A+ A-
Yorum
10

Yavuz Aydın 'Ekümenik İfadesi Kabul Edilemez'

Yayın Tarihi: 14.08.2024 - 13:00
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın 'Ekümenik İfadesi Kabul Edilemez'
Kaynak:HABER MERKEZİ

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Sayın Yavuz Aydın, Fener Rum Patriği Bartholomeos’un dünyadaki tüm Ortodoksların liderliği anlamına gelen ‘’ekümenik’’ sıfatını kullanmasını eleştirdi. İsviçre’de düzenlenen Ukrayna Barış Konferansı’nda Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan’dan bağımsız olarak, ‘’ekümenik’’ sıfatıyla oturtulmasıyla başlayan tartışmalara İYİ Parti Trabzon Milletvekili Sayın Yavuz Aydın’da katıldı. Sümela Manastırı’nda önümüzdeki günlerde gerçekleştirilmesi planlanan ayinde, Fatih Kaymakamlığına bağlı Patriğin dini konu dışında mesaj vermemesi gerektiğini belirten Aydın, Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan’a soru önergesi yöneltti.

TRABZON ÜZERİNDEN OYUN OYNANMASINA KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ.

Soru önergesinde; Fatih Kaymakamlığı’na bağlı Fener Rum Patriğinin görevi; Lozan Barış Antlaşması gereğince sadece İstanbul, Bozcaada ve Gökçeada’daki Rumların dini meseleleriyle ilgilenmektir. Geçtiğimiz aylarda İsviçre’de düzenlenen Ukrayna Barış Konferansı’nda, Patrik Bartholomeos’un ‘’Ekümenik’’ sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin Dışişleri Bakanı ile aynı toplantıda yer alması kamuoyunda infial yaratmıştır diyen Aydın şöyle devam etti: Önümüzdeki günlerde Sümela Manastırı’nda yapılması planlanan ayini yönetecek olan patriğin, kendi görev ve sorumluluk alanındaki işlere yöneltilmesi büyük önem arz etmektedir.

EKÜMENİK İFADESİ KABUL EDİLEMEZ.

Geçtiğimiz yıllarda Trabzon’un fetih tarihi olan 15 Ağustos’ta düzenlenen ayinde, dünyadaki tüm Ortodoksların temsilcisi sıfatını kullanan Patriğin görev ve sorumlulukları tekraren hatırlatılmalıdır ifadelerini kullanan Milletvekili Yavuz Aydın şu şekilde devam etti: Kendisinin Fatih Kaymakamlığı’na bağlı olduğu ve azınlık grubun dini meseleleriyle ilgilenmesi gerektiğini önemle ikaz edilmelidir. Sümela Manastırı’nda gerçekleştirilen ayine öncülük eden Fener Rum Patriği Bartholomeos’un kendi görev ve yetki alanının dışına çıkması Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin egemenlik haklarına saldırıdır, dedi.

ÖNERGEDE 6 SORU BULUNMAKTADIR.

1.Fatih Kaymakamlığı’na bağlı Fener Rum Patriği Bartholomeos’un ‘’Ekümenik’’ sıfatı ile Uluslararası arenada temsil edilmesini doğru buluyor musunuz? Bu durumun engellenmesi için Bakanlık olarak hangi çalışmaları yürütmektesiniz?

2.Sümela Manastırı’nda Fatih Kaymakamlığı’na bağlı Patriğin yönettiği ayini sonlandırma düşünceniz var mıdır? Varsa bu planı ne zaman hayata geçireceksiniz?

3.Önümüzdeki günlerde Sümela Manastırı’nda gerçekleştirilmesi planlanan ayinde, Fatih Kaymakamlığı’na bağlı Patriğin Türkiye Cumhuriyeti’nin birlik ve bütünlüğüne karşı siyasi mesajlar vermemesi için önlem alınmış mıdır? Alındıysa bu önlemler nelerdir?

4.Fatih Kaymakamlığı’na bağlı Patriğin yönettiği ayin için neden Pontus Rum İmparatorluğu’nun yıkıldığı tarih olan 15 Ağustos tercih edilmiştir? Bu durum dini bir görev yapmak yerine siyasi bir mesaj değil midir?

5.Lozan Barış Antlaşmasına göre yetkileri kısıtlı olan Fatih Kaymakamlığına bağlı bir patriğin, mevcut kanunların kendisine tanımadığı yetkiyi kullanarak, ülkemizi Uluslararası arenada zor duruma sokmaması için Bakanlık olarak çalışmalar yaptınız mı? Yaptıysanız bu çalışmalar nelerdir?

6.Bugüne kadar Fatih Kaymakamlığı’na bağlı Patriğin yönettiği Sümela Manastırı’ndaki ayinlerde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kazanımları neler olmuştur? Ülke menfaatine ne gibi katkılar sağlamıştır?