Trabzon Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr.Hakan Uzun ve yönetim kurulu üyeleri yaptıkları açıklamada;
Bugün burada aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları için Sağlık Bakanlığı tarafından çıkartılan ( 1 Kasım 2024 yürürlüğe giren) ve çıkartılması düşünülen, vatandaşlarımızı da olumsuz etkileyecek olan, yeni yönetmelik maddelerine itirazlarımızı ve 02-06 Aralık 2024 tarihleri arasında yapacağımız İŞ BIRAKMA EYLEMİNİN sebeplerini iletmek için toplandık.
SAĞLIK BAKANLIĞI AİLE HEKİMLERİ VE AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANLARINDAN NE İSTEMEKTEDİR?
1. Sağlık Bakanlığı aile hekimlerinden ve aile sağlığı çalışanlarından bağlı nüfuslarını (ortalama 3.000 kişiyi) 6 AYDA BİR ZORLA MUAYENE ETMEMİZİ İSTEMEKTEDİRLER. Vatandaşlarımız istedikleri zaman en kolay ulaşılabilir olan aile hekimlerine zaten başvurmaktadırlar.
6 AYDA BİR BAŞVURMAYAN HASTALARIMIZIN KATSAYILARINI %50 AZALTARAK, AİLE HEKİMLERİNİN VE AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANLARININ MAAŞ ÖDEMESİNİN DÜŞÜRÜLMEK İSTENMESİ HANGİ MESLEK GRUBUNDA VARDIR?
Camiye cemaat gelmedi diye imamın, okula öğrenci gelmedi diye öğretmenin, dava dosyası az diye savcının, bugün iş yok diye memurun maaşlarının kesildiğini gördünüz mü?
2. Sağlık Bakanlığı aile hekimlerinden ve aile sağlığı çalışanlarından; HASTAYA SAĞLIĞI İLE İLGİLİ SORUMLULUK VERMEDEN, aşı, takip, izlem, kanser tarama, kronik hastalık izlemleri v.b işlerin yapılmasını talep etmekte ama vatandaşın bu işlemleri yaptırmak istememesi halinde aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarını cezalandırarak, SÖZLEŞMELERİNİ FESİH ETMEK İSTEMEKTEDİRLER.
Aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının kendi inisiyatifi dışında olan sebeplerden dolayı, İŞ GÜVENCESİNİN ortadan kaldırılmak istenmesi KABUL EDİLEMEZ bir durumdur.
KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ SAĞLIK SORUMLULUĞU EN BAŞTA HASTANIN KENDİSİNE AİTTİR.
3. Sağlık Bakanlığı aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarından, VATANDAŞLARIMIZIN HASTANELERE BAŞVURUSUNU ENGELLEMEMİZİ İSTEMEKTEDİRLER. Zorunlu sevk zinciri uygulaması olmadan, aile hekimlerine tüm ilaçları yazma yetkisi vermeden, vatandaşlarımızın ilaç raporlarını çıkartma ve raporu biten ilaçların raporlarını uzatma yetkisi vermeden, aile sağlığı merkezlerimizdeki laboratuvar ve görüntüleme imkanlarını artırmadan, HASTA HAKLARINA AYKIRI OLARAK VATANDAŞLARIMIZIN HASTANELERDEN HİZMET ALMASININ ENGELLENMEYE ÇALIŞILMASI KABUL EDİLEMEZ. BU DURUM İNSAN HAKLARINA DA AYKIRIDIR.
4. Sağlık Bakanlığı aile hekimlerinden, hastalara antibiyotik, PPI (mide ilaçları) ve NSAİİ (ağrı kesiciler) ilaçların yazılmamasını istemektedirler. İl ortalaması üstünde bu ilaçların yazılması halinde, bu durumun aile hekimlerinin maaşını etkiler hale getirilmesi kabul edilemez.
Akılcı ilaç kullanımı bahane edilerek hastaların tedavi olma hakkı, ilaç kullanma hakkı engellenemez. Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi 6. maddesine göre tabip tedaviyi tayinde serbesttir. Hekimin tedavisine direkt veya indirekt müdahale kabul edilemez.
5. Sağlık Bakanlığı aile hekimlerinden ve aile sağlığı çalışanlarından, hastayı memnun etmesi istenmektedir. Neye göre ? Kime göre? Memnuniyet ? Hangi meslek grubunda memnuniyet oranlarına göre, devlet memurunun maaşı etkilenmektedir ? Hakim’e dava sonucuna göre oluşan memnuniyete göre puan verip maaşını etkileyebiliyor musunuz?
MEMNUNİYET ORANLARINA GÖRE TEŞVİK ÖDEMESİ MESLEK ONURUMUZA HAKARETTİR…
6. Sağlık Bakanlığı entegrede çalışan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarını, ayda 256 saat çalıştırmak istemektedir. Yani hem aile hekimliği yaptırıp hem de nöbet izni olmadan ayda 96 saat acil nöbeti tutturmak istemektedir. Aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının ayda 256 saat çalıştırmak istenmesi İŞ KANUNUNA aykırıdır.
7. Sağlık bakanlığı aile sağlığı merkezlerinin işletilmesi için aile hekimlerine verilen CARİ ÖDENEĞİN %12’ sini kesmek istemektedir.
Ekonomik Krizin Yaşandığı Ülkemizde Enflasyon, Elektrik, Su, Doğalgaz, Medikal Sarf Malzeme Ve Asgari Ücretlerin Arttığı Koşullarda, Cari Giderler Kesilmek Yerine Artırılmalıdır.
8. Sağlık Bakanlığı meclis komisyonundan yeni geçirdiği kanun maddesine göre, BAZI SAĞLIK RAPORLARININ (EHLİYET, AV TÜFEĞİ, AKLİ MELEKE V.B) AİLE HEKİMLERİ TARAFINDAN ÜCRETLİ OLARAK VERİLMESİNİ, RAPOR ÜCRETLERİNİN DE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ DÖNER SERMAYE HESABINA YATIRILMASINI İSTEMEKTEDİR.
Aile Hekimliği hizmetleri ÜCRETSİZDİR. Sağlık raporlarının bu şekilde ücretli hale getirilmesi, vatandaş tarafından aile hekimleri üzerinde “PARA VERDİM BANA SAĞLIK RAPOR VERMEK ZORUNDASIN“ baskısı yaratacağından, SAĞLIKTA ŞİDDETİ ARTIRACAKTIR. Bu sebeple Sağlık Bakanlığı sağlık raporlarından para kazanmak istiyorsa bu raporları, Sağlık Müdürlüklerine bağlı Toplum Sağlığı Merkezlerine açacağı SAĞLIK RAPORLARI POLİKİNİKLERİ tarafından verebilir.
ÜCRETLİ VERİLMESİ PLANLANAN SAĞLIK RAPORLARI AİLE HEKİMLİĞİNDEN KALDIRILMALIDIR.
9. Sağlık Bakanlığı meclis komisyonundan yeni geçirdiği kanun maddesine göre, AİLE HEKİMLERİNE AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE MESAİ SAATLERİ DIŞINDA GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP (GETAT) UYGULMASI (HACAMAT, SÜLÜK V.B UYGULAMALAR) YETKİSİ VERMEYİ PLANLAMAKTADIR. GETAT uygulamalarının hekimler dışında yapılmasını engellemeye katkı sağlayacak bir kanun maddesi olmasına rağmen, uygulamanın aile sağlığı merkezi içinde yapılacak olması, iş barışını bozacağından, aile hekimlerine aynı yetkinin, verilecek olan sertifika eğitimlerini alma şartıyla, aile sağlığı merkezleri dışında açılmasına izin verilecek, GETAT KLİNİKLERİNDE mesai saatleri dışında yapılması daha uygun olacaktır.
Aile hekimliği uygulaması ülkemizin sağlık sisteminin temelini oluşturmaktadır. Aile hekimliği uygulamasının güçlendirilmesi gerekmekle birlikte, getirilecek yeni kuralların, yönetmeliklerin, kanunların sahada çalışan aile hekimleri, aile sağlığı çalışanları ile aile hekimleri dernekleri ve aile hekimleri dernekleri federasyonu (AHEF) ile Sağlık Bakanlığı tarafından İSTİŞARE edilerek, tüm saha tarafından uygulanabilecek, vatandaşlarımızın yararına olabilecek şekilde çalışmalar yapılmasını istiyoruz.
Vatandaşlarımızdan da onların Sağlık ve Tedavi Haklarına sahip çıkmak için düzenlediğimiz İŞ BIRAKMA eylemlerine destek olmalarını talep ediyoruz. Saygılarımızla…