A+ A-
Yorum
10

Olaylar ve Yaşananlar | 05.09.2024

Yayın Tarihi: 05.09.2024 - 08:00
Olaylar ve Yaşananlar | 05.09.2024
Kaynak:HABER MERKEZİ

BAŞKANLIĞA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

Kuzey Yıldızı Trabzonsporlular Derneği Başkanı İsmail Turgut Öksüz, Trabzon Dernekler Federasyonu başkanlığına aday olduğunu açıkladı. İstanbul’da faaliyet gösteren, başarılı çalışmaları ile takdir toplayan Kuzey Yıldızı Trabzonsporlular Derneği Başkanı İsmail Turgut Öksüz, “Trabzon Dernekler Federasyonu’na adayım. Tek bir şekilde çekilebilirim: Yaradan canımı alırsa çekilirim. Bugüne kadar bana inanan, benimle yol yürüyen, bundan sonra yürüdüğümüz yolu bana hedef gösteren gençlere de sözüm olsun. O hedefe belki ulaşamam ama o hedefe ulaşmak için mücadele sözü veriyorum” dedi. Öksüz, açıklamasında şunları dile getirdi: “Benim çocuklarıma söyleteceğim tek miras şu: ‘Şerefli babanın oğlu.’ Ben, çocuklarıma ‘Şerefsiz babalarının oğlu’ diye söyletmeyeceğim. İlk günden beri istişare ettiğim derken başkanlarına söylediğim tek şey şu: Trabzon Dernekler Federasyonu benin için amaç değil, araçtır. Trabzon Dernekler Federasyonu, Trabzonluya ve ülke insanına doğru hizmet edebilmek için araçtır. Doğru yolda gidebilmek için araçtır. Trabzonluların her zaman söylediği bir laf var: Bize her yer Trabzon. Biz doğduğumuz memleketi nasıl seviyorsak bu ülkenin her karış toprağını da öyle seviyoruz. Bu yüzden ‘Bize her yer Trabzon’ diyoruz.”

KİM AK PARTİ İL BAŞKANI OLACAK?

AK Parti Artvin teşkilatında mevcut başkan Fatih Tahtalı’nın yeniden aday gösterilmemesine kesin gözüyle bakılıyor. Tahtalı ile birlikte Artvin’de tarihin en kötü en başarısız dönemini yaşayan AK Parti Artvin İl Teşkilatlarında il başkanlığına yeni isim arayışı var. Artvin siyaset-iş-esnaf ve spor camiasından birçok ismin adaylık yarışında olması bekleniyor. Zafer Yerli,  Yüksel Kantar, Saadetin Dağ, İrfan Yıldırım, Gökalp Eren, Celal Öztürk, Orhan Ağdemir, Tuncer Başer gibi isimler Artvin’de AK Parti İl Başkanlığı için gündeme geliyor. 31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti Artvin Belediye Başkan aday adayı olan Orhan Ağdemir ile Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İrfan Yıldırım adaylık noktasında ağır basıyor. Her iki isim de Artvin esnaf ve iş camiasında sevilip sayılıyor.

**

EMEKLİ PERİŞAN!

Türkiye'de son 20 yılda emekliler için en kötü yılın 2023 olduğunu belirten Buğra Gökce, 2024 yılının 2023'ten de kötü olacağını ifade etti. Gökce, Türkiye'deki emeklilerin durumu ile ilgili şu verileri paylaştı: Türkiye'de emekli aylıklarının gayri safi yurt içi hasılaya oranı yüzde 5,36'ya düşerken, AB'de emekli aylıklarının GSYH'ye oranı yüzde 12,9 olarak gerçekleşti. Türkiye'de ortalama emekli aylığı 385 euroyken, İspanya’da 1.417, Fransa’da 1.485, Almanya’da 1.552, İtalya’da 1.582, Belçika’da 1.717, Hollanda’da 2.003 euro. 2002 sonunda bir işçinin emekli aylığı asgari ücretin yaklaşık yüzde 30 üstündeydi. Son yapılan düzenlemeyle 12 bin 500 olan en düşük emekli aylığı, 17 bin lira olan asgari ücretin yüzde 26,5 altında. 2002’de ortalama emekli aylığının kişi başına GSYH’ye oranı yüzde 46,4 iken 2024’te yüzde 27,7’ye geriledi. 2014 yılında en düşük emekli aylığı ile 11 gram altın alınabilirken, bugün 4,5 gram altın alınabiliyor.

**

KARADENİZ’DE AKRABA EVLİLİĞİ

Karadeniz Bölgesi’nde Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Bayburt gibi illerde de 2023 yılında akraba evliliği oranlarında düşüş yaşandığı görülüyor. Ancak Artvin, bu genel eğilimin dışında kalarak, akraba evliliklerinde artış yaşayan nadir illerden biri olarak öne çıkıyor. Artvin’deki bu yükseliş, yerel kültürel ve sosyolojik dinamiklerin daha derinlemesine incelenmesini gerektiriyor. Trabzon’da 2023 yılında gerçekleşen 4 bin 867 evlilikten 72’sinin akraba evliliği olduğu açıklandı. Trabzon’da 2023 yılı akraba evliliği oranı yüzde 1,5 olarak hesaplandı. 2022 yılında kentte gerçekleşen 5 bin 27 evlilikten 84’ü de akrabalar arasında gerçekleşti. 2022 yılında akraba evliliği oranı yüzde 1,7 olarak belirlendi. Trabzon’da 2023 yılında akraba evliliğinde düşüş olduğu belirlendi. Bu arada Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Aile ve Gençlik Fonu” projesinin genişletildiğini duyurdu. Artık Karabük, Bartın ve Zonguldak'taki genç çiftler, daha önce deprem bölgesindeki gençlere sağlanan 150 bin liralık evlilik kredisinden faydalanabilecek. Başvurular 1 Eylül itibarıyla “www.aile.gov.tr” üzerinden alınmaya başlandı.

**

TRABZONLU GENEL BAŞKAN!

İYİ Parti’den 29 Mart 2023’te istifa eden 27’nci Dönem İstanbul Milletvekili Trabzonlu hemşehrimiz Yavuz Ağıralioğlu, o dönemden itibaren parti kurma hazırlıklarına başladı. Milliyetçi bir parti kurmayı hedefleyen ve bunun için çok sayıda görüşme de yapan Ağıralioğlu partisinin kuruluşunu 29 Ekim’de ilan edecek. Partisinin ismi için ajanslar ile birlikte siyasal iletişimci ve araştırma şirketleri ile çalışma yürüten Ağıralioğlu’na isim önerileri iletildi. Ağıralioğlu’na iletilen listede 17 farklı isim önerisi ile birlikte vizyon ve anlam derinliklerine de yer verildi. Yeni parti kurma sürecinde Trabzon teşkilatının nasıl oluşacağı noktasındaki belirsizlik ise devam ediyor.