A+ A-
Yorum
10

MİT'ten tarihi operasyon! Dizilere konu olan bir hikaye gerçek oldu

Yayın Tarihi: 03.08.2024 - 10:12 | Güncelleme Tarihi: 03.08.2024 - 10:11
Milli İstihbarat Teşkilatı’nın tarihe geçen takas operasyonuyla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı.

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın tarihe geçen takas operasyonu, sadece karşılıklı değişimi yapılan kişi sayısının fazlalığı değil, içinde yer alan isimlerin
önemi açısından da büyük yankı uyandırdı. Takası yapılan her ismin ayrı bir hikayesi, ülkesi için ayrı bir önemi var.

İKİSİ GAZETECİ, BİRİ ASKER ÜÇ KİŞİ ABD’YE DÖNDÜ

Bunlardan biri dünya kamuoyunda adı sıkça duyulan Wall Street Journal muhabiri Evan GERSHKOVİCH. Gazete için Rusya’da muhabirlik yaparken Mart
2023’te casusluk suçundan tutuklandı. Rus savcılığı Evan GERSHKOVİCH’i, “Sverdlovsk bölgesinde askeri teçhizat üretimi ve onarımı yapan bir savunma şirketinin faaliyetleri hakkında gizli bilgi toplamak” gerekçesi ile suçladı.

GERSHKOVİCH, Rusya tarihinde casusluk suçlaması ile tutuklanan ilk yabancı medya çalışanı oldu. Takas görüşmelerinin yapıldığı dönemde Rusya tarafından
19 yıl hapse mahkum edildi.

Rusya’da tutuklu olan ve takas operasyonunda ABD’ye teslim edilen bir diğer isim eski bir deniz piyadesi olan Paul WHELAN. ABD Deniz Piyade Kolordusu’nda 8 yıl görev yapmış olan Paul WHELAN, 2018 yılında “casusluk” suçlaması ile Moskova’da tutuklandı. 2022 yılında WHELAN’ın yasadışı silah ticareti ve terör finansmanlığı suçundan 10 yıldır ABD’de hapis yatan Viktor BOUT ile takas edilmesi gündeme geldi ancak Paul WHELAN’ın adı takas listesinde yer almadı. Bu olay BIDEN hükümetinin kamuoyunda büyük tepki toplamasına neden oldu.

ABD ve Rusya vatandaşlığı olan Alsu KURMASHEVA da ABD’ye iadesi yapılan bir diğer gazeteci oldu.. Alsu KURMASHEVA, Mayıs 2023’te ailevi
sebeplerden dolayı gittiği Rusya’dan Çekya’ya dönmeye çalışırken havaalanında gözaltına alındı. “Yabancı çalışan olup devlete bildirmeme” ve “dezenformasyon” suçlarından hüküm giydi.

İDAM CEZASINDAN KURTULDU

Kızıl Haç bünyesinde çalışan Rico KRİEGER, Rusya-Ukrayna savaşı sırasında Belarus’ta gözaltına alındı. Rico KRİEGER, Belarus’a turist olarak gittiğini iddia etti ancak Rusya’ya göre bu ajanlık için bir kılıftı. Rico KRİEGER, Rusya’ya göre Ukrayna güvenlik servislerinde yer aldı.

Altı ayrı suçlama ile mahkum edilen Rico KRİEGER, 24 Haziran 2024’te “terör ve paralı askerlik” suçlamaları ile Belarus’ta idam cezasına çarptırıldı.
Belarus Devlet Başkanı Aleksandr LUKAŞENKO, Rico KRİEGER afetti. KRİEGER, affedildikten 2 gün sonra Türkiye’de gerçekleştirilen takas
operasyonu ile Almanya’ya döndü.

NAVALNY’NİN YAKIN MÜTTEFİKİ İADE EDİLDİ

Tarihi takas sırasında Almanya’ya dönen bir diğer önemli isim de İlya YASHİN’di. Rus vatandaşı olan YASHİN, Krasnoselsky Belediye Başkanlığı yaptı. Rus muhalif lider Aleksey NAVALNY’nin yakın müttefiki olan ve muhalif çizgide siyaset yapan YASHİN, Rus ordusu hakkında “yanlış bilgi” yaydığı gerekçesi ile Aralık 2022’de mahkum edildi.

PUTİN’E MUHALİF KARA-MURZA ALMANYA’YA DÖNDÜ

Rusya Devlet Başkanı PUTİN’in en büyük muhaliflerinden olan Vladimir KARA-MURZA da Türkiye’deki takas operasyonunda Almanya’ya dönen önemli isimlerden biri oldu.

25 yıl hapse mahkum edilen Vladimir KARAMURZA, Nisan 2022’de Rus ordusu hakkında “yanlış bilgi” yayma, “istenmeyen bir örgütle” işbirliği yapma ve devlete ihanet suçlamalarıyla tutuklandı. İki kez zehirlenen ve ölümden dönen Vladimir KARA-MURZA’ya verilen ceza uluslararası kamuoyunda sıkça kınandı.
Vladimir KARA-MURZA, hapishanede olduğu dönemde Washington Post için yazılar da kaleme aldı.

MİLLİYET

Muhabir/Editör:İsmail Düzgün
Etiketler