A+ A-
Yorum
10

Ayakta durmak sigara içmek kadar tehlikeli mi?

Yayın Tarihi: 19.10.2024 - 11:21
Uzmanlar çok uzun süre ayakta durmanın ölümcül hastalık riskini artırdığını iddia ediyor
Kaynak:HÜRRİYET

Bugüne kadar yapılan pek çok araştırma gün içerisinde hareket etmenin, sürekli oturmak yerine ayağa kalkmanın sağlıklı olduğunu söylüyordu. Yeni yapılan bir araştırma ise “Uzun süre ayakta durmayın” diyor.

Uzmanlar, günün büyük bir bölümünde hareketsiz kalmanın kilo alımı, tip 2 diyabet, kanser ve hatta erken ölüm dahil olmak üzere çok sayıda sağlık sorunu riskini artırdığı konusunda yıllardır uyarıda bulunuyor. Ancak Avustralyalı araştırmacılar, oturmak yerine ayakta durmanın da kalp ve damar sorunları olasılığını azaltmadığını iddia etti.

80,000'den fazla İngiliz'in egzersiz alışkanlıklarını takip eden bilim insanları, günde iki saat ayakta durmanın dolaşım sorunları geliştirme olasılığını çok az artırdığını yani önemli ölçüde artırmadığını tespit etti. Ancak bundan sonraki her yarım saat için risk yüzde 11 oranında arttı.

Araştırma ekibi yedi yıllık bir takip sürecinde, hastaların yaklaşık %8’inin kalp hastalığı, felç ve kalp yetmezliği gibi kardiyovasküler bir sorun yaşadığını tespit etti. %2’den biraz fazlası ise varis veya derin ven trombozu gibi bir dolaşım sorunu bildirdi.

Araştırmacılar, sadece birkaç saat ayakta durmanın bile dolaşım sorunları riskini önemli ölçüde artırdığını söylediler. Buna karşılık 6-10 saat arasında oturmanın dolaşım sorunları riskini biraz azalttığı görüldü. On saatin üzerinde oturulan her ilave saat, dolaşım sorunları olasılığını % 26 oranında artırdı.

Ayrıca 12 saatten fazla hareketsiz kalmak da kardiyovasküler hastalık riskini saat başına yüzde 13 artırdı.