SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > İttifak tavanda olmazsa tabanda olur!

İttifak tavanda olmazsa tabanda olur!

01 Aralık 2018 Cumartesi - 09:22








AK Parti ile MHP’nin yerel seçimlerde de Cumhur İttifakı’nı hayata geçirme yolunda attığı adımlar üzerine hareketlenen muhalefet cephesinde nasıl bir ittifak olacağı sorusu cevap aramaya devam ediyor.

İttifak görüşmeleri için masaya 10 il için oturan CHP ile İP arasında, daha ilk görüşmelerde, “hangi illerde ittifak yapılabileceği” yönünde fikir birliğine varılmadığı gözleniyor.

Yani sessiz bir kriz!

Önce, görüşme heyetindeki CHP’li Bülent Tezcan değiştirildi.

Bu da yetmedi, görüşmeler “iki genel başkan görüşünceye kadar” askıya alındı.


CHP ile İP arasındaki ittifak görüşmelerinin, referandumda “hayır” çıkan iller üzerinden yapılan bir liste ile başladığı iddia edilirken referandumda  “hayır” çıkan ve HDP’nin elindeki iller dışında kalan 10 il üzerinden pazarlığı açtığı öğrenilen CHP’nin, öncelikle Ankara, Mersin, Antalya gibi illerin tümünü istemesi ilk krizi oluşturdu.

CHP, neredeyse her ilde İP’nin kendilerinin adayını desteklemesini isterken, İP de “Bir büyükşehirde destek verirsem, diğerinde de sen bana destek vermelisin” tavrını ortaya koydu.

***

Buna örnek olarak İYİ Parti’nin Ankara’da CHP’ye destek vermesi durumunda CHP’nin de kendilerine “Antalya’yı bırakması gerektiğini” ifade ettikleri Ankara kulislerinde konuşuluyor.

İYİ Parti CHP’nin kendisine Kocaeli, Kayseri, Konya gibi  AK Parti’nin yüzde 60’ların üzerinde oyla kazandığı şehirlerde destek verebileceğini belirtmesine karşı duruş gösterdiğini söyleyelim.


Sessiz bir krizin yaşandığını şuradan anlamak gerekir.

Görüşmelerde bir ilerleme sağlanmaması nedeniyle CHP, ilk olarak görüşmeci olarak belirlediği Bülent Tezcan’ı değiştirdi. Tezcan’ın yerine Oğuz Kaan Salıcı’yı görevlendirdi. Ancak isim değişmesine rağmen tavır değişikliği görülmemesi, görüşmelerin tıkanmasına yol açtı.

Asıl sorun Ankara üzerinde patladı aslında!

Akşener büyük bir kararlılıkla Kemal Kılıçdaroğlu’ndan başkent adaylığını istemeye devam ederken Kılıçdaroğlu’nun tavrı da aynı netlikte “Ankara’da siz bizi destekleyin” şeklinde oluyor.

Yani CHP Ankara’yı İYİ Parti’ye bırakmaz.


Görüşmelerde “Ankara” üzerinde bile henüz anlaşılamadı. Bu şekilde sürecek bir görüşme sürecinden olumlu sonuç çıkması zor gözüküyor. Hiç kuşkusuz son sözleri genel başkanlar söyleyecek.

***

Bu arada ‘Bölgemizde ittifak olur mu?’ sorusu üzerinde AK Parti ile CHP’nin güçlü olduğu, her zaman kıran kırana seçimlerin yaşandığı üç şehir özellikle öne çıkıyor: 

Giresun, Artvin, Ordu.

CHP’nin Kerim Aksu ile AK Parti’ye bugüne kadar kazanma şansı vermediği Giresun Belediye Başkanlığını AK Parti bu kez MHP ittifak oyları ile almayı planlıyor. CHP’nin ise işte bu noktada İYİ Parti oylarına şiddetle ihtiyacı olacak.


Keza Ordu’da da kıran kırana bir seçim yaşanacak.

Ordu’da AK Parti’nin adayı Hilmi Güler’e MHP’nin destek vermesi kesin...

Peki Artvin?

CHP ve AK Parti’nin güçlü olduğu Artvin’de de tavanda olmasa dahi parti tabanlarında seçime ramak kala ibre kimden yana ise  ondan yana ittifak olması kaçınılmaz olacaktır.

Yani kim güçlü ise seçmen ona yönelecektir.


Yani genel merkezler ittifak için anlaşamasa veya ittifak yapılacak olan iller arasında göstermezse dahi parti tabanlarının kendiliğinden “Kim güçlü ise oyunu ondan yana kullanmak için” ittifaka yönelmeleri hiç sürpriz olmayacaktır.

O nedenle, CHP ile İYİ Parti’nin ittifak yapmaması halinde Ordu’da AK Parti ile seçimi kazanma şansını bırakın yarışma şansı olmayacaktır.

Trabzon’da ise tavanda veya tabanda her şey CHP’nin Volkan Canalioğlu’nu aday çıkarıp çıkarmayacağı sorusunun cevabına bağlı.

Volkan Canalioğlu’nun aday olması halinde İYİ Parti kendi adayını çıkarmış olsa da seçmenin tabanda AK Parti karşısında kazanma şansı olacağı için Canalioğlu’na destek vermesi kaçınılmaz olacaktır, diye söyleniyor.

***

Kısacası 31 Mart 2019 seçimlerine ister genel merkezler ittifak yapsın ister yapmasın parti tabanlarında yani seçmen kitlesinde seçime ramak kala o ilde hangi aday güçlü, hangi aday kazanmaya yakın ise oylar ondan yana kullanılacaktır.

Yani genel başkanları parti seçmenleri ittifak için hizaya getirecektir.

Belki de ittifak kamburunu sırtlarından atmak için onlar da bunu istiyor.

Ne dersiniz? 

Ankara’dan yerel seçimler için manzaraya baktığımda şunu açık ve net söyleyebilirim:

Türkiye’yi çok ama çok zor sonuçları partiler ve genel başkanlar için ağır olabilecek bir seçim bekliyor. 

Türk seçmenin çok enteresan olduğu hiç unutulmasın.

Evdeki hesap bazen çarşıya uymaz!

Son söz:

Millet iktidar ve muhalefet cephesi ile ittifak yapmaya karar verdi. 

Sadece adaylara ve o adayların karşılıkları olup olmadığına bakmak için seçimden bir önceki günü bekliyor.

O kadar!

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap