A+ A-
Yorum
10

Antibiyotik çağın sessiz salgını

Yayın Tarihi: 19.11.2023 - 20:58 | Güncelleme Tarihi: 19.11.2023 - 20:55
Uluslararası sağlık kuruluşları ve uzmanlar tarafından çağın sessiz salgını olarak nitelendirilen antibiyotik direnci, ülkelerin üzerinde durduğu konuların başında.
Kovid-19 salgının kullanımını artırdığı antibiyotik direnci artık kırmızı alarm veriyor. Gereksiz yere ve yaygın bir şekilde antibiyotik kullanımının dirençli mikropların daha da güçlenmesine neden oluyor. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) önderliğinde akılcı antibiyotik kullanımına yönelik yürütülen çalışmalar ve bilgilendirmeler sonucunda, 2011’den bugüne Uluslararası sağlık kuruluşları ve uzmanlar tarafından çağın sessiz salgını olarak nitelendirilen antibiyotiğin tüketimi yüzde 19 azaldı. Antibiyotik direnci, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve birçok ülkenin üzerinde hassasiyetle durduğu, çözüm yolları geliştirmek için çaba sarf ettiği konuların başında geliyor. Kısaca bir mikroorganizmanın antibiyotiklerin etkilerine karşı durabilme yeteneği olarak tanımlanan direnç gelişimi, uluslararası kuruluşlar ve uzmanlarca çağın sessiz salgını olarak da adlandırılıyor.

10 MİLYON İNSANIN YAŞAMI TEHLİKE ALTINDA

Uluslararası son verilere göre, antibiyotiklere dirençli bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar nedeniyle her yıl dünyada yaklaşık 700 bin kişi yaşamını yitiriyor. Antimikrobiyal direnç gelişimi önlenemez ve etkili antibiyotikler geliştirilemezse 2050’de yaklaşık 10 milyon insanın enfeksiyon kaynaklı yaşamını kaybedeceği belirtiliyor. Doğru kullanımıyla insan hayatı için mucize olabilen antibiyotiklerde direnç gelişimi, yoğun ve gereksiz tüketim sonucunda ortaya çıkıyor. Bu direnç gelişimi sadece insan sağlığını değil hayvanları ve tarımı da olumsuz etkiliyor.
Muhabir/Editör:Burak Çimşit