A+ A-
Yorum
10

Kalbindeki Delik 43 Yıl Sonra Kapatıldı

Yayın Tarihi: 10.09.2024 - 12:21
İzmir’de, 43 yıl boyunca açık kalp ameliyatı korkusuyla tedavisini erteleyen bir hasta, kapalı anjiyografik yöntemle yapılan başarılı bir operasyonla sağlığına kavuştu.
Kaynak:AA

Emekli İngilizce öğretmeni 63 yaşındaki Gönül Kahraman, 1981 yılında mesleğinin ilk yıllarında sağlık raporu için başvurduğu hastanede kalbinde 1 santimetrelik bir delik olduğunu öğrendi. O dönemde doktorlar, deliğin kapalı yöntemlerle kapatılamayacağını belirterek açık kalp ameliyatı önermişti. Ancak, açık kalp ameliyatı korkusu nedeniyle Kahraman bu öneriyi reddetti.

Kalbindeki delik, genel sağlık durumunu ciddi şekilde etkilemese de emekliliğinin ardından İzmir’e yerleşen Kahraman, zaman zaman nefes almakta zorlanmaya başladı. Geçen ay İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Kardiyoloji Servisi’ne başvurdu ve Doç. Dr. Cihan Altın tarafından muayene edildi. Kahraman, açık kalp ameliyatı korkusunu dile getirdiğinde, Dr. Altın ona deliğin kapalı anjiyografik yöntemle kapatılabileceğini bildirdi.

Kapalı ameliyat yöntemini kabul eden Kahraman, başarılı geçen operasyonun ardından sağlığına kavuştu. Dr. Altın, çocukluk döneminde bazı kalp deliklerinin kendiliğinden kapanabileceğini, ancak bazı durumlarda ameliyat gerektiğini belirtti. Kahraman’ın hastaneye nefes darlığı ve çabuk yorulma şikayetleriyle başvurduğunu anlatan Altın, “Hastamıza daha önce bu işlemin kapalı olarak yapılamayacağı söylenmişti. Gönül hocamız açık ameliyattan korktuğu için kapalı yöntemle ameliyat yapma kararı aldık. Hastamızın sağ kasığından girerek atardamar ve toplardamarlar yoluyla kalbin iç kısmındaki deliğe ulaştık ve deliği kapattık. Sıkıntı, aorta yakın olmasıydı. İşlem iki saat sürdü ve ameliyattan beş saat sonra hastamız yürüdü. Ertesi gün taburcu ettik,” şeklinde konuştu.

Gönül Kahraman, açık kalp ameliyatı olmaktan her zaman korktuğunu söyledi. Hastalığı nedeniyle çabuk yorulduğunu anlatan Kahraman, şunları ifade etti: “Kendimi hep kısıtlı hissettim. Merdiven çıkarken çok yoruluyordum ve fazla efor gerektiren işlerden kaçınıyordum. Özellikle son iki yıldır daha çok zorlanmaya başladım ve kalp ritim bozukluğu yaşadım. Ameliyattan sonra nefes darlığım geçti. İşlem öncesinde az bir merdiven çıkarken bile konuşmakta zorluk çekiyordum, ama bugün eşimle merdiven çıkarken konuşabildim. 43 yıl sonra kalbimdeki delik kapandı, çok mutluyum. Kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum.”