A+ A-
Yorum
10

Funda Çuvalcı: Kalandar Ateşi Kış Turizmini Isıtır

Yayın Tarihi: 14.01.2026 - 15:23 | Güncelleme Tarihi: 14.01.2026 - 12:23
Kalandar Gecesi neden Trabzon’un kış turizmi markası olabilir? Kültür, ateş ve dayanışma turizmle buluşursa ne olur?
Kaynak:HABER MERKEZİ

Karadeniz’in kadim kültüründe, takvimler değişmeden önce de insanlar zamanı doğayla, ateşle ve dayanışmayla ölçerdi. Trabzon ve çevresinde yüzyıllardır kutlanan Kalandar Gecesi, miladi takvime göre 13 Ocak’ı 14 Ocak’a bağlayan gece idrak edilir ve yöremizde eski takvime göre yeni yılın başlangıcı kabul edilir. Bu gece, yalnızca bir tarih değil; paylaşmanın, komşuluğun ve umudun yeniden hatırlandığı bir kültürel mirastır. Kalandar gecesinde yakılan ateşin etrafında toplanılır, eski yılın dertleri geride bırakılır, çocuklar kapı kapı dolaşıp maniler söyler, büyükler hazırladıkları yiyecekleri paylaşır.

Çuvalcı'dan Çağrı: "Kalandar, Trabzon'un Kış Turizminde Bir Çekim Merkezi Olabilir"

Kadın Varsa Çözüm Var Derneği Başkanı Funda Çuvalcı, bu güçlü kültürel değerin yalnızca köy aralarında yaşatıldığına dikkat çekerek bir öneride bulundu. Çuvalcı, "Nasıl ki Akdeniz’de Portakal Çiçeği Festivali, Ege’de Ot Festivalleri düzenleniyor ve ülkenin dört bir yanından insanlar turlarla bu etkinliklere katılıyorsa; neden Trabzon’da Kalandar kutlamaları bir festival kimliği kazanmasın?" dedi. Çuvalcı, Trabzon'un sisli yaylaları, karla örtülü köyleri, ateş başında içilen çayı ve anlatılan hikâyeleriyle başlı başına bir kış turizm potansiyeli olduğunu vurguladı.

Festival Vizyonu: Yöresel Sofralar, Yerel Üreticiler ve Kültürel Sahiplenme

Çuvalcı, bir Kalandar festivalinin nasıl şekillenebileceğini de anlattı. Festivalin; yöresel yemeklerin tanıtıldığı sofralar, çocuk oyunları, maniler, halk anlatıları ve yerel üreticilerin stantları ile kış turizmini canlandıracak güçlü bir çekim merkezine dönüşebileceğini belirtti. "Bu sadece turizm değil; aynı zamanda kültürel sahiplenme meselesidir" diyen Çuvalcı, "Kendi değerlerimizi yaşatmaz, görünür kılmazsak; bir süre sonra yalnızca hatıralarda kalır" ifadelerini kullandı. Yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve halkın el ele vererek Kalandar'ı Trabzon'un kış takvimine yerleştirebileceği çağrısında bulundu.

Muhabir/Editör:Burak Çimşit
Etiketler