A+ A-
Yorum
10

Trabzon'da Fındığın Kabusu 'Drakula' Etkisiz Hale Geliyor

Yayın Tarihi: 01.04.2025 - 13:42 | Güncelleme Tarihi: 01.04.2025 - 11:42
Trabzon’da fındık ağaçlarını kurutan “Drakula” lakaplı zararlı böcekle yürütülen mücadelede sona gelindi. Böcek popülasyonu büyük ölçüde azaldı.
Kaynak:İHA

Fındık üreticilerinin yıllardır korkulu rüyası haline gelen ve “Drakula” lakabıyla anılan turunçgil uzun antenli böceği (Anoplophora chinensis), Trabzon’da etkisini yitirmeye başladı. 10 yıla yakın süredir zarara yol açan bu tehlikeli zararlıya karşı yürütülen mücadelede sona yaklaşıldı. Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, zararlının ilk olarak İstanbul üzerinden bölgeye geldiğinin tahmin edildiğini belirterek, "Bölgemize ilk kez İstanbul'dan geldiği düşünülüyor. 8-10 yıllık bir hikayesi var ama mücadelenin son dönemlerine geldik" dedi.


Kaplan, yaklaşık 7 bin dekarlık alanda sürdürülen ilaçlama çalışmalarının olumlu sonuçlar verdiğini ve zararlının popülasyonunun önemli ölçüde azaldığını vurguladı. Uzak Doğu kökenli olan Drakula, fındık dallarını içeriden kemirerek ağaçları kurutuyor. Özellikle Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı Esiroğlu Mahallesi’nde yoğun şekilde görülen zararlı, yalnızca fındık ağaçlarına zarar veriyor ve birkaç gün içerisinde çiftleşip kök kısımlarına yumurtalarını bırakarak ömrünü tamamlıyor.


2019 yılında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle mücadele programı başlatılmış ve zarar gören üreticilere tazminat ödenmesine karar verildiğini ifade eden İsa Kaplan, “Turunçgil uzun antenli böceğinin dirençli bir tür. Yürütülen ilaçlama programı sayesinde sayılarının ciddi oranda düştüğünü söyleyebilirim. Geçen yıl başarılı bir mücadele dönemi geçirdik, bu yıl tamamen yok etmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Etiketler