A+ A-
Yorum
10

Geleneğin Lezzeti Gelecekle Buluştu: Yöresel Tatlar Akoluk Köy Pazarı’nda Sergilendi

Yayın Tarihi: 27.07.2025 - 16:59
Kaynak:HABER MERKEZİ

Ortahisar Belediyesi’nin düzenlediği ‘Trabzon: Bir Şehir Günleri’ etkinliğinin üçüncü gününde, Akoluk Köy Ürünleri Pazarı ve Kahvaltı Yerinde geleneksel tatlar, kültürel sohbetler ve yöresel ürünlerle dolu bir gün yaşandı. Etkinlikte, Trabzon mutfağının eşsiz lezzetleri tanıtılırken, geleneksel pazarların önemi vurgulandı. Başkan Ahmet Kaya, “Kültürel mirasımızın öne çıktığı çok değerli bir çalışma oldu” dedi.

Gastronomiden Kültürel Miras Tartışmalarına Zengin Bir Program


Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya ve eşi Tuba Kaya’nın ev sahipliğinde gerçekleşen programa; CHP Ortahisar İlçe Başkanı Haluk Batmaz, Belediye Meclis Üyesi ve Toprak Ana Kadın Kooperatifi Yöneticisi Sibel Alemdaroğlu, Gola Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği Başkanı İrfan Çağatay Aleksiva, Başkan Yardımcısı Refika Kadıoğlu ve vatandaşlar katıldı.

Gün boyu süren etkinliklerde, kahvaltı sofralarında buluşan konuklar hem yöresel tatları denedi hem de açık hava söyleşilerine katıldı. Başkan Kaya, pazardaki üreticileri tek tek ziyaret ederek sohbet etti.

Z Kuşağı Geleneksel Tatlardan Neden Uzak?


Günün ilk söyleşisinde, Trabzon Gastronomi Derneği Başkanı ve Avrasya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Emre Murat, “Yeni Nesil, Eski Sofralar: Z Kuşağı Neden Yerel Tatlardan Uzak?” başlıklı konuşmasında, şehirleşme ve pratik yaşam alışkanlıklarının geleneksel mutfağı gölgede bıraktığını vurguladı. Şefler Rabia Güner ve Orhan Yağız Sürül de yöresel bir lezzet olan "simira" yapımını uygulamalı olarak sundu.

Geleneksel Pazarların Ekonomideki Yeri Tartışıldı


Yemek kültürü yazarı Nazlı Pişkin ve Gola Derneği Başkanı Aleksiva, “Geleneksel Pazarın Önemi” başlıklı oturumda, pazarların yöresel üretim ve sürdürülebilir ekonomi açısından taşıdığı değeri ele aldı. Konuşmacılara program sonunda Başkan Kaya tarafından hediye takdim edildi.

Kaya: “Unutulmaya Yüz Tutmuş Lezzetleri Gün Yüzüne Çıkarmalıyız”


Etkinliklerin ardından açıklamalarda bulunan Başkan Ahmet Kaya, şehirdeki birçok eğlenceli programın orman yangınlarında hayatını kaybedenler dolayısıyla iptal edildiğini hatırlatarak, şu ifadelere yer verdi:

“Yöresel tatlarımızı tanıtmalı, bunların pişirildiği mutfaklar oluşturmalıyız. Bu yalnızca kültür değil, aynı zamanda turizm için de büyük bir fırsat.”

Kaya, Trabzon’un gastronomik potansiyelini işaret ederek “Yabancı turistlerin ilgisi her geçen gün artıyor. Onlara alternatif sunmalıyız” dedi.

“Üretimden Kopuş Sürdürülebilir Değil”


Kırsal yaşamın üretimle olan bağının koptuğunu belirten Kaya, üretimi teşvik eden politikalar gerektiğini vurguladı. “Köyde üretmeyen köylü olmaz. Üretimden kopuş, ülkenin geleceği açısından sürdürülebilir değil” ifadelerini kullandı.

Yeni Pazarlar Yolda: Yeşilova ve Kavala da Açılıyor


Ortahisar Belediyesi’nin köy ürünleri pazarlarına yaptığı yatırımları anlatan Kaya, mevcut pazarların rehabilite edildiğini, yeni pazar alanlarının da kısa sürede faaliyete geçeceğini söyledi:

“Akoluk, Kireçhane, Yeşilova ve Kavala ile birlikte Ortahisar'da dört farklı noktada Köy Ürünleri Pazarları vatandaşlarımızla buluşacak.”

“Bölgenin Spesifik Ürünleri Değerlendirilmeli”


Kokulu üzüm ve karayemiş gibi bölgeye özgü ürünlerin yeterince değerlendirilemediğine dikkat çeken Kaya, bu ürünlerin yüksek ekonomik değer taşıdığını belirtti. “1 dönüm üzüm bahçesi, 1 dönüm fındıktan 3 kat daha fazla gelir getirebiliyor” dedi.

“Kadın Üreticilerimizin Emeğine Sahip Çıkacağız”


Programın sonunda kadın üreticilere özel teşekkür eden Başkan Kaya, “Nasırlı ellerin emeğine sahip çıkmak boynumuzun borcudur. Üreten kadınlarımız bizim en büyük gücümüz” dedi.

Etkinlikler, katılımcılara teşekkürlerin sunulması ve hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.

 

Etiketler