşa Değirmeni göz kamaştırıyor
Kaynak:HABER MERKEZİ
Çarşamba ilçesindeki 601 yaşındaki çınar ağacı ve 220 yıllık Paşa Değirmeni, doğa ile tarihin iç içe geçtiği yaşayan bir kültürel miras sunuyor.
Samsun’un Çarşamba ilçesi, gövdesiyle geçmişi sarıp sarmalayan 601 yaşındaki anıt çınar ağacı ve 220 yıllık Paşa Değirmeni ile hem doğaya hem tarihe ev sahipliği yapıyor. İlçe merkezinde yer alan bu iki eşsiz yapı, hem Çarşamba halkı hem de ziyaretçiler için kültürel bir hazine niteliği taşıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Anıt Ağaç olarak tescillenen doğu çınarı, 36 metre boyu, 225 santimetre gövde çapı ve 31 metre tepe genişliğiyle Çarşamba’nın merkezini süslüyor. Yüzyıllardır bölge halkının gölgesinde dinlendiği çınar, yerel halk tarafından "Çarşamba’ya bedel" olarak görülüyor.
Anıt ağacın gölgesinde yer alan ve 1800’lü yıllarda Tayyar Mahmut Paşa tarafından inşa ettirilen 7 gözlü su değirmeni ise ilçenin tarihine ışık tutuyor. Yeşilırmak’tan getirilen suyla çalışan değirmen, uzun yıllar boyunca buğday ve mısır öğütmek için kullanıldı. Tarihsel süreçte farklı aileler tarafından işletilen değirmen, günümüzde işlevini yitirse de kültürel miras olarak varlığını sürdürüyor. Çarşamba halkı, her yıl 6 Mayıs’ta Hıdırellez şenlikleri kapsamında Değirmenbaşı'nda toplanarak yedi gözlü değirmenin oluklarından atlayıp, başlarından su dökerek baharın gelişini kutluyor. Değirmen çevresi, bu yönüyle de hem bir ziyaret hem de şenlik alanı olarak önemini koruyor.