A+ A-
Yorum
10

Tokat’ta 4. Geleneksel Tohum Takas Etkinliği: Ata Tohumları Geleceğe Taşınıyor

Yayın Tarihi: 12.03.2026 - 11:23
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde düzenlenen 4. Tohum Takas Etkinliği’nde üreticiler, öğrenciler ve araştırmacılar ata tohumlarını takas ederek yerel tarımın korunmasına katkı sağladı.
Kaynak:İHA

TOGÜ ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte, ata tohumları üreticiler ve öğrenciler arasında takas edilerek hem korunuyor hem de sürdürülebilir tarıma destek veriliyor.

Ata Tohumları Gelecek Nesillere Aktarılıyor

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen "4. Tokat Tohum Takas Etkinliği", 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Milli İrade Salonu’nda yoğun katılımla gerçekleştirildi. Etkinliğe Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz, rektör yardımcıları, akademik ve idari personel, öğrenciler ile Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Duran Kılıç katıldı.

Dr. Kılıç, yerel tohumların korunmasının önemine değinerek, etkinliğin üreticiler ve araştırmacılar için önemli bir buluşma zemini oluşturduğunu vurguladı. Kılıç, "Ata tohumlarının gelecek nesillere aktarılması konusunda Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi ile yapılan iş birlikleri büyük önem taşıyor" dedi.

Rektör Yılmaz: "Tohum, Kültürün ve Geleceğin Taşıyıcısıdır"

TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, etkinliğin geleneksel hale geldiğini belirterek, "Tohum yalnızca toprağa atılan bir ürün değil, kültürün, hafızanın ve geleceğin taşıyıcısıdır. Ata tohumları geçmişten bugüne ulaşan en değerli miraslarımızdan biridir. Üniversite olarak bu mirası korumayı ve gelecek nesillere aktarmayı önemli bir sorumluluk olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Rektör Yılmaz, etkinlik sayesinde üniversiteye ulaştırılan ata tohumlarının bilimsel çalışmalarla koruma altına alındığını belirtti. Geçtiğimiz yıl 160’ın üzerinde domates genotipine ait ata tohumları üzerinde yürütülen çalışmalar sonucu yaklaşık bin numunenin elde edildiği ifade edildi.

Tohumlar Sergilendi ve Takas Edildi

Etkinlikte konuşmaların ardından protokol, tohumların sergilendiği stantları ziyaret etti. Sergilenen ata tohumları üreticiler, öğrenciler ve ilgili paydaşlar arasında takas edildi. Etkinlik, yerel tarımın korunmasına ve üniversite ile yerel kurumlar arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesine önemli katkı sağladı.

Etiketler