A+ A-
Yorum
10

Çankaya; "Deli Balı Aşırı Tüketmek Hastanelik Edebilir!"

Yayın Tarihi: 30.04.2025 - 23:38
Eski Tarım İl Müdürü Ali Çankaya'dan Deli Balı'nın aşırı tüketimine karşı uyarılar
Kaynak:HABER MERKEZİ

Eski Tarım İl Müdürü Ali Çankaya, Doğa Tarih Derneği ile Araklı'da gerçekleştirdikleri doğa yürüyüşü sırasında önemli gözlemlerde bulundu. Yörenin tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra, deli bal üretimine dair kritik uyarılar yaptı.

Trabzon eski Tarım İl Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Çankaya yaptığı açıklamada: “Doğa Tarih Derneği olarak Araklı Konakönü, Kalecik, Buzluca, Turup ve Araklı limanında doğa yürüyüşü yaptık. Bu esnada bölgenin tarihi sivil mimari Konakları, Kaleleri diğer taraftan gastronomi özelliklerini yerinde tespit ettik. Osmanlı dönemi camilerini gördük, Canayer Kalesi’nde özellikle doğayı doğal güzellikleri gördük. Burada Azeri bir vatandaşımızın Rize‘de ikamet ettiğini ve Deli bal üretimi için 30 kovanıyla birlikte Canayer Kalesi’nde konuşlandığını gördük. Bu günlerde komar diye tabir ettiğimiz orman gülleri çiçek açmış durumda şu anda tam zamanı ancak havalar yağışlı gittiği için zaman zaman arıcılarımızın arıyı beslemek için şurup kullandıklarını gördük.'' ifadelerini kullandı.

Deli Bal Uyarısı


Çankaya, orman gülleri (komar) çiçeklerinin açtığı bu dönemde önemli uyarılarda bulundu:

  • "Deli bal tansiyon düşürücü özelliğiyle önemli bir besin, ancak dikkatli tüketilmeli"

  • "Aşırı tüketim halinde hastanede gözümüzü açabiliriz"

  • "Özellikle tansiyon problemi olanlar için riskli olabilir"

Üretim Önerileri

  • Arıcıların Tarım Teşkilatı ile işbirliği içinde çalışması gerektiğini vurguladı

  • Doğu Karadeniz'de 3 bin metre rakıma kadar orman gülü bulunduğunu belirtti

  • Bölgenin önemli bir bal potansiyeline sahip olduğunu ifade etti

Muhabir/Editör:Elif Yasemin AYDOĞAN
Etiketler