A+ A-
Yorum
10

Ahmet Kaya; Çok değerli bir çalışma

Yayın Tarihi: 05.10.2025 - 15:58
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, ‘VİRA: Doğu Karadeniz Kültür Ekosistemi Projesi’ kapsamında birbirinden değerli çalışmalar yapıldığını belirterek “Bundan sonra da kentimizin kültür politikalarını kayıt altına alan, o hafızayı canlı tutan ve geleceğe taşıyan bir anlayışla benzer çalışmalar gerçekleştireceğiz” dedi.
Kaynak:HABER MERKEZİ

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV), Avrupa Birliği desteği ve Marmara Belediyeler Birliği iştirakiyle hayata geçirdiği 'Ortaklaşa: Kültür Diyalog ve Destek Programı' kapsamında Ortahisar Belediyesi ve Hopa Belediyesi’nin birlikte yürüttüğü VİRA: Doğu Karadeniz Kültür Ekosistemi Projesi, Doğu Karadeniz Belediyeler Buluşması ve Kitap Lansmanı Programı ile tamamlandı.


Doğu Karadeniz’in kültürel belleğini güçlendirmeyi, yerel yönetimlerle sivil toplum arasındaki kültürel iş birliklerini artırmayı ve daha kapsayıcı kültür politikalarının oluşmasına katkı sağlamayı amaçlayan VİRA Projesi’nin son halkası olarak düzenlenen program, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya’nın ev sahipliğinde, Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan ve Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan’ın katılımıyla yapıldı.

BAŞKAN KAYA: “ÇOK DEĞERLİ VE ÇOK GÜZEL BİR ÇALIŞMA SÜRECİ YAŞADIK”


‘Doğu Karadeniz Belediyeler Buluşması ve Kitap Lansmanı’ temasıyla düzenlenen programın açılışında konuşan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, VİRA: Doğu Karadeniz Kültür Ekosistemi Projesi’nin, katılan ve katkı veren bütün bileşenleriyle birlikte, çok değerli ve çok güzel bir çalışma süreci olduğunu söyledi.
Proje kapsamında Ortahisar’da yapılan çalışmaları anlatan Başkan Kaya, “Ortahisar Belediyesi olarak bizler, kültür politikaları çalıştayı konusunda bir adım atma düşüncesi içindeyken Refika hanım ve ekibi, Gola Derneği ve bileşenleri olarak, bize çok değerli bir teklifte bulundular. ‘Trabzon’un kalbi Ortahisar ilçemizin denizden dağa kadar, kadimden bugüne bütün yaşanmışlıklarını, kültürünü nasıl gün yüzüne çıkarabiliriz?’ konusunda, ortak akılla bir çalışma önerdiler. Seve seve kabul ettik ve çok değerli, çok güzel bir çalışma sürecini hep birlikte tamamladık. Şehrimizin tarih ve kültür birikimini, mirasını ortaya çıkaran sokak çalışmaları yaptık. Birbirinden değerli anılarla çok güzel bir süreci tamamladık” dedi.

“YAPILAN ÇALIŞMALAR, ÇOK GÜZEL KİTAPLARA DÖNÜŞTÜ”


Trabzon’da yapılan çalışmaların Vira Trabzon Ortahisar: Kadim Bir Liman Kenti isimli çok güzel bir kitaba dönüştüğünü ifade eden Başkan Kaya, “Görünce çok mutlu oldum, renk seçimleri de çok hassas yapılmış, bordo-mavi… Merak içindeyim, ‘Vira Trabzon Ortahisar: Kadim Bir Liman Kenti’ isimli bu kitabı bir an önce okumak istiyorum. Yine ‘Vira: Doğu Karadeniz Kültür Ekosistemi Araştırması’ da çok değerli verileri, bilgileri içeren ve bizim de yararlanacağımız çok değerli bir çalışma oldu. Kültür politikalarını kayıt altına alan, o hafızayı oluşturan ve geleceğe taşıyan bir anlayışla bundan sonra da çok verimli çalışma süreçlerimiz olacaktır” şeklinde konuştu.

CİHAN: “BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE DE DOĞU KARADENİZ’DE BU TÜR İŞBİRLİKLERİNİN DESTEKÇİSİ OLACAĞIZ”


Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, proje kapsamında, somut çıktıları olan çok güzel bir süreç yürütüldüğünü söyledi.


Eşitliği, adaleti ve katılımcılığı önemseyen bir anlayışla hareket ettiklerini ve yapılan çalışmaların, bütün toplumsal grupların katılımıyla yürütülmeye çalışıldığını dile getiren Cihan, “Bizler CHP’li ve sosyal demokrat belediyeler olarak yaptığımız bütün çalışmalara eşitliği, adaleti ve katılımcılığı önemseyen bir süreçten bakıyoruz. Kültür sanat politikalarının belirlenmesinde de böyle ilerledik. Bundan sonraki süreçte de Doğu Karadeniz’de bu tür işbirliklerinin her zaman arkasında ve destekçisi olacağız” diye konuştu.

ORHAN: “SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI, HALK VE BELEDİYELERİN BİRLİKTE NELER YAPABİLECEĞİNİ EN GÜZEL ŞEKİLDE GÖRDÜK”


Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, bu süreçte sivil toplum kuruluşları, halk ve belediyelerin birlikte neler yapabileceğini en güzel şekilde gördüklerini söyledi.
Demir elmaya coğrafi işaret almak için çıkılan yolculuğun, çok güzel işbirlikleri ve programlara dönüştüğünü kaydeden Orhan, “Bu süreçte sivil toplum kuruluşlarıyla belediyeler arasındaki iletişimi sağlamanın ne kadar önemli olduğunu öğrendik, bunları yaşayarak gördük. Ve bu süreci en iyi şekilde değerlendirerek Demir Elma Festivali’ni birlikte yaptık. Çalıştaylar yaptık ve bir kültür politikası oluşturduk. İsteyince ve kararlı olunca neler yapılabileceğini birlikte gördük. Bundan sonra da bu çalışmaları yapmaya devam edeceğiz. Belediyeler olarak deneyimlerimizi paylaşmak ve dayanışma içinde, yönetimsel anlamda güzel işler yapmak hepimizin görevidir ve bunu büyütmemiz gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

KADIOĞLU: “BİZİM İÇİN DE ÇOK ÖĞRETİCİ BİR SÜREÇTİ. KATILAN, DESTEK VEREN HERKESE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”


Gola Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği Başkanı Sevilay Refika Kadıoğlu ise çok değerli ve öğretici, iki yıllık bir süreci hep birlikte tamamlamanın mutluluğunu yaşadığını belirterek şöyle konuştu:


“İki yıl süren bir projenin final buluşmasında bir aradayız. 2024 yılında Borçka Belediyesi ile başladığımız bu projede, 2025 yılında da en büyük hayalimiz olan Trabzon kentinde çok güzel bir çalışma yaptık. Belediye Başkanımız ve kıymetli ekibi, vizyon olarak bizimle çalışmayı kabul ettiler. Trabzon Ortahisar’da, Artvin Hopa’da, Rize’de de uzun yıllardır yaptığımız çalışmalarla biz, Rize’yi temsil etmeye çalıştık. Trabzon Anadolu Mezopotamya’sındaki en kadim kentlerden biri. Kimliği köylülükten önce şehir olan bir kentteyiz. Belediye ekibimizle birlikte bunun altını çizmek için ve onun aslında bir şehir olduğunu gösteren bir vizyon tasarladık. Bizim için de çok öğretici bir süreçti. Trabzon’u daha yakından tanıdık. Bütün sürece katılan, destek veren herkese çok teşekkür ediyorum.”

FİLM GÖSTERİMLERİ VE DENEYİM PAYLAŞIMLARI YAPILDI



Programda ‘Hopa Deniz Yemekleri Şenliği’ ve ‘Trabzon: Bir Şehir Günleri’ başlıklı kısa filmler, katılımcılarla buluştu. Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan ve Sevilay Refika Kadıoğlu, sivil toplumla yürütülen kültürel iş birliklerine dair deneyimlerini paylaştı.


Dr. Özlem Şendeniz ise ‘VİRA: Doğu Karadeniz Kültür Ekosistemi Araştırması Raporu’nun sunumunu gerçekleştirdi.

ÜÇ KİTABIN LANSMANI GERÇEKLEŞTİRİLDİ


Programda, ‘Vira Trabzon Ortahisar: Kadim Bir Liman Kenti’, ‘Demir Elma Kitabı: İnsan, Kültür, Doğa’ ve ‘Vira Hopa: Kadim Bir Deniz Kenti’ isimli kitapların lansmanı gerçekleştirildi.

‘VİRA TRABZON ORTAHİSAR: KADİM BİR LİMAN KENTİ’ KİTABI, TRABZON’U ANLATIYOR


Lansmanı yapılan kitaplardan Vira Trabzon Ortahisar: Kadim Bir Liman Kenti, Trabzon’un kültürel mirasını, sanatını, doğal güzelliklerini ve mutfak kültürünün yanı sıra denizle olan bağlantısının kesilmesini de detaylı biçimde ele alıyor.


Etkinliğin sonunda katılımcılar duygu ve düşüncelerini ifade eden konuşmalar gerçekleştirdi. Program, fotoğraf çekimleriyle sona erdi.

Etiketler