A+ A-
Yorum
10

TMO'ya kimin fındığını aldıracaklar?

Yayın Tarihi: 24.11.2016 - 08:34 | Güncelleme Tarihi: 24.11.2016 - 09:10

AK Parti Ordu Milletvekili Oktay Çanak’ın; “TMO ve Tarım Kredi Kooperatifleri vasıtasıyla bir ödenek ayrılarak, fındığa müdahale edilmesi konusu karara bağlanacak” açıklaması üzerine; “Gel de yazma” diyerek, fındıkta sabıkalarla dolu eski TMO alımları dosyasını ister istemez açacağız demek ki! Hatırlayanlar bilir; TMO devlet adına 2006-2007-2008 yıllarında toplam 694 bin ton fındık almıştı. 2009’da da fındıktan çekildi, ama devletin milyarlarca dolar kaybı oldu.

Hem de pazarı hazır, döviz kazandıran bir üründen... Sakın ola ki; “Devlet kayıp etti ama üretici kazandı” demeyesiniz! TMO’nun alımlarında gerçek manada direkt veya dolaylı olarak daha çok kimlerin para kazandığını cümle alem biliyor. Hatta, bu alım-satım işinde dönen hileleri hurdaları da! Dahası, bunlardan mahkemelere bile gidilenler olduğunu da... “O günlerde öyle oldu ise, bugün de aynısı olacak diye bir kayıt yoktur” sakın demeyin! Çünkü;  “Devlet TMO’ya fındık alımı yaptırsın” diye çaba sarf edenlerin, dört gözle bekleyenlerin önemli bir bölümü de stok yapanlar ve spekülatörler. Geçmişte de böyle olmuştu. Bugün tekrar alım yapılırsa aynısı olacağını söylemek için kahin olmaya gerek yok ki! Yani tarih, geçmişten hiç ibret alınmayarak milyarlarca dolarlık zarar ile yine tekerrür ettirilmeye çalışılıyor! Hem de; Mehmet Akif’in yıllar öncesinden uyarısına rağmen: “Tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar, Hiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi?” * Ha; bir de “TMO, ya da Tarım Kredi alım hazırlığı içinde” diye beyanat vererek, üreticiye umut satıp, geçmişte olduğu gibi yıllardır zarara uğratmaktan bir türlü vazgeçmeyenler var.

Bunların için de, bakanlardan tutunda milletvekillerine, Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası başkanı sıfatını da taşıyan o kadar zat-ı muhterem var ki! Açın bakın gazete sayfalarını, girin internete bunlardan çok sayıda gereceksiniz! 4-5 yıldan beri “TMO fındık aldıalacak” diyenler, dahası olmayan fiyatı bile deklere edenler de var. Ama sorarım size: “Bunların dedikleri oldu mu? TMO 2009’dan beri fındık aldı mı?” Hayır! Mesela Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve Ordu Ziraat Odası İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan’ın Ocak 2016’da basına yansıyan sözlerine ve vaatlerine bakın yeter. İşin en garip tarafı da nedir, bilir misiniz? Bunların içinde hükümet eden, yani iktidar partisi milletvekili olanlar bile var.

İyi de, davul da onlarda, tokmak da! Çalıp duruyorlar ama, bir türlü oynatamıyorlar! Kaldı ki, gerçekleri öteleyerek kendi mecrasına çıkılmadıktan sonra, fiyatta istikrar arz-talebe göre öyle veya böyle sağlanır,sağlanıyor da... Hep birlikte izliyor, görüyoruz da... Bunlara, yani erk sahipleri başta olmak üzere “Fındıkta TMO yaygarası” koparanlara söyleyeceğimiz şudur: “Ayinesi iştir kişinin lâfa bakılmaz.” Onun içi, biz lâflara bakmayacağız. TMO’nun alım yaptığı yıllarda yaşananların, olup bitenlerin, kısa yoldan köşeyi dönenlerinin gerçek hikayelerini o gün yazarak kayıt altına aldıklarımızı aktararak paylaşacağız.

Cinsel istismar yasası’nın yararı büyük oldu!

“Böyle bir yasanın yararı olur mu?” demeyin! Yasa nedeniyle konunun kamunun gündemine taşınması ve tartışılması çok ama çok yararlı olmuştur. Başbakan Yıldırım, “Cinsel değil, siyasi istismar” dese de, başta siyasi muhalefet olmak üzere toplumun tamamına yakını haklı olarak tepki koysa da, adeta “gece yarısı operasyonu” ile mecliste yasalaştırılmasına çalışılan bu garabet, musibet işe yaramıştır. Nasıl mı? “Her şerde bir hayır vardır” denilir ya! Bu insanlık dışı davranışlar, çocuk istismarcılığı bu denli toplumun gündemine hiç bir zaman böylesine gelmez, bu kadar konuşulmazdı. Bu insanlık dışı tercih ve davranışlarda bulunacaklar da başlarına nelerin geleceğini bilemedikleri için, yanlışa hizmet etmeye devam edeceklerdi. Ama şimdi öğrendiler. Kaç yıl ceza yiyeceklerinden tutun da, çocuk yaştaki evliliklerin ne dinle, ne de insanlıkla ilgisi bulunmadığını da anladılar. Anlamayana, zaten devlet hukuğu uygulayarak cezai yaptırımlar ve kodese tıkamayla gösterecektir.