A+ A-
Yorum
10

El hijyenine dikkat!

Yayın Tarihi: 04.02.2020 - 15:08 | Güncelleme Tarihi: 04.02.2020 - 15:07
Bülent Ecevit Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Cömert, "Hem koronavirüs hem diğer solunum enfeksiyonu yapan etkenleri düşündüğümüzde, el hijyenine daha fazla dikkat edilmesi, ellerimizi gözümüze, ağzımıza değdirmemeye, daha sık yıkamaya önem vermemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sağlık  Uygulama ve Araştırma Merkezi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Füsun Cömert, el hijyenine daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini  belirterek, "Ellerimizi gözümüze, ağzımıza değdirmemeye, daha sık yıkamaya önem  vermemiz gerekiyor." dedi. 
Cömert, gazetecilere yaptığı açıklamada, koronavirüsün aslında yeni  bir virüs olmadığını, insanlarda solunum enfeksiyonuna yol açan eski bir virüs  olduğunu söyledi.
 
Koronavirüslerin doğada yaygın olarak bulunan virüsler olduğunu  belirten Cömert, "Solunum yolu enfeksiyonuna yol açıyorlar. Her yıl koronavirüsle  biz enfekte oluyoruz ama bu korkutucu tabloya yol açtıkları zaman dikkatimizi  çekiyor." diye konuştu.
 
Koronavirüsün farklı canlılarda enfeksiyona neden olabildiğini dile  getiren Cömert, "Aslında insanlara hayvanlardan bulaşan bir virüs. Kedilerde,  köpeklerde, büyükbaş hayvanlarda, kuşlarda tespit edilmiş. Yarasalar bir özellik  arz ediyor koronavirüs için. Yarasalar koronavirüsle enfekte olmuyorlar ama  vücutlarında bu virüsü uzun süre bulundurabiliyorlar. Dolayısıyla virüslerin  evrim geçirmesi için güzel bir ortam oluşturuyorlar." ifadelerini kullandı.
 
Cömert, yapılan çalışmalarda SARS ve MERS virüsünün de aslında  yarasalardan insanlara bulaştığına dikkati çekerek, "SARS virüsü yarasalardan  misk kedilerine, oradan insanlara bulaşmış. MERS virüsü ise yarasalardan  develere, develerden insanlara bulaşmış olan bir virüs." bilgisini verdi.
 
Söz konusu yeni tip koronavirüsün, SARS virüsüne yüzde 70 benzerlik  gösteren bir virüs olduğunu vurgulayan Cömert, "Virüslerde genetik değişiklikler  bekliyoruz. Genetik değişiklikler küçük olabiliyor ama mutasyonel değişiklikler  birikerek daha büyük duruma geldiklerinde, eskisine göre daha yabancı bir virüs  ortaya çıktığında, vücudun buna karşı herhangi bir savunması olmadığından bu  şekilde tehlikeli klinik tablolar ortaya çıkabiliyor." değerlendirmesinde  bulundu.
  
Ellerin daha sık yıkanmasına önem verilmesi gerekiyor
 
Cömert, virüslerin korunma yollarının, hepsinde temel olarak aynı  olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: Özellikle solunum yoluna yerleşerek enfeksiyona neden olan viral  etkenler, hapşırma ve öksürükle virüsün etrafa damlacıklar şeklinde saçılması ve  bu damlacıklara bizim ellerimizle dokunmamız ve sonra da ellerimizi gözlerimize,  ağzımıza değdirmemizle bulaşıyor. Hapşırma ve öksürükle havaya saçılan küçük  damlacıkların direkt olarak solunmasıyla bulaşıyor. Hem koronavirüs hem diğer  solunum enfeksiyonu yapan etkenleri düşündüğümüzde, el hijyenine daha fazla  dikkat edilmesi, ellerimizi gözümüze, ağzımıza değdirmemeye, daha sık yıkamaya  önem vermemiz gerekiyor. En temel korunma önlemleri bunlar.
 
Hapşırma ve öksürme sırasında ağzın mendille kapatılması gerektiğini  vurgulayan  Cömert, ellere hapşırmamaya, zorunlu durumda hapşırma sırasında  dirsek içini kullanmaya dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Muhabir/Editör:Erol Taşkın
Etiketler