A+ A-
Yorum
10

Kırık kalp sendromu nasıl ortaya çıkıyor?

Yayın Tarihi: 05.07.2025 - 18:17
Duygusal çöküntü, yas veya ani travma… Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan “kırık kalp sendromu” ciddi bir sağlık sorunu. Tıpta “Takotsubo Kardiyomiyopati” olarak tanımlanan sendroma özellikle menopoz sonrası kadınlarda rastlanıyor.
Kaynak:TRT HABER

Hayatın getirdiği ani ve sarsıcı olaylar sadece psikolojiyi değil, fiziksel sağlığı da etkileyebiliyor. Sevilen birinin kaybı, ani bir ayrılık ya da yaşanan büyük bir travma… Tüm bu yoğun duygular kalpte fiziksel bir hasara neden olabiliyor. Tıpta “Takotsubo Kardiyomiyopati” olarak tanımlanan ve halk arasında “kırık kalp sendromu” diye bilinen bu durumla gelişen duygusal stres, kalp kası üzerinde ciddi etkiler bırakabiliyor.

 

Kırık kalp sendromu orta yaş ve üzerindeki kadınlarda daha sık görülüyor ve hayati riskler taşıyabiliyor. Peki, bu tablo nasıl gelişiyor? Hangi belirtilerle ortaya çıkıyor ve tedavi süreci nasıl ilerliyor? Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Anıl Şahin ile konuştuk.

Bu sendrom tipik olarak yas, ani şok, üzüntü, hatta yoğun pozitif duygular gibi şiddetli duygusal veya fiziksel stres tarafından tetikleniyor. Altta yatan patoloji, ani duygusal dalgalanmayla beraber, kalbi besleyen damarlarda akımın bozulmasına yol açan hormonal değişikliklerin oluşmasıyla kalbin beslenmesinde bozulma gözleniyor.

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Anıl Şahin

Etiketler