A+ A-
Yorum
10

Trabzon’da Kahverengi Kokarcaya karşı acil durum ilan edildi

Yayın Tarihi: 13.09.2024 - 15:27
Trabzon’da özellikle fındığa zarar veren Kahverengi Kokarca Böceği ile ilgili deyim yerindeyse ‘Acil Durum’ ilan edildi.
Kaynak:61 SAAT

Trabzon Valiliğinde, bugün Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, kaymakamlar, belediye başkan ve yetkilileri ile STK’ların katılımıyla bir toplantı yapıldı. 

ZARARINI ORTADAN KALDIRACAĞIZ DERKEN… 

Tarımsal alanlara zarar veren Kahverengi Kokarca mücadelesine yönelik geniş kapsamlı toplantıda ilk olarak Trabzon Valisi Aziz Yıldırım konuştu. 

Vali Yıldırım, “Kahverengi kokarca böceği var. Uçabilen ve çabuk üreyen bir böcek. Geçen yıl daha çok fındığın üzerindeyken, bu sene başka bitkilerin üzerinde de, görülmeye başlandı. Onun için, bunlarla mücadele etmek gerekiyor. Tabiki mücadele ederken tabiattaki her canlının bir görevi var. Sadece onunla mücadele etmek lazım zararlıysa. Bunun zararını ortadan kaldıracağız derken başka zararlara sebebiyet vermemek gerekiyor. Faydalı pek çok canlı, böcek ve ot var. Biz bir taraftan da bunların ortadan kalkmasına sebebiyet vermeyelim. Ekolojiyi de bozmayalım” dedi. 

SAMURAY ARISI TABİATA SALINDI

Vali Yıldırım, “Kahverengi Kokarca dışardan gelen. Bizim endemik canlılarımızdan değil.  Peki ne yapabiliriz? 
O zaman çevreye, duyarlı hareket tarzıyla çevreye zarar vermeyecek ya da çok az zarar verecek yöntemleri, mümkünse biyolojik yöntemleri tercih etmek lazım. Kahverengi Kokarca’ya etki edecek, bunu belki gıda olarak üremesine engel olarak, daha fazla yayılmasını engellemek suretiyle sağlayabilecek başka böcekler, canlılar bulmak mümkün. Bununla ilgili tarım müdürlüğümüz, bakanlığımızın çalışmaları var” diye konuştu. 

Vali Yıldırım, konuşmasına şu şekilde devam etti: 

“Yaz başında, bir samuray arısı, tabiata salındı. Daha çok bu böceklerin bulunduğu yerlere salındı. Bunlarla mücadele yürütülüyor. Ama bu belki samuray arılarının çoğalmasıyla çok daha etkin hale gelecek. 

ÜREMEYE DEVAM EDİYORLAR

Bununla ilgili daha başka ne yapabiliriz diye düşünüldü. Buna dair farklı çarelerin olduğu, mücadele şekillerin olduğunu söyledi bakanlığımız. Bu toplantıyı bunları tanıtmak ve kurumlarımızdan bilgi, yardım almak üzere yaptık. 

Belediyelerimizin de bu konuda etkin olacaklarını düşünüyorum. Kurumlarımızın etkin olacaklarını düşünüyorum. Belki ziraat odalarının, çiftçi derneklerinin STK’ların bu konuyla duyarlı ve ziraat ilaçları satan bir takım firmaların da buna kulak vereceğini düşünüyorum. Çünkü bu mücadele yapılacaksa top yekün yapılacak. Kısa küçük bir alanda yapılmış olması bir şey değiştirmiyor. Öbür tarafta üremeye devam ediyorlar. Top yekün mücadeleyi gerçekleştirebilirsek, bu seneden sonra bir daha önümüzdeki yıllarda kahverengi kokarca zararlısıyla bir daha karşılaşmayız diye ümit ediyorum” 

Tarım İl Müdürlüğü elamalarından Ziraat Yüksek Mühendisi Engin Pehlivan, sunum gerçekleştirdi.

Pehlivan, Kahverengi Kokarca Böceğin, Türkiye’ye Gürcistan üzerinden giriş yaptığını ifade ederek, “Biz en geç tanışan ülkelerden biriyiz. Dünyanın yaptığı yanlışları biliyoruz. Neyi doğru yapmamız gerektiğini biliyoruz. Bakanlığımız gerek kışlak, gerek” dedi. 

16 DERECENİN ALTINDA ÖLÜYOR
 

Pehlivan, “16 dereceyi aşağı düşen sıcaklıklarda, kendini koruyabileceği, yüksek ışık alan kuru yerleri tercih ediyor. Sarı ve mavi ışığı tercih ediyor. Gece lambaları, sokak lambaları, balkonlardaki sarı ışığı tercih ediyor. 
Enteresan bir özelliği daha var. Kendisine bir sonraki yıl için en uygun yeri bulmuyor. Bulduğu zaman haber de verebiliyor. 16 derecenin altına düştüğünde ölüyor. Yarı uyuşuk, yarı ölü hale geliyor. O şekilde kışı dışarda atlatamıyor. Yüksek sıcaklıkta da 40 derecenin üzerinde yaşayabiliyor. Amerika ve Asya’nın Güney Kısımlarında yayılıyor” dedi. 

TRABZON'DA DAHA AZ POPÜLASYON VAR

Pehlivan Trabzon’da mücadelenin devam ettiğini kaydederek, “Trabzon ilimiz mücadelenin getirdiği başarının neticesinde diğer illere nazaran daha az popülasyon yoğunluyla karşı karşıya. Bu yoğunluk dönemler itibariyle artış gösterebiliyor. Sayımlarımız Kasım ayının ilk haftasına kadar devam ediyor. İlçeler bazında en yoğun Çarşıbaşı, Akçaabat, Ortahisar, Yomra, Arsin ve Araklı ilçelerinde görülüyor. 0 - 500 rakımdaki yoğun bahçeler. 
500 metre ve üstünde yoğunluğu az seviyede. O da hava sıcaklığı ile alakalı. Kısmen nemi seviyor. Kuru havalardan hoşlanmıyor. Nemli, yağışlı bölgeler sıcaklıkla birleştiğinde böcek için istenilen durum ortaya çıkıyor. Yoğunluğu azaltmanın çalışmasını yapıyoruz. Çok fazla bitkide zarar yapabiliyor. Fındık dışardan sağlam dahi görünse, içi kısmında büyük hasarlar meydana getirebiliyor. Bu fındığın kalitesini ortadan kaldırabiliyor” Kahverengi Kokarca Böceğin dünyada ekonomik olarak zararlarını da hatırlatan Pehlivan, “İtalya’da 588 Milyon Euroluk zarar var…  Poloya’da 37 Milyon dolar..  Gürcistan’da 60 Milyon dolar zarar var” dedi. 

TRABZON'DA 473 MİLYON TL ZARAR

TMO’nun fındık geri çevirmeleri ile ilgili bilgiyi de veren Pehlivan, “Arsin Yomra, Ortahisar, Akçaabat yüzde 8 Beşikdüzü Çarşıbaşı Vakfıkebir’de yüzde 4 geri döndürme..” Olduğunu ifade ederek, 52 bin ton fındık üreten Trabzon’da 2024 yılı itibariyle şu ana kadar tahmini 473 milyon TL’lik zararın öngörüldüğü bilgisini verdi. 

SAMURAY ARISI ÜRETEMESİ İÇİN KOKARCAYA İHTİYACI VAR

Samuray Arısı ile ilgili gelen soruya ise Tarım ve Orman İl Müdürü İsa Kaplan, “Samuray arısı da aynı kahverengi korkarca gibi yaşam döngüsü var. Yumurtlar ve ölür. Samuray neslini devam ettirmesi için kokarcaya ihtiyacı var. Karasinekten küçük, sivri sinek boyutunda. Aynı sivri sinek rengindedir. Başka bir canlıya zarar vermiyor. O da bitkilerle besleniyor. Yumurtasını kokarca yumurtası içine parazit gibi bırakıyor” diye yanıt verdi.