A+ A-
Yorum
10

Olaylar ve Yaşananlar | 28.10.2024

Yayın Tarihi: 28.10.2024 - 09:00
Olaylar ve Yaşananlar | 28.10.2024
Kaynak:HABER MERKEZİ

SİYASETE GÜVEN RESMEN KAYBOLDU!

Ülkenin sorunlarını hiçbir siyasi parti çözemez diyenlerin oranlarındaki artışı nasıl yorumlamak gerekir acaba? Önce bu konuda yapılmış bir anketten ve onun sonuçlarından kısaca bahsedelim. Asal Araştırma şirketinin yaptığı ve geçtiğimiz günlerde basında yer alan ankete göre katılanların yüzde 38’i, ‘ülkenin sorunlarını hiçbir siyasi parti çözemez’ diye yanıtlamış. Bu ankette iktidarda bulunan AK Parti için ‘sorunları çözer’ diyenlerin oranı yüzde 19.5, ‘CHP çözer’ diyenlerin oranı yüzde 17, iktidarın diğer ortağı MHP için ‘çözer’ diyenlerin oranı ise yüzde 3.6 olarak görünüyor. Bu sonuçların kanıtladığı tek bir sonuç var, o da şu: İktidarı ve ana muhalefeti ile düzen partilerine güvensizlik zirve yapmış durumda ve mevcut koşullar bu zirvenin sürekli yükseleceğine işaret eden belirtilerle dolu. Ekonomik ve politik sorunların bir numaralı sorumlusu olan, iğrenç kokuları her tarafı sarmış olan çürüme ve kokuşmanın ilk suçlusu durumundaki iktidardan da, ona alternatif olma iddiasındaki ana muhalefet partisinden de herhangi bir beklentinin olmaması ve umut bağlanacak bir düzen partisinin bulunmaması bugün kitlelerin içinde bulunduğu politik durumu açık ve net olarak ortaya koymakta.

YENİ BİR İTTİFAK MI KURULUYOR?

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, teröristbaşı Öcalan’ı Meclis’te konuşmaya davet etmesi kamuoyunda büyük tepkilere yol açmıştı. Bahçeli’nin çıkışı sonrası ilk olarak Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’den bir çağrı gelmişti: “Yapmamız gereken kafa kafaya, el ele vererek ve birlikte durarak yerli, milli, akıllı, medeni ve namuslu olan cepheyi tahkim etmektir. Bütün Cumhuriyetçileri ve Milliyetçileri birleşmeye davet ediyorum.” Ardından sosyal medyada İYİ Parti'den ayrılan ve yeni parti kuracak olan Yavuz Ağıralioğlu, Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüseyin Baş, CHP'li Bolu Büyükşehir Belediye Başkanı Tanju Özcan, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, CHP'li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu'nun yan yana olduğu fotoğraflar paylaşılarak, “Cumhuriyetçiler, Milliyetçiler birleşin” notu düşülmüştü.

ONEPTUS YİNE GERİ ÖDEME KAPSAMINDA DEĞİL!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 58'i yerli üretim olmak üzere 61 ilacın daha Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) geri ödeme listesine alındığını duyurdu. Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Sosyal Güvenlik Kurumumuz tarafından yapılan düzenlemeyle 58'i yerli üretim olmak üzere 61 ilacı daha geri ödeme listesine dahil ediyoruz. Böylelikle vatandaşlarımıza daha etkin hizmet sunmak için bu yılın ocak, ekim ayları döneminde 397 ilacı geri ödeme kapsamına aldık" ifadelerini kullandı. SGK'nin geri ödeme listesine 61 ilaç daha alındı. 61 ilaçtan 9'unun diyabet, 5'inin antitrombotik, 2'sinin Alzheimer, 1'inin ise kronik immün trombositopeni ilacı olduğu kaydedildi. Kalp yetmezliği çeken binlerce hastanın kullandığı ONEPTUS ilacı ise yine geri ödeme kapsamına alınmadı. Eczanelerde oldukça pahalı olan ilacı alma noktasında zorluk çeken vatandaşlar çaresiz bırakılmalarına isyan ettiler.

FINDIĞIN YERİ SAĞLAM

Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 7,1 oranında azalarak yaklaşık 39,2 milyon ton olacağı tahmin edildi. Bir önceki yıla göre, buğday üretiminin yüzde 5,5 oranında azalarak 20,8 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 10,9 oranında azalarak 8,2 milyon ton, çavdar üretiminin yüzde 18 oranında azalarak 250 bin ton, yulaf üretiminin yüzde 4,6 oranında azalarak 391 bin ton, mısır üretiminin ise yüzde 8,3 oranında azalarak yaklaşık 8,3 milyon ton olacağı öngörüldü. Sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 10,5, cevizde yüzde 21,1, Antep fıstığında yüzde 117,6 oranında üretim artışı olacağı tahmin edildi. Muz üretiminde yüzde 5,3 oranında azalış, zeytin üretiminde yüzde 136,8 artış olacağı öngörüldü.