A+ A-
Yorum
10

Herkes sağlıklı olduğu için kullanıyor! Hastalığa neden oluyormuş

Yayın Tarihi: 23.06.2023 - 13:09 | Güncelleme Tarihi: 23.06.2023 - 13:08
Son dönemde yapay tatlandırıcılar, çok sayıda kişi tarafından kullanılmaya başlandı. Dünya Sağlık Örgütü bu konuda tüketicileri uyardı.

Kilo kontrolü ve zindelik arayışında birçok insan şekere alternatif olarak tatlandırıcılara yöneliyor. Aspartam, sakarin ve sukraloz gibi bu tatlandırıcılar, düşük kalorili içerikleri nedeniyle popülerlik kazanmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyesi, kilo kontrolü için şeker ikamelerinin kullanımıyla ilgili endişeleri artırıyor. Örgüt, bireylerin yapay alternatiflere güvenmek yerine sağlıklı beslenme kalıplarını benimsemeye odaklanması gerektiğini vurguluyor.

DÜNYASA SAĞLIK ÖRGÜTÜNDEN YAPAY TATLANDIRICI UYARISI

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, kilo verme çabası içinde şeker yerine ikame maddeler etkili bir strateji olmayabilir ve hatta istenmeyen sağlık sonuçlarına yol açabilir. Bu tatlandırıcılar genellikle kalori alımını azaltmanın ve kilo vermeyi teşvik etmenin bir yolu olarak pazarlansa da, uzun vadeli etkinliklerini destekleyen kanıtlar sınırlı ve belirsizdir.

Yapay tatlandırıcıların tüketilmesinin potansiyel olarak zamanla kilo alımına yol açabileceğini gösteren kanıtlar bile var. 

Şekersiz tatlandırıcılar, kalorileri düşük ve hatta kalorisiz olmalarına rağmen, yine de daha şekerli yiyecekler için istekleri tetikleyebilecek bir tat sağlarlar. Bu tatlandırıcıları tüketerek, bireyler artan istek geliştirebilir. Bu, şekersiz tatlandırıcılar yoluyla kalori alımını azaltmanın potansiyel faydalarını baltalayabilir.

SAĞLIKLI BESLENMEK GEREKİYOR

Öte yandan, ortaya çıkan araştırmalar, bu yapay tatlandırıcıların, bağırsaklarımızda yaşayan ve metabolizmanın düzenlenmesinde önemli bir rol oynayan bir mikroorganizma topluluğu olan bağırsak mikrobiyotasını etkileyebileceğini göstermektedir.

DSÖ'nün görüşüne göre, yapay tatlandırıcılar yerine sağlıklı bir diyet benimsemek daha iyidir. Bu noktada meyveler, sebzeler, tam tahıllar, yağsız protein ve sağlıklı yağlar gibi besin değeri yüksek besinler tüketilmelidir.

Sağlıklı beslenme aynı zamanda kilo kontrolünün de ötesine geçer. Genel sağlığı destekleyen bu alışkanlık, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve bazı kanser türleri gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Muhabir/Editör:Hamdi Usta