SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Entübe nedir, ne anlama geliyor?

Entübe nedir, ne anlama geliyor?

01 Nisan 2020 Çarşamba - 13:01




Corona virüs vaka sayılarının ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyada yayılım göstermesinin ardından bazı sağlık terimleri son günlerde sıkça konuşulmaya başlandı. Bu terimler arasında entübe nedir sorusu geliyor. Tıpta kullanılan entübe terimi nedir, entübe hasta ne anlama geliyor soruru son günlerde sıkça araştıma konusu olmaya devam ediyor?





Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından corona virüs hastaları konusunda açıklamalar peş peşe gelmeye devam ediyor. Gelen açıklamalar esnasında tıpta sık kullanılan terimler dile getiriliyor. Tıpta kullanılan entübe hasta ve entübe olmak terimleri son günlerde vatandaşlar tarafından sıkça araştırma konusu olmaya devam ediyor. Peki Entübe hasta ne demek, ne anlama geliyor?

ENTÜBE NEDİR?

Entübasyon, solunumun veya solunum yolunun güvenliğinin bozulması ya da bozulma riskinin oluşması durumunda hava yolunun korunması, devamlı havalandırma sağlanması, gerekirse ilaç verilmesi amacıyla, suni solunuma geçmek için laringoskopi veya özel aparatlar yardımıyla solunum yoluna ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesi işlemidir.
Kendi kendine yeterli soluk alamama durumu olarak da tanımlanabilen solnum yetmezlikli hastaları solunum cihazına bağlayabilmek için ağızdan nefes borusuna ulaşan bir boru takmak gerekir. Bu boru takma işlemine "entübasyon" denir.
Ayrıca pek çok ameliyatta, ameliyatı yapabilmek için hastayı uyutmak ve kaslarını gevşetici ilaçlar vermek gerekir. Bu ilaçlar hastanın kendi kendine nefes almasına engel olduğundan ameliyat süresince hastanın solunum cihazına bağlanması ve bunun için de entübe edilmesi gerekir.

ENTÜBE HASTA NE DEMEK?

Hasta normal solunumunu devam ettiremediği için suni solunum oluşturmak adına uygulanan entübe işlemi sonrası vakaya entübe hasta adı veriliyor. Entübe hastalar kendilerine bağlanan suni solunum ile birlikte nefes alıp verme işlemlerini gerçekleştiriyorlar.
Hastanın solunum yetmezliğine yol açan durumu ortadan kalkar veya hafifler, hasta kendi başına yeterli nefesi alır hale gelirse entübasyon işlemi sonlandırılabilir. Bu işleme de tıpta "ekstübasyon" adı verilir. Entübasyon süresi bazen çok uzayabilir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap