A+ A-
Yorum
10

Uzmanlardan Düzenli Tansiyon Ölçümü Uyarısı

Yayın Tarihi: 13.02.2026 - 12:30
Uzmanlar, belirti vermeden ilerleyen hipertansiyonun kalp ve beyin hasarına yol açabileceğini belirterek düzenli ölçüm çağrısı yaptı.
Kaynak:İHA

Belirti vermeden ilerleyen hipertansiyonun kalp, beyin, böbrek ve gözlerde geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabileceğini belirten uzmanlar, özellikle 30 yaş üstü bireylerin düzenli tansiyon ölçümü yaptırması gerektiğini vurguluyor.

"Şikayetim Yoktu" Sözü Yanıltıcı

İmperial Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Yüksel Çiçek, hipertansiyonun en tehlikeli özelliğinin çoğu zaman hiçbir belirti vermeden ilerlemesi olduğunu söyledi.

Hastaların sıkça dile getirdiği "Şu ana kadar tansiyonla ilgili hiçbir şikayetim olmadı" ifadesinin gerçeği yansıtmadığını belirten Çiçek, birçok kişinin bugüne kadar tansiyonunu hiç ölçtürmediğini ve belirti hissetmediği için sorun olmadığını düşündüğünü ifade etti.

Hipertansiyonun dünya genelinde en yaygın hastalıklardan biri olduğunu hatırlatan Çiçek, "Tansiyon yüksekliği çoğu zaman baş ağrısı, baş dönmesi ya da burun kanaması gibi belirtiler göstermeden sessiz ilerler. Bu nedenle ölçüm yapılmadıkça fark edilmesi güçtür" dedi.

Kalp Krizi ve İnmenin Altında İlk Sırada

Hipertansiyonun hastanelerde yatan ağır tabloların temelinde yer aldığını vurgulayan Prof. Dr. Çiçek, kalp yetmezliği, kalp krizi, damar tıkanıklıkları, ritim bozuklukları ve aort genişlemesi gibi ciddi rahatsızlıklarda en önemli risk faktörünün yüksek tansiyon olduğunu kaydetti.

Aynı şekilde beyin kanaması, inme (felç), böbrek yetmezliği ve göz damar hastalıklarının da çoğu zaman kontrolsüz hipertansiyonla bağlantılı olduğunu belirten Çiçek, "Hiç şikayetim yoktu demek, tansiyonum normal demek değildir" uyarısında bulundu.

30 Yaş Üstüne Düzenli Ölçüm Çağrısı

Uzmanlar, her evde bir tansiyon ölçüm cihazı bulunmasının önemli olduğunu belirtiyor. Cihazın pahalı ya da çok özellikli olmasının şart olmadığını, doğru ölçüm yapabilmesinin yeterli olduğunu ifade eden Çiçek, özellikle 30 yaş üzerindeki bireylerin 6 ayda bir ya da yılda en az bir kez tansiyonlarını kontrol etmeleri gerektiğini söyledi.

Ölçüm değerlerinin 13,5/8,5 ve üzerinde çıkması halinde tek bir ölçümle karar verilmemesi gerektiğini belirten Çiçek, bir hafta boyunca sabah-akşam yapılan ölçümlerin ortalamasının yüksek seyretmesi durumunda mutlaka kardiyoloji uzmanına başvurulmasını önerdi.

Korkulması gerekenin ilaç kullanmak değil, hipertansiyonu tedavisiz bırakmak olduğunu vurgulayan Çiçek, "Kontrol altına alınmayan yüksek tansiyon; kalp, böbrek, beyin ve gözlerde kalıcı hasara yol açabilir. Bu hasarların önemli bir bölümü geri döndürülemez" diyerek erken tanı ve düzenli takibin hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Etiketler