Savaşların Görünmeyen Yüzü Çevre ve Gelecek Nesilleri Tehdit Ediyor
Yayın Tarihi: 09.03.2026 - 13:41
Prof. Dr. Şevket Özkaya, savaşların sadece can kaybıyla sınırlı kalmadığını, çevresel ve sağlık etkilerinin nesiller boyu sürebileceğini vurguladı.
Kaynak:İHA
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, çevresel kirlilik ve psikososyal sorunlarla uzanan savaş etkilerini "buzdağının görünmeyen yüzü" olarak tanımladı.
Savaşların Pasif Etkileri de Büyük
Prof. Dr. Şevket Özkaya, Türkiye’nin çevresindeki savaşların sadece görünen kayıplarla sınırlı olmadığını belirtti. Özkaya, "Ülkemizin üç tarafı artık savaşlarla çevrili. Buzdağının görünen yüzü insanların ölümü. Ancak pasif etkilenme de var; bu etkiler onlarca yıl hem bizi hem de çocuklarımızı etkileyebilir" dedi.
3 Milyardan Fazla İnsan Savaşlardan Etkileniyor
Birleşmiş Milletler’in de gündeme aldığı silahlı çatışmaların çevresel etkilerine dikkat çeken Özkaya, "Dünya nüfusunun üçte biri, yani 3 milyardan fazla insan savaş bölgelerinde yaşıyor. Bu sadece insan kaybı değil, ciddi çevresel tahribat da oluşturuyor" ifadelerini kullandı. Gazze, Ukrayna ve İran gibi bölgelerde tarım alanlarının yok olması, su kaynaklarının kirlenmesi ve doğal habitatların uzun yıllar toparlanamaması örnek olarak gösterildi.
Ekolojik Yıkım ve Nükleer Tehdit
Özkaya, savaşların ekolojik felaketler yaratarak gıda ve sağlık güvenliğini tehdit ettiğini vurguladı. Ayrıca nükleer silahların insanlık için en büyük tehdit olduğunu belirterek şunları söyledi:
Nükleer patlamalar, şok dalgası, yoğun ısı ve radyasyon yoluyla milyonlarca insanı etkileyebilir.
Radyasyon uzun vadede kanser ve genetik hasarlara yol açabilir.
Küresel iklimi bozarak büyük gıda krizleri ve açlık riskini artırabilir.
Binlerce nükleer silahın kullanımı, nükleer kış ve ekosistem yıkımına neden olabilir.
Özkaya, "Savaşlar yalnızca bugünü değil gelecek nesilleri de etkiler; çevresel ve sağlık boyutları göz ardı edilmemelidir" diyerek önemli uyarılarda bulundu.