ŞİDDETE SEYİRCİ KALMA
Yayın Tarihi: 25.11.2024 - 08:57
Yükünç, “Kadınlarımızın tek başına bu sorunlarla mücadele etmelerini istemiyoruz. Hep birlikte, güçlü bir ses olacağız. KADEM olarak büyük bir farkındalık kampanyası başlattık” dedi
KADEM Vakfı Trabzon İl Temsilcisi Elif Yükünç ile Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Medyanın Rolü’nü konuştuk
KADEM Vakfı Trabzon İl Temsilcisi Elif Yükünç, kadın hakları, şiddetle mücadele ve medyanın bu alandaki sorumluluğuna dair önemli açıklamalarda bulundu. Yükünç, vakfın yürüttüğü projeler ve kampanyalarla kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yaptıkları çalışmaları anlattı. Yükünç, KADEM’in kadınların eşit haklara sahip olmasını savunan ve kadının onurlu bir şekilde yaşaması için faaliyet gösteren önemli bir sivil toplum kuruluşu olduğunu belirterek bugüne kadan yaptıkları çalışmaları ve günümüzde kadınlara karşı işlenen suçların değerlendirmesini yaptı. Biz sorduk Yükünç cevapladı.
ŞİDDETLE MÜCADELEDE EĞİTİM HAMLESİ
Yükünç, “KADEM Vakfı, kadınların şiddetten korunması, yasal haklarının bilincinde olmaları ve sosyal destek hizmetlerine erişimleri konusunda çeşitli eğitim modülleri geliştirmiştir, bu modüller arasında “Şiddetin Anatomisi”, “Hukukçuların Anlattığı Yasal Haklar” ve “Sosyal Yardımlaşma ve Kamusal Haklar” gibi önemli başlıklar bulunduğunu belirtti ardından, “Kadına yönelik şiddet konusunda, özellikle dezavantajlı gruplara yönelik farkındalık çalışmaları yapıyoruz. Şehirli kadınları da ihmal etmiyoruz çünkü şiddet her alanda farklı boyutlarda karşımıza çıkıyor; psikolojik, ekonomik, cinsel ve fiziksel şiddet gibi farklı türler mevcut.
ŞİDDET ROMANTİZE EDİLİYOR
KADEM Vakfı’nın en son çalışmalarından biri de medyada kadına yönelik şiddet temalı diziler üzerine bir araştırmaydı. Vakıf, televizyon dizilerindeki şiddet sahnelerinin toplumsal algıyı nasıl etkilediğini inceleyerek, şiddetin romantize ediliyor. Son yapılan araştırmada 14 popüler yerli dizinin 327 bölümünde, kadına yönelik şiddet sahneleri tespit ettik. Psikolojik şiddet ve sözlü şiddet, en sık karşılaşılan türler oldu” dedi ve medyanın şiddeti meşrulaştırma eğiliminde olduğunu ifade etti. Ayrıca, şiddet sahnelerinin dramatize edilmesinin izleyiciler üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.
EKRANLARDA ŞİDDET
Kadına yönelik şiddeti engellemek ve toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla, medya içeriği üzerinde daha fazla denetim yapılması önemli. Şiddet, ekranlarda da gerçek olmasın, medyanın şiddet içeren içeriklere karşı daha duyarlı olmalı. KADEM kadın hakları savunma alanındaki mücadelesine hız kesmeden devam edecek.
FARKINDALIK BAŞLATTIK
25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü vesilesiyle KADEM Vakfı olarak büyük bir farkındalık kampanyası başlattık. Bu yılki kampanyamızda, şiddete karşı sessiz kalmamak için ‘Şiddete Seyirci Kalma’ sloganını benimsedik. Amacımız, sadece 25 Kasım’da değil, her gün kadına yönelik şiddete karşı toplumsal farkındalık yaratmak.
HEP BİRLİKTE SES OLACAĞIZ
KADEM Vakfı’nın kadınların sesini duyurmak ve haklarını savunmak adına çalışmalarına aralıksız devam edecek. Kadınlarımızın tek başına bu sorunlarla mücadele etmelerini istemiyoruz. Hep birlikte, güçlü bir ses olacağız.