A+ A-
Yorum
10

Muğlalı Gülsüm ninenin uzun yaşama reçetesi

Yayın Tarihi: 17.10.2024 - 10:00
Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Çıtlık Mahallesi’nde yaşayan 104 yaşındaki Gülsüm Çakır, uzun ve sağlıklı yaşadığı hayatıyla çevresindeki herkese ilham kaynağı oldu. Muğlalı çınar uzun yaşamın da sırrını verdi.
Kaynak:PATRONLAR DÜNYASI

Yeni Asır'dan Vural Efecik'in haberine göre, 1920 yılında Muğla'da dünyaya gelen Gülsüm Çakır, küçük yaşta evlendirildi.

Çiftçiliğin yaygın olduğu köyünde, zamanını tarla ve hayvanlarla uğraşarak geçiren Çakır, yedi yıl çocuk sahibi olamamanın üzüntüsünü yaşadı.

Çakır'ın yanında yaşadığı kızı Birdane 69, diğer kızı ise 72 yaşında. 6 torunu olan Çakır, torunlarının torunlarını da görmenin mutluluğunu yaşıyor.

Ancak bir süre sonra iki kız çocuğu dünyaya getirdi. Büyük zorluklara rağmen, tarla ve ev işlerini birlikte yürüttü. Çakır'ın eşi Mehmet Çakır, askerde geçirdiği bir hastalık sonucu çalışamaz hale gelince yıllarca bütün ailenin yükünü tek başına taşıdı.

"KİMSEYİ ÜZMEMEYE ÖZEN GÖSTERDİM"

Asırlık bir çınar gibi yediden yetmişe herkesin sevgi ve saygısını kazanan Gülsüm Nine, "104 yıllık ömründe kimseyi üzmemeye özen gösterdim. Allah'a inancım tam ve sarsılmazdır. Her gün Allah'a beni yaşattığı için dua ederim" diyor.

 

104 YILLIK YAŞAMIN SIRRI

56 yıllık hayat arkadaşını kaybettiği günden beri kızları ile yaşayan Gülsüm Nine, ilerleyen yaşına rağmen pırıl pırıl bir zihin ve zinde bir vücuda sahip olmasını beslenmesine bağlıyor. 104 yılda sadece iki kez doktora giden, bilinen bir rahatsızlığı da olmayan Çakır, hiç ilaç kullanmamış.

"Ne kola içtim ne gazoz. Tatlarını bile bilmem" diyen Çakır, "Sofrada tek çeşit yerim. Abur cubur ve kırmızı et de tüketmem" dedi. Gülsüm Nine gençlere de "Midenizi doldurmayın, az ve öz yiyin" tavsiyesinde bulundu.