Trabzon'da deprem gerçeği sahil şeridi risk altında!
Yayın Tarihi: 08.01.2025 - 12:20
Sayıl; Trabzon’da deprem gerçeğinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak Akyazı, Akçaabat, Beşirli, Havalimanı ve Hastane bölgesinin risk altında olduğunu söyledi.
Trabzon’da pazartesi günü gece 00.12’de 3.2 büyüklüğünde meydana gelen deprem, bölgenin sismik durumu ve risklerini bir kez daha gündeme getirdi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Sayıl, Karadeniz Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunarak Trabzon’un deprem riski, zemin yapısı ve alınması gereken önlemler konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Sayıl,2018 yılında güncellenen Türkiye Deprem Tehlike Haritası’yla Trabzon’un eskiye nazaran daha farklı bir risk değerlendirmesi içinde yer aldığını belirtti.
DENİZ İÇİ FAYLARA ÇOK YAKIN
Eskiden 4. derece deprem bölgesi olarak görülen Trabzon’un, artık zemin özelliklerine göre değerlendirildiğini vurgulayan Sayıl, sahil şeridindeki yerleşim yerlerinin ve dolgu alanlarının depremleri daha fazla hissedeceğini ifade etti. Sayıl, “Trabzon’un doğrudan Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın içinden geçmediği doğru, ancak bölge Karadeniz’deki deniz içi faylara çok yakın. Sahil şeridi ve denize dolgu alanlar, depremlerden daha fazla etkilenebilir. 3 veya 4 büyüklüğündeki depremler bile bazı kesimlerde hissedilebilir hale geliyor.” dedi.
SAHİL ŞERİDİ RİSK ALTINDA
Trabzon’un en büyük yapılarından Şenol Güneş Stadyumu, yeni şehir hastanesi ve planlanan yeni havaalanı için zemin açısından önemli uyarılar yapan Sayıl, deniz dolgusu yapılan bölgelerin, depremler karşısında en hassas zeminlerden biri olduğunu belirtirken, “Akyazı'da stadyum inşasında zemin hareketleri nedeniyle çökmeler ve oturmalar yaşandı. Daha sonra güçlendirme çalışmaları yapıldı ama bu tür alanlarda zaman içinde yeni hareketlenmeler olabilir. Şehir hastanesi ve yapılması planlanan yeni havaalanı da benzer riskleri taşıyor.” ifadelerini kullandı.
KARADENİZ'DE 6.6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLENİYOR MU?
Trabzonlu Jeolog Osman Bektaş’ın Karadeniz’de önümüzdeki 50 yıl içinde 6.6 büyüklüğünde bir deprem olabileceğine dair açıklamalarını değerlendiren Sayıl, bölgenin sismik potansiyeline dikkat çekerek, “Karadeniz'de geçmişte de büyük depremler yaşandı. 1968 Bartın Depremi (6.8 büyüklüğünde) bunun en büyük örneği. Gürcistan ve Soçi açıklarında da son yıllarda 5 büyüklüğünü aşan depremler meydana geldi. Karadeniz'de deniz içi faylar aktif durumda. 50 yıl içinde büyük bir deprem olma olasılığı yüksek.” diye konuştu.
BİLİMSEL VERİLERLE HAREKET EDİLMELİ
Prof. Dr. Sayıl, Trabzon’un Kuzey Anadolu Fay Hattı’na 100-150 kilometre mesafede olduğunu hatırlatarak, bu fayda meydana gelebilecek büyük bir depremin Trabzon'da ciddi şekilde hissedileceğini ifade etti. Trabzon’un sahil şeridindeki yüksek katlı binaların, depremde ciddi risk oluşturduğunun altını çizen Sayıl, şunları aktardı; "Yapılar zemine uygun yapılmazsa, küçük bir deprem bile büyük hasarlara yol açabilir. Özellikle sahil kesimindeki yüksek katlı binalar, zemin özellikleri nedeniyle depremin etkisini artırıyor. Bu yüzden yapılaşmada bilimsel verilere dayanarak hareket edilmeli.”
"DEPREM BİLİNCİNİ ARTIRMALIYIZ!"
Sayıl, deprem gerçeğinin artık Trabzon’da da ciddiye alınması gerektiğini vurgulayarak, ilk ve ortaöğretim seviyesinde deprem bilincinin artırılması gerektiğini söyledi. Sayıl, “Türkiye’nin her bölgesi gibi Trabzon da deprem gerçeğiyle yüzleşmeli. Deprem bilinci okullardan itibaren öğretilmeli. Önlem almak, afet sonrası mücadeleden çok daha kolaydır.” dedi.
TRABZONLULARA ÇAĞRI: ÖNLEM ALIN, KORKMAYIN!
Son olarak, Trabzonlulara seslenen Prof. Dr. Sayıl, "Depremin ne zaman olacağını bilemeyiz ama ona karşı hazırlıklı olabiliriz." diyerek şehirdeki yapıların denetlenmesi ve zemine uygun inşaat tekniklerinin kullanılması gerektiğini vurguladı. Sayıl, son olarak şunları söyledi; "Trabzon büyük bir deprem geçmişi olmayan bir şehir olabilir ancak tarihsel verilere baktığımızda burada da yıkıcı depremler yaşandığını görüyoruz. Bu yüzden bilime güvenmeli ve önlem alarak yaşamalıyız.”
Hbaer: Ali Osman YÜRÜK