A+ A-
Yorum
10

Soğuk algınlığına karşı ne yemeli ne içmeli?

Yayın Tarihi: 28.10.2024 - 11:06
Kış ayları denince akla önce soğuk algınlıkları geliyor. Her yaştan insanı etkileyen bu bulaşıcı hastalıklara karşı en güçlü silahlardan biri beslenme. Peki ne yemeli ne içmeli?
Kaynak:HÜRRİYET

Havalar soğudu hastalıklar başladı. Sağlıklı beslenmek her zaman önemli ancak böyle zamanlarda doğru gıdalar tüketmenin önemi bir kat daha artıyor. Peki soğuk algınlığı durumlarında ne yiyip içmeliyiz?

Bu soru karşısında akla ilk olarak sarımsak, turunçgiller, turna yemişi, kırmızı biber ve nar gibi "bağışıklık güçlendirici" besinler geliyor. Bu yiyecek ve içecekler soğuk algınlığını semptomlarını hafifletip iyileşme sürecini hızlandırabiliyor. Ancak Pennsylvania Üniversitesi Hemşirelik Okulu'nda beslenme bilimi alanında derler veren Dr. Colleen Tewksbury, "Elimizde, bir viral enfeksiyon sırasında herkesin belli besinleri tüketmesi gerektiğine dair yeterince güçlü bilgiler yok" dedi.

Bununla birlikte beslenmenin önemine dikkat çeken Tewksbury, "Soğuk algınlığı, özellikle tat ve doku duyularınızın etkilendiği durumlarda, iştahınızın kesilmesine neden olabilir. Ancak vücudunuzun temel fonksiyonlarını yerine getirmek ve enfeksiyonla savaşmak içi enerjiye ve besin maddelerine ihtiyaç vardır. Bu süreçte kendinizi biraz daha iyi hissetmenize ve beslenme ihtiyaçlarınızın bir kısmının karşılanmasına yardım edecek en ufak şey bile faydalı olacaktır" diye konuştu.

Bu dönemde, vücudun su ihtiyacını karşılayan, besleyici ve iyi hissettiren yiyecek ve içeceklere yönelmeyi tavsiye eden Tewksbury, çocukken hasta olduğunuzda tükettiğiniz ya da kültürel olarak mutfağınızın bir parçası olan gıdaların buna iyi birer örnek oluşturduğunu belirtti.

Yine de asırlardır şifa olsun diye tüketilen tavuk çorbasının tedavi edici etkileri olduğuna inandığını belirten Rennard, "Tavuk çorbasının faydalarının bir kısmının fizikselden ziyade duygusal tecrübelerden kaynaklandığını düşünüyorum. Biri size tavuk çorbası yapıyorsa, hele ki bu çorba lezzetli de olduysa kendinizi iyi hissedersiniz çünkü bunun anlamı birinin sizinle ilgileniyor olmasıdır. Bu durum çorbanın ilaç etkisi yapıp yapmamasından bağımsızdır" dedi.

İnsanlar üzerinde yapılan birkaç küçük araştırmada da çorba veya sıcak su dahil sıcak sıvılar yudumlamanın, burundaki mukusu yumuşatıp soluk alıp vermeyi kolaylaştırdığı görüldü. Rennard buna ek olarak her türlü içeceğin vücuda sıvı takviyesi yaptığını, bunun da salgıları temizlemeyi kolaylaştırdığını vurguladı.