Trabzon Şehir Müzesi
Yayın Tarihi: 19.02.2017 - 07:59 | Güncelleme Tarihi: 19.02.2017 - 09:00
Başka şehirlerdeki kent müzelerini gezdiğimde "Keşke Trabzon'umuzda da böyle bir müze olsa" demişimdir hep. Çok şükür artık bizim de bir şehir müzemiz var.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Kurulu'nda yer aldığım için Trabzon Şehir Müzesi'nin kuruluşuyla ilgili yol haritasını iyi bilirim. Müzenin kuruluşuyla ilgili ilk müzakereler de bu kurulda gerçekleştirilmiştir.
Kurulda, müzenin nasıl olması ve içerisinde nelerin bulunup nelerin bulunmamasıyla ilgili görüş alışverişinde bulunmuştuk. Müze fikrinin zihinlerde oluşmaya başladığı dönemde kültür kurulundaki değerli üye arkadaşlarımızın bir kısmıyla Samsun Kent Müzesini görmek ve incelemek amacıyla Samsun'a gitmiştik. Daha doğrusu belediye bize böyle bir görev vermişti.
Samsun'daki müzeyle ilgili olarak Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'na bir rapor sunmuştuk. Şehir Müzesi'yle ilgili bahsettiğim zor süreçler geride kaldı. Uzun ve itinalı çalışmalardan sonra nihayet Trabzon Şehir Müzesi kapılarını ziyaretçilerine açacak noktaya geldi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Trabzon’a kazandırılan Şehir Müzesi, Trabzon’un düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıldönümünde ziyarete açılacak.
Müzeler şehirlerin hafızasıdır. Müze kurmak öyle sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Bu işin farklı aşamaları ve boyutları vardır. Bu iş titizlik ister. Trabzon Şehir Müzesi'ni kurmak da kolay olmadı. Bir sürü zorlu dönemeçlerden geçildi. Proje kapsamında eski Merkez Bankası binası Trabzon Şehir Müzesi’ne dönüştürdü. Bin beş yüz metrekarelik kapalı alan inşaatı eski Merkez Bankası binasının dış görünüşüne sadık kalınarak gerçekleştirildi.
Geçmişi çok eskilere dayanan ve nice kadim kültürlere başkentlik yapmış olan Trabzon’un sanatını, tarihini, eğitimini ve sosyal hayatını canlandırmak amacıyla Trabzon sevdalılarının kurmuş olduğu Oltan Vakfı 4,5 milyon TL harcayarak bu önemli kültür yuvasını şehrimize kazandırdı. Bunu kültürel bir yatırım olarak şehre takdim ettiler.
Roma ve Bizans dönemlerini yaşayan ve dört bin yıllık muhteşem bir mâziye sahip olan Trabzon, son olarak kurulan Şehir Müzesi'yle adeta taçlandırıldı. Bodrum, zemin ve birinci kat olmak üzere üç kattan oluşan Şehir Müzesi'nde Trabzon'un şehir tarihiyle ilgili görsellerin yanı sıra coğrafi işaretler ve tarihî eserler de yer alıyor.
Müzenin Maraş Caddesi gibi merkezî bir yerde olması ziyaretçi yoğunluğunu şüphesiz artıracaktır. Fatih'in fethettiği, Yavuz'un uzun yıllar valilik yaptığı ve Kanunî Sultan Süleyman'ın dünyaya gözlerini açtığı, tarih kokan bu şehre Şehir Müzesi çok yakıştı.
Müzenin kuruluşunda maddî ve manevî katkıda bulunan Oltan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Emel Oltan'a, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'na ve bu süreçte emeği geçen herkese Trabzonlular adına teşekkür ediyorum.
Trabzon Şehir Müzesi, bir "müzeler şehri" olma yolunda hızla ilerleyen Trabzon'umuza hayırlı uğurlu olsun.