A+ A-
Yorum
10

Olaylar ve Yaşananlar | 31.08.2024

Yayın Tarihi: 31.08.2024 - 09:00
Olaylar ve Yaşananlar | 31.08.2024
Kaynak:HABER MERKEZİ

VATANDAŞ SABIRLA GÜN SAYIYOR!

31 Mart yerel seçimlerinde iktidardan hoşnut olmayan milyonların oyları CHP’ye aktı. Yaşamında CHP’nin altı oklu ambleminin altına mühür basmayan sağ seçmen bile hem AK Parti iktidarından memnuniyetsizliğini görünür kılmak hem de çözüm odağı olabileceği düşüncesiyle güç katmak için CHP’yi tercih etti, burjuva siyasete af çıkartan küskünler sandığa gitti. Sonuçta CHP çok uzun yıllar sonra ilk kez birinci parti oldu, AK Parti de tarihi bir yenilgiyi tattı. CHP Trabzon MilletvekiliSibel Suiçmez ile görüştük. Suiçmez’e göre yapılacak ilk genel seçimde CHP yerel seçimlerin de çok ötesinde tarihi bir farkla tek başına iktidar olacak. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in takdir ettiği ve yanında tuttuğu isimlerden biri olan Suiçmez “Emekli perişan üretici perişan aileler dert küpü ekonomi artık dibe vurdu. Toplumun her kesimi bu iktidardan kurtulmak için sabırla artık gün sayıyor” dedi..


ÇAYKUR ERİYOR!

Türkiye Varlık Fonu’na devredildikten sonra mali yapısı altüst olan şirketlerin başında ÇAYKUR geldi. ÇAYKUR’daki kötü yönetim, ihracat verilerine de yansıdı. ÇAYKUR’un çay ihracatı 2,3 bin tona kadar geriledi. AK Parti Rize İl Başkanı ve AK Parti Rize milletvekili aday adayı İshak Alim’in kardeşi Ziya Alim’in Genel Müdürlüğünü yaptığı ÇAYKUR’un geçmiş yıllardan 2024’e devreden zararı, enflasyon düzenlemesiyle 46 milyar 129 milyon 994 bin TL’ye ulaştı. Alim’in yanı sıra çok sayıda AKP'li ismin de yönetiminde olduğu ÇAYKUR’un verileri, mali yapının yanı sıra ihracatının da yokuş aşağıya gittiğini gözler önüne serdi. ÇAYKUR, Bakanlar Kurulu Kararı ile Şubat 2017’de Türkiye Varlık Fonu'na devredildi. Hemen her gösterge, Varlık Fonu’nun ÇAYKUR’u kötü etkilediğini ortaya koyarken ihracat verileri de çarpıcı tabloyu gün yüzüne çıkardı.


EKONOMİ DİBE VURDU


Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin ekonomik güven endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, temmuzda 94,4 olan endeks, ağustosta yüzde 1,3 azalışla 93,1'e düştü. Aynı dönemde tüketici güven endeksi yüzde 0,6 artarak 76,4'e çıktı. Reel kesim (imalat sanayisi) güven endeksi yüzde 0,7 düşüşle 98 oldu. Hizmet sektörü güven endeksi yüzde 2 azalışla 111,8, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0,8 artarak 107,9, inşaat sektörü güven endeksi de yüzde 1,1 yük selişle 88 değerini aldı. Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.

3 DÖNEM SINIRI GELİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP), 4-8 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek 'Tüzük Kurultayı' hazırlıklarında sona gelindi. 81 il örgütünden temsilciler, 2 milletvekili ve 3 Parti Meclisi üyesinden oluşan Tüzük Komisyonu toplantılara devam ediyor. Tüzük Komisyonu üyeleri; milletvekili, belediye başkanı, il başkanı ve tüm seçilmişler için 'En fazla 3 dönem görev yapma' kuralının uygulanması konusunda da büyük oranda ortaklaştı. Dönem sınırının nasıl uygulanacağı konusunda farklı fikirler iletildi. Bazı üyeler 3 dönemin esnetilmemesi gerektiğini söylerken çoğu üye 3 dönemi tamamlayıp önseçime giren ve başarılı olanların bir dönem daha görev yapmasının uygun olacağını ifade etti.

TURİZMDE HAYAL KIRIKLIĞI!

Trabzon'da bu yıl turizm sezonu hayal kırıklığı yarattı. Turizm paydaşları döviz bazında artan fiyatların turizmi olumsuz etkilediğini belirterek son 10 yılın en kötü sezonunu yaşadıklarını belirtti.2010'lu yıllarda Körfez ülkelerinden gelen turistlerle Doğu Karadeniz'de başlayan turizm hareketliliği sezonun sonuna gelirken turizmcileri memnun etmedi. Turist sayısındaki azalma az olsa da harcama miktarının düşmesi ve sektöre giren çok sayıda kayıtsız işletme hem konaklama işletmelerinin hem de acentelerin kârlılığını büyük oranda düşürdü. Kaçak işletmelere karşı Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın çıkardığı kanunlara rağmen kamu kurumları tarafından denetimlerin yeteri kadar yapılmaması bir çok kayıtlı işletmeyi kapanma noktasına getirdi.