SON DAKİKA



Haber > Magazin > Karadeniz müziğinin divası: Cemile Cevher Çiçek

Karadeniz müziğinin divası: Cemile Cevher Çiçek

19 Mart 2017 Pazar - 09:00








Trabzon'umuz sanatın ve sanatçının önemsendiği bir kültür ve sanat şehridir. Nice büyük değerler çıkmıştır bu güzel şehirden. Bunlardan biri de Cemile Cevher Çiçek'tir. Trabzon’un yetiştirdiği önemli değerlerden biri olan ve Karadeniz türkülerini hafızalarımıza kazıyan büyük usta Cemile Cevher Çiçek, Trabzon’da düzenlenen bir etkinlikle anıldı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi, KTÜ Devlet Konservatuarı, TRT Trabzon Müdürlüğü ve Trabzon Müzik ve Halkoyunları Gençlik Spor Kulübü Derneği tarafından 8 Mart Çarşamba akşamı KTÜ AKM’de  ‘Cemile Cevher’i Anma Programı’ düzenlendi.

Anma programı çerçevesinde Cemile Cevher'le ilgili bir de panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak TRT THM ve Oyunları Merkez Müdürü Kubilay Dökmetaş, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’ndan Dr. Süleyman Şenel, TRT İstanbul Radyosu THM Korosu emekli şefi Tuncer İnan, TRT İstanbul Radyosu Sanatçısı İbrahim Can, kemençe üstadı Hasan Sözeri’nin oğlu Osman Sözeri ve kemençe üstadı Hasan Tunç’un oğlu Yılmaz Tunç katıldı.

Cemile Cevher deyip de geçmemek lazım. O, Karadeniz müziğinin gerçek divasıdır. Karadeniz türkülerini onunla tanıdık ve sevdik. Cemile Cevher 1926 yılında Trabzon'un Maçka ilçesinde doğmuştur. Hayatının ilk yirmi yılını Trabzon'da geçirmiştir. Cemile Cevher, kendisi gibi sanatçı olan Ali Ekber Çiçek'le evlenmiştir. 1946 yılında İstanbul’a yerleşmiştir. 1950 yılından itibaren Hasan Sözeri’nin yönettiği Karadeniz’den Sesler Topluluğunda, İstanbul Radyosu'nda göreve başlamıştır.

 Yurttan Sesler Topluluğu'nda yıllarca çalışmalarını sürdüren Cemile Cevher Çiçek, 1979 yılında emekliye ayrılmıştır. O, Şile'de yaşıyordu. Cemile Cevher, TRT Türk Halk Müziği repertuarına ‘derleyici’ ve ‘notalayıcı’ olarak birçok güzel türkü kazandırmıştır.

Bunlar arasında "Sen Bu Yaylaları Yaylayamazsın, Hasta Oldum Derdine, Divane Aşık Gibi Dolaşırım Yollarda, Gökte Yıldız Ay mısın, Maçka'nın Yolu Taşlık, Sabahtan Kalkar Kızlar, Akayı Daşlı Dere, Haldozun Portakalı, Peştamal Tezgahına, Terazi Tartayurum, Karardı Karadeniz, Gurbet Elde Yadellerin Derdini, Püsküllüdür Püsküllü, Evlerinin Önünde Kara Üzüm Asması " adlı türküleri sayabiliriz. Adını Türk müziği tarihine altın harflerle yazdıran Türk halk müziği sanatçısı Cemile Cevher Çiçek, 26 Şubat 2010 tarihinde aramızdan ayrılmıştır.


O, Karadeniz müziğinin anasıydı. Trabzon'un yetiştirdiği bu değerlerimizi unutmamamız gerekir. Onun için Dünya Kadınlar Günü'nde bir kadın sanatçının adına layık etkinliklerle anılmasını önemsiyorum. Bu anma etkinliklerine katkıda bulunan şahıs, kurum ve kuruluşları yürekten kutluyorum.

Beğendim
1
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap