A+ A-
Yorum
10

Trabzon hızla fakirleşiyor!

Yayın Tarihi: 22.09.2017 - 08:52 | Güncelleme Tarihi: 22.09.2017 - 08:50
Trabzon Ortahisar Belediyesi CHP Meclis Üyesi Burhan Cahit Erdem, Trabzon’un Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra kaynaklarının azaldığını belirtti. E

Selahattin ÖZCAN

Ortahisar Belediyesi CHP Meclis Üyesi Burhan Cahit Erdem gazetemize konuştu. Erdem, Büyükşehir statüsünün Trabzon’un kaynaklarını olumsuz yönde etkilediğini belirtirken, şehir için trafik sorununun çözümü konusunda da metroyu işaret etti. Hacıkasım’da yapılan otopark projesinde gidilen değişikliği de sert dille eleştiren Erdem, Boztepe’deki otel inşaatının da yanlış olduğunu dile getirdi. İşte Erdem’in açıklamaları… “Trabzon’un ciddi otopark sorunu var. Özellikle meydan civarında bu ihtiyaç çok büyük. Ayrıca otoparkı rantabl olarak kredili şekilde yapsanız bunun geri dönüşü de var. Şu anda billboardlara asılı olan Hacıkasım’a yapılacak otopark yeri istimlak edildi ve bir kısmı da protokol ile alındı. Buraya 750 kişilik otopark yapılacağını Büyükşehir Belediye Başkanı projelerini anlatırken ifade etti. Ancak şimdi işler değişti. Billboardlara da otopark olarak asıldığı halde 14 bin metre karenin 5 bin metrekaresinin otopark değil de AVM veya alışveriş yeri olarak planlandığını görüyoruz. Bu proje sonradan dönüştürüldü. 310 kişilik otopark projelendirilmiş durumda şu anda. Hal böyle olunca biz de dedik ki burada yapılacak olan AVM’lere de otopark ihtiyacı olacağından bu otopark sadece alışveriş merkezinin ihtiyacını karşılar. Şehre bir kazancı olmaz. Ancak şehre Hacıkasım mevkiinde yapılacak olan otoparkın haricinde 750 kişilik bir otopark daha yaparsak; şehir merkezindeki otopark sorununu çözeriz.”

METRO YAPILIRSA SORUN ÇÖZÜLÜR

“Herkesin bildiği gibi Trabzon’un ulaşım sistemi bir sorun. Hafif raylı sistemle  ilgili daire başkanı rantabl değil diyor. Daha sonra Belediye Başkanı diyor ki hafif raylı sistemi yapmamız lazım. Hafif raylı sistemin projesini yapan memura soruşturma açanların şimdi ne oldu da düşünceleri değişti.  Şehrin sahibi olan ve şehirde karar verecek insanların şehrin 20 sene 30 sene sonrasını hesaplaması lazım. Maalesef şuanda raylı sistem bile geri kalmıştır. Trafik sorunu çözmek için Yomra’dan Akçaabat’a kadar metro yapmamız gerekli.  Neden metro diyorum çünkü hafif raylı sistemde yolun bir kısmını trafiğe kapatmak durumunda kalıyorsunuz.  Raylı sistem artık dünya standartlarında çok geçerli değil. Bizim bütün zeminimiz kaya bir zemin olduğu için çok rahatlıkla metro yapılabilir. Metronun yüksekliği de yaklaşık 3 metre civarında olacaktır. Bugün yapılan tünelleri incelediğimizde oralara yapılan maliyetin 3’te biri fiyatına metro şehrimize yapılabilir. Metroda uluslararası kredi alma şansımız ve o krediyi ödeme şansımız da var. Bunu Kanuni Bulvarı’nın girişi ve çıkışlarına da entegre ederek dolmuşlulara da hiçbir yük getirmemiş olursunuz.  Erdoğdu ve Bahçecik’e gidecek olan dolmuşlar yine aynı hatta gideceklerdir. Metro sistemi Trabzon’a hem fizibilite olarak uygun hem de yapım maliyetleri bir tünelden çok düşüktür. Bizim acilen metro ile ilgili çalışma yapmamız gerekmektedir.”

İMAR PLANLARI SAĞLIKLI DEĞİL

“İmar uygulamalarında planlara büyük itirazlar var. Bundan dolayı kaynaklanan acele planların çok sağlıklı olduğuna inanmıyorum. Sağlıklı bir planlama yapılmıyor şehrimizde. Uzun vadeli değil. Bizim normalde önce plansız bölgeleri planlamamız lazımdı. Şehrin geçmişten gelen özellikle ilçe belediyelerinin plan lejantları ile ilçe belediyeleri arasında yüksek katlı farklar oluştu. Özellikle görüntüyü kesecek yüksek katlar uygun değildir. Plansız bölgeler planlanıp görüntüyü kesmeyen yüksek katlar yapılmalı.”

Geniş anlamlı düşünmeliyiz

“Şehir hastanesi devlet hastanesi değil özel bir hastanedir. Eğer ki Türkiye genelinden ve bölgeden hasta gelmesini istiyorsak şehir hastanesi elbette gerekli. Ancak ulusal yönde Trabzon’da böyle bir planlama yok. Günübirlik çözümlerle şehir hastanesi katkı sağlamaz. Geniş anlamlı düşünüp sağlık turizmine yönelmeliyiz ve Trabzon’a ekonomik girdi sağlamalıyız.”

RANT SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORLAR

“Şimdi yine İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu da, Yavuz Selim yeşil alan olacaktır diyor ve biz de kendisine teşekkür ediyoruz. Soylu’nun bu yaklaşımları çok güzel. Fakat son günlerde Yavuz Selim’de rant çalışmalarının hızlandığını görüyoruz. Bunu düşünen insanları tarih yargılayacaktır. Bu bölgenin ve bütün okulların öğrencilerin spor yapabilecekleri alanın yok edilmesi öğrencilerin madde bağımlılığına ve internet kafelere mahkûm eder. Orada kimler futbol oynamadı ki. Olmazsa olmaz kırmızı çizgimiz Yavuz Selim’dir. Yavuz Selim’den rant sağlamak isimlere izin vermeyeceğiz. Şuanda bunlar perde arkasında çalışıyorlar ama Bakan Soylu’nun düşüncelerine rağmen bunların başarılı olacağını düşünmüyorum.”

TERCiHLER ÇOK YANLIŞ

“Şehirde yatırım tercihlerinde yanlış tercihler yaptık. Büyükşehir kanunu da yapılanma için çok yanlış oldu. Belediye yetkilileri de yapılanmadaki yanlışları bakanlığa ilettiler. Büyükşehir Belediye Başkanı ve ilçe belediye başkanları yaşanan olumsuzlukları rapor halinde bakanlıklara sundu ve bunun değişmesini istediler. Geçmişte Trabzon’a yatırım için giren para ile büyükşehre geçildikten sonra giren para arasında en az 50 trilyon lira eksiklik var. Trabzon her yıl 50 trilyon lira fakirleşiyor. Ve ondan dolayı da nüfus 100 bin azaldı. Şehirde iş olanakları kısıtlı ve yatırım da yapılmıyor. İlçe belediyelerinin gelirinin yüzde 30’u Büyükşehir Belediyesi’ne, yüzde 10’u da TİSKİ’ye geliyor. Yüzde 60’ıyla beraber yeni eklenen köyler, eklenen beldeler ve eklenen yaylalara hizmet getirmek doğal olarak da kolay olmuyor. Daha az para ile daha çok yere hizmet getirmek zorunda kalınıyor. Hizmet alanı 1’e 5 artmış durumda. Acilen Büyükşehir Yasası’nın bir torba yasaya konup yüzölçümüne göre değil de yol ağına, ilin bulundurduğu havalimanı, üniversite gibi gelişmişlik seviyesine göre yeniden belirlenmesi gerekmektedir.”

AVM’YE iHTiYAÇ YOKTUR

“Bizim Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak alışveriş merkezi yapmaya, lokanta ve iş yeri açmaya ihtiyacımız yok.  Stratejik olarak insanları otopark yapalım diye teşvik ederken elimizdeki otopark olarak planlanmış bir yeri AVM ya da işyeri yapmamızın yanlış olduğunu defalarca söyledim. Bana Bağımsız Belediye Meclis Üyesi Ali Sağır da bu konuda destek verdi. Ben şehrin ileriye dönük planlanmasında stratejilerin ve meclisin çok önemli olduğunu istişare yaparak bu kararların verilmesine inanan biri olarak buranın iş yeri yapılmasına tamamen karşıyım. Bu düşüncem ile ilgili beni çok arayan insanlar oldu ve çok olumlu dönüşler aldım.”

OTEL İNŞAATINI KINIYORUM

“Boztepe’de yapılan otel son derece yanlıştır. Bu otel Trabzon’un kalbine çakılmış bir çividir. Biz bunu yargıya taşıdık ve hatalı olduğunu her platformda dile getirdik. Bunu planlayanları kınıyorum. Trabzon’un artık otele ihtiyacı yok aksine Trabzon’da otel fazlası var. Bu sebeple bundan sonra da yapılacak oteller Trabzon’a artık sadece zarar verecektir. Yalnızca turizm geliri düşüncesiyle izin verilen yapılar Trabzon’un aleyhine sonuçlanacaktır.”

SPOR YATIRIMSIZ kaldı

“Trabzon’da belediyelerin sportif açıdan yaptığı bir yatırım da yok. Burada çeşitli organizasyonlar oldu ama belediyenin bir yatırımını göremedik.  Aslında şehri yönetenlerin ‘siz bize proje yapın biz gerçekleştirelim’ demesi lazımken biz projelerimizi yaptırmak için uğraş veriyoruz. Asıl yapması gerekenler projelere oldukça uzak bakıyor. Bu konuda da hassasiyet gerekli.” 

YAVUZ SELİM’E NE YAPILACAK?

“Avni Aker ve Yavuz Selim’in sahalarının bulunduğu yerler için belediye bir proje getirdi. Yavuz Selim Kültür Merkezi ve Büyükşehir Belediye binası olarak açıklandı. Daha sonra Büyükşehir’in 3. katında bulunan Ortahisar Belediyesi’nin yeni yapılacak olan binaya taşınacağından orası da Büyükşehir’e kalacağı hesap edilerek masraf yapmak yerine bu olaydan vazgeçildi. Büyükşehir Belediyesi’ne yeni bina inşası gündemden çıkartıldı ve o alanın bir kültür merkezi ve yeşil alan olacak şekilde planlanması gündeme geldi. Hatta Yavuz Selim’e veda müsabakasında Profesyonel Futbolcular Derneği ile o dönemki Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun yaptığı maç sonrası Davutoğlu’nun TOKİ’ye telefon açarak burada Yavuz Selim sahası kalsın şeklinde görüşü de olmuştu ve biz de teşekkür etmiştik.”

GÖREVİMİZİ YAPIYORUZ

“İnsanlar bize oy verirken Trabzon şehrinin daha güzel olması ve daha iyi işler yapmamız için bizi desteklediler. Biz de insanları bilinçlendiriyoruz. Trabzon adına yanlış yapılan her ne konu olursa karşısında tepkimizi koyuyoruz. Zaten bu bizim asli görevimiz.”