SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Beyninizin hangi tarafı daha baskın?

Beyninizin hangi tarafı daha baskın?

21 Ekim 2023 Cumartesi - 16:31




Beyninizin sağını mı yoksa solunu mu daha aktif kullandığınız; kişiliğinizi, düşünme tarzınızı, duygularınızı hatta alacağınız kararları bile etkiliyor. İşte Prof. Dr. Derya Uludüz’den bunu tespit etmenizi sağlayacak mini bir test.





İnsan beyni davranış ve düşünme biçimine göre, sağ ve sol beyin şeklinde ikiye ayrılır. Sağ beyin ve sol beyin birbirinden bağımsız değildir. İşbirliği içinde çalışır. Ancak her bir yarım kürenin biraz daha farklı sorumlulukları vardır. Beyninizin hangi lobunun çalıştığınızı anlamak için oldukça pratik bir test olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, bu testle kişisel özelliklerinize dair ipuçları elde edebileceğinizi belirtti. Hazırsanız, hemen alttaki resme bakın…

Derya Uludüz

İLK ANDA NE GÖRDÜNÜZ?

Kaplan mı yoksa maymun mu?

KAPLAN GÖRDÜYSENİZ


Eğer kaplan gördüyseniz; beyninizin sol yarım küresi sağdan daha aktiftir. Analitik bir insansınız, çok hedef odaklı ve organizesiniz. Bir sorunla karşılaştığınızda mantıklı, hesaplayıcı ve nesnel olma eğilimindesiniz.

Kişilik özellikleriniz

Planlı: Düzenli bir insansınız. İşleri, yapılacaklar listesinde olduğu gibi düzgün bir şekilde planlanmış bir şekilde yaparsınız.

Kesin: Net, belirlenmiş hedefleriniz var ve bunlara ulaşmak için izlenecek yol konusunda netsiniz.

Rasyonel: Duygular ve hisler, hedeflerinize ulaşmanıza engel olmaz.


Mantıksal: Matematik, bilim ve fikirleri sıralama konusunda yeteneğiniz var.

Gerçekçi: Dünyanız çok gerçek. İçinde masallara ve kurguya yer yok. Benzer şekilde, hedefleriniz başkalarına ne kadar yüksek görünse de onların gerçekçi ve ulaşılabilir olduğunu bilirsiniz.

MAYMUN GÖRDÜYSENİZ

Eğer maymun gördüyseniz; beyninizin sağ yarım küresi daha aktiftir. Sağ beyin genellikle yaratıcılık, sanat, müzik, mekânsal algı, duygusal işleme ve görsel-motor koordinasyon gibi görevleri yerine getirmekle ilişkilendirilir. Ayrıca, sağ beyin bedenin sol tarafını kontrol eder. Yani yenilikçi fikirlerle dolu yaratıcı bir insansınız. Bir sorunla karşılaştığınızda, eleştirel düşünceden çok sezginize güvenirsiniz.

Kişilik özellikleriniz


Dürtüsel: Her şeyi kendiliğinden yaparsın. Alışılmışın dışında bir yaklaşım benimseme konusunda bir beceriniz var.

Duygusal: Pek çok şeyi çok önemsiyorsun. Düşünmek için zaman harcıyorsunuz ve duygulara göre hareket ediyorsunuz. Empati gücünüz de fazladır.

Yaratıcı ve sanatsal: Müzik, sanat ve diğer yaratıcı disiplinlerde yeteneklisiniz.

Sezgisel: Bir yapılacaklar listesi yapmazsınız ve kural kitabına göre hareket etmezsiniz. Sorunları sezgisel olarak çözersiniz.

Hayalperest: Hedeflerinizden çok yaşam için hayalleriniz var ve bu hayalleri gerçekleştirmek için çaba harcıyorsunuz, çoğu zaman başarılı oluyorsunuz.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap