SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Ali Yazıcı "Altında kazan kaynıyor bu yükseliş durmaz"

Ali Yazıcı "Altında kazan kaynıyor bu yükseliş durmaz"

19 Ocak 2022 Çarşamba - 11:52




Trabzon Kuyumcular Odası Başkanı Ali Yazıcı yatırımcıları uyardı





Trabzon Kuyumcular Odası Başkanı Ali Yazıcı, altında yaşanan dalgalanmalar ve önümüzdeki günlerde fiyatların ne kadar olacağı hakkında önemli açıklamalar yaptı. Başkan Yazıcı, “Altında Doların anlık yükselmesi 18’lere çıkması piyasalarda son derece hareketlilik yaratmıştı. Hatta o dönem daha yukarı çıkacak beklentisi vardı, tabii bunu biz de birkaç kez dile getirdik. Sonra hükümetin bir çalışmasıyla fiyatlar bir gecede düştü. Biz serbest piyasada altının ne kadar çıkacağını, nasıl olacağını kestiremiyoruz. Ama o rakamları görmüşse ilerleyen zamanlarda o tırmanışı tekrar yapacak diye bir beklenti var.  Altın ve doların yükselmesi serbest piyasadaki alım gücünü de yükseltti. Geçen yıl Trabzon’un marka değeri olan hasır bileziğin 60-70 bin lira bandındayken şimdi 150-250 bin lira bandında. Kim alabilecek bunu? Alınan maaşlar belli.

Altında ihracatta sorun yaşanmıyor çünkü Avrupa düzeyinde alım gücü yüksek olduğundan altın satışımızda sorun yaşanmıyor.  Ama iç piyasada önemli sorunlar yaşamaktayız. Bunu önümüzdeki aylarda daha çok hissedeceğimiz gibi görüntü var. Altın yükseldiği dönemde daha da yükselecek diye insanlar özellikle külçe altın satın aldı. Vatandaşın yastık altında üç-beş kuruşu vardı, onu hemen altına yatırdı. Hatta kimisi evini arabasını satıp altına yatırım yaptı.  Yüzde yüze yakın bir devalüasyon oldu. O zaman altını yüksekten alan vatandaşın şu anda parası eridi. Sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz inşallah sonumuz hayırlı olur” dedi.

Başkan Yazıcı, önümüzdeki aylarda gerçekleştirilmesi beklenen Kuyumcular Odası Başkanlığı ile ilgili de şunları söyledi: “Türkiye’de kuyumcuların önemli sıkıntıları vardır. Bunlardan biri kanunda var olan eksiklikler. Bununla ilgili Ticaret Bakanlığıyla bir çalışma yaptık. Kısmen yüzde 20 de olsa bir başarı elde ittik. Ancak bu süreç çok uzadı. Uzamasıyla birlikte esnafımıza herhangi bir kolaylık sağlanmadı. Ustalık belgesi olmayan ama yıllarca bu işi yapanlar var. Bu tarz sıkıntıların önünü açmak istedik.  Bir diğer problem de sahte altın. Altına benzeyen ürünleri kalpazanlar birkaç gruplar halinde üretiyorlar ve kuyumculara satıyorlar. Kuyumcularımız onu altın sanıp alıyor sonra da esnaf sıkıntıya giriyor ve zarar ediyor. İnşallah tüm bu sıkıntıları el birliğiyle çözeceğiz.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap