Trabzon'da uzman isim uyardı! Belirgin bir artış görüyoruz
Yayın Tarihi: 06.04.2025 - 11:24
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, rüzgârlı ve lodoslu havalarda polen yoğunluğunun arttığını belirterek, açık havadan uzak durulması gerektiğini söylüyor.
Kaynak:İHA
Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte doğa canlanırken, alerji sorunu yaşayan bireyler için zorlu bir dönem de başlamış oluyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, bahar aylarında özellikle polen alerisine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Özlü, bu mevsimde mevsimsel alerji olarak bilinen polen alerilerinde belirgin bir artış yaşandığını belirtti.
Alerjik Belirtiler Artıyor
Alerji şikâyetiyle gelen hastaların çoğunda hapşırma, burun ve geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, gözlerde sulanma, kaşıntı ve kızarıklık gibi semptomlar görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Özlü, alerjik astımı olan bireylerde ise nefes darlığı, öksürük, hırıltılı solunum ve balgam çıkarma gibi belirtilerin öne çıktığını söyledi. Bu dönemde hem gündüz hem de gece saatlerinde semptomların arttığını dile getirdi.
Tedaviyle Kontrol Mümkün
Mevcut tedavi yöntemleriyle alerjinin kontrol altına alınabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özlü, alerjik nezle veya alerjik astım tanısı konmuş bireylerin bahar aylarına girmeden önce tedavilerini düzenlemeleri gerektiğini ifade etti.
“Eğer mevcut tedaviler yetersiz kalıyorsa, yeniden değerlendirme yapılarak ilaçların güncellenmesi gerekir. Elimizdeki tedavi seçenekleriyle bu dönemi rahat ve huzurlu geçirebilirler. Yeter ki tavsiyelere dikkat etsinler” dedi.
Rüzgârlı Günlerde Açık Havadan Kaçının
Prof. Dr. Özlü, özellikle lodoslu ve rüzgârlı günlerde sabah saatlerinde polenlerin yoğun şekilde havada dolaştığını belirterek, alerjisi olan kişilerin bu saatlerde açık havada bulunmaktan kaçınmaları gerektiğini söyledi. Ayrıca çiçekli ve yeşil alanlarda uzun süre vakit geçirmenin de alerjiyi tetikleyebileceğini vurguladı.
Yeşil Alanlar ve Kırsal Bölgeler Riskli
Alerjinin genellikle tozlaşan bitkilerden, çiçeklerden ve ağaçlardan kaynaklandığını ifade eden Özlü, park, bahçe, bağ ve kırsal alanlarda geçirilen zamanın hassas bireylerde şikâyetleri artırabileceğine dikkat çekti. Ayrıca havadaki nem ve sıcaklık değişimlerinin ev tozu akarları ve fungusların yoğunluğunu da etkileyebileceğini belirtti.