A+ A-
Yorum
10

Dünyada bir ilk: Türkiye'de akciğer kanseri aşısı denemeleri başladı

Yayın Tarihi: 23.08.2024 - 12:12
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 7 ülkede başladı.
Kaynak:HABER MERKEZİ

Doktorlar dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısını hastalar üzerinde denemeye başladı. Uzmanlar, aşının binlerce hayat kurtarma ihtimalini "çığır açıcı" olarak nitelendirdi. 

Akciğer kanseri, her yıl yaklaşık 1,8 milyon kişinin ölümüne yol açarak dünyanın önde gelen kanser ölüm nedeni. 

Şimdi uzmanlar, vücuda kanser hücrelerini avlama ve öldürme talimatı veren ve daha sonra geri gelmelerini önleyen yeni bir aşıyı test ediyor.

BNT116 olarak bilinen ve Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin tarafından kurulan BioNTech tarafından üretilen aşı, hastalığın en yaygın formu olan küçük hücreli dışı akciğer kanserini (NSCLC) tedavi etmek üzere tasarlandı. 

Aşının ilk insan çalışması olan faz 1 klinik araştırması; Britanya, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye olmak üzere yedi ülkede 34 araştırma sahasında başlatıldı.

Amaç, kemoterapinin aksine sağlıklı hücrelere dokunmadan kişinin kansere karşı bağışıklık tepkisini güçlendirmek.

Britanya'daki aşı denemesine liderlik eden University College London hastaneleri NHS vakıf kuruluşunda (UCLH) danışman tıbbi onkolog olan Profesör Siow Ming Lee, “Akciğer kanserinin tedavisini araştırmak için mRNA tabanlı immünoterapi klinik denemelerinin bu çok heyecan verici yeni çağına giriyoruz. Uygulanması basit ve kanser hücresindeki belirli antijenleri seçebiliyor ve sonra onları hedef alabiliyorsunuz. Bu teknoloji kanser tedavisinin bir sonraki büyük aşaması” dedi.