A+ A-
Yorum
10

Yan etkisiz tedavi: AKUPUNKTUR

Yayın Tarihi: 07.02.2015 - 10:50 | Güncelleme Tarihi: 07.02.2015 - 10:49
KTÜ Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kalaycıoğlu, kapılarını Karadeniz Gazetesi’nden Rabia Uzun Cirav’a açtı.

KTÜ Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kalaycıoğlu, kapılarını Karadeniz Gazetesi’nden Rabia Uzun Cirav’a açtı. Kalaycıoğlu, akupunktur tedavisine ilişkin önemli bilgiler verdi, herkesi Çin kaynaklı bu tedaviden yararlanmaya çağırdı

KTÜ Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Ahmet Kalaycıoğlu, 12 yıldır tamamlayıcı tıp yöntemiyle ilgileniyor ve akupunktur hekimliği yapıyor. 1989 KTÜ Tıp Fakültesi mezunu olan Kalaycıoğlu, genellikle spor ağırlıklı olan sosyal faaliyetlere meraklı. Ayrıca spor hekimliğiyle de ilgileniyor. Bilimsel ve sosyal her şeyle ilgilenmeye çalışıyor. Prof. Dr. Ahmet Kalaycıoğlu, "noktaları iğnelemek" anlamına gelen akupunktur tedavisiyle ilgili bilgiler verirken "Akupunktur ile yaptığımız tedavide kişilerin ilaç kullanımını oldukça azaltıyoruz. Bu da sağlığın temel şartlarından biri. Ne kadar az ilaç kullanırsak hem vücudumuz o kadar az yıpranır" diye konuştu.

Kalaycıoğlu, "Koruyucu hekimlik anlamında herkesin bir akupunktur hekimi olmalı. İnsanlar arada bir akupunktur tedavisine gelmeliler. Eğer insanlar düzenli olarak akupunktur tedavisi görürlerse ciddi anlamda fayda görürler. Çünkü akupunktur, sinirlilik, yorgunluk halini, uyku bozukluğunu azaltıyor, düzeltiyor" dedi. Akupunktur bilinen en eski tedavi yöntemlerinden biri. Tarihi geçmişi nedir? Akupunktur, tam olarak belli olmamakla birlikte bir düşünceye göre 3000 yıllık geçmişi var. Bir başka iddiaya göre 5000 yıl. Neresinden bakarsak bakalım en yakın 3000 yıllık bir tıbbi sağlık uygulaması. İnsanlar iyileştikçe ve fayda gördükçe bu işin bilimsel yönleri araştırılmaya başlanmış ve şu anda tüm dünyada gelişmiş ülkeler de olmak üzere bilimsel çalışmalar devam ediyor. Her geçen gün ufku açılarak daha da bilgi derinliği oluşturarak akupunktur bilimsel faaliyetleri devam etmekte.

İLAÇSIZ VE DOĞAL

Son zamanlarda akupunktur tedavisine ilgi giderek artıyor. Akupunktur nedir ve ne işe yarar? Akupunkturun, kişinin kendi içindeki eczaneden faydalanarak kendi kendini iyileştirmesi olduğunu söyleyebiliriz. İnsan vücudu direkt olarak enerji üreten ve içinde elektriksel aktivitenin olduğu bir yapı. Vücudun dış yüzeyinde belli bir elektriksel direnç var. Organlarda problem varsa bu organların ciltte yansıyan noktalarında elektriksel direnç değişikliği oluyor. Biz bu elektriksel dirençleri ölçerek noktaları tespit ediyor, o noktalara akupunktur uygulaması yapıyoruz ve oraya uyarı gönderiyoruz. O uyarı da bağlantılı olduğu iç organlara uyarılar gönderiyor, bu organlar da bağlantılı oldukları organlara bağlantı göndererek vücudun kendi kendini iyileştirmesini sağlıyor. Yani bizim yaptığımız aslında bir elektriksel aktivite. Vücudun elektrik ağından faydalanarak, doğru şartelleri indirerek kişilere ilaçsız ve doğal olarak kendi vücudunu tedavi etme, kendi iç eczanesini harekete geçirerek kişinin iyileşmesini sağlıyoruz.

Akupunkturla hangi hastalıkların tedavisi mümkün? Dünya Sağlık Örgütü (WHO) akupunktur ile tedavi edilen hastalıklar diye liste gönderiyor. Kullanılan hastalıklar listesini her geçen gün genişletiyor, hemen hemen neredeyse doğru. Ehil kişiler tarafından ve doğru uygulandığında hemen hemen hastalıkların hepsinde akupunktur uygulanabilir.

UZUN BİR LİSTE VAR

Yoğun olarak siz hangi hastalıkların tedavisiyle uğraşıyorsunuz? Ameliyat aşamasına gelmemiş fıtıklarda, boyun fıtığı, bel fıtığı gibi fıtıklarda kullandığımız bir yöntem. Özellikle migren hastalığında oldukça başarılı bir yöntem. Baş ağrılarında, ağrıların birçoğunda, hazımsızlık, şişkinlik gibi sindirim sistemi sorunlarında, endokrin sistemlerde ve hatta dünyada gittikçe yükselen bir trend diyelim özellikle kısırlık tedavisinde destek tedavi anlamında da akupunktur tedavisi uygulanır. Uzun bir liste var.

İLAÇ TEDAVİSİNDEN DAHA KALICI

Akupunktur tedavisi ile iyileşme kalıcı mı? İlaç ile olan tedaviden daha kalıcı. Çünkü birçok hastalıkta tedavi ilaç kullanıldığı sürece hastalığı kontrol altında tutabilir. Kronik hastalıklarda ilaç ciddi anlamda yetersiz kalabiliyor. Ama tedaviyi akupunktur ile yaptığımızda kişinin kendi vücudunu kendisinin iyileştirme yeteneğinden faydalandığımız için iyileşme daha kalıcı ve daha uzun süreli oluyor. Kişilerin koşulları ve o hastalığı oluşturan sebepler var olduğu ve bir arada bir tekrarladığı sürece istasyon dediğimiz tedaviler gerekebilir.

Yan etkileri var mı akupunkturun? Vücudumuzda tedavi amaçlı aldığımız ilaçlar ya böbrekten parçalanarak atılıyor ya da karaciğerden. Çok ilaç kullanmak çok mantıklı bir şey değil. Genellikle gelişmiş ülkelerde insanların doktora gittiklerinde sordukları ilk soru bunun ilaçsız tedavisi var mı oluyor. Akupunktur ile yaptığımız tedavide kişilerin ilaç kullanımını oldukça azaltıyoruz. Bu da sağlığın temel şartlarından biri. Ne kadar az ilaç kullanırsak hem vücudumuz o kadar az yıpranır hem de böbreğimizi karaciğerimizi birçok organımızı ilaçların yan etkilerine bağlı olan durumlardan kurtarmış oluruz.

Çocuklara akupunktur uygulanır mı? Kaç yaşında akupunktur uygulamaya başlayabiliriz? Kimlere akupunktur uygulanmaz? Çocuklarda akupunktur uygulanabiliyor ama işin nihayetinde akupunktur az da olsa bir iğne acısı var. Dolayısıyla çocuk yaşlarda akupunktur uygulamak çok da kolay değil. Ama uygulanmasında da bir mahsur yok. Bazı hastalarımız var hemofili dediğimiz kanın pıhtılaşmaması, hastalar geldiği zaman mutlaka sorduğumuz bir sorudur bu. Çünkü kanın pıhtılaşmaması bir problem oluşturabilir diye bu hastalara akupunktur uygulamayı pek uygun görmüyoruz. Akupunktur ile kişiye zarar verme şansınız yok. Akupunkturda iki durum ortaya çıkabilir; ya etkili olur ya etkili olmaz.

Hasta olmayı beklemeyin

Akupunktur tedavisi için insanların hasta olmayı bekleyip hasta olduktan sonra gelmesi değil bence esas şey. Hasta olmayı beklememek gerekiyor. Koruyucu hekimlik anlamında herkesin bir akupunktur hekimi olmalı. İnsanlar arada bir akupunktur tedavisine gelmeli. Eğer insanlar düzenli olarak akupunktur tedavisi görürlerse ciddi anlamda faydaları olacaktır. Çünkü akupunktur, sinirlilik, yorgunluk halini azaltıyor, uyku bozukluğunu azaltıyor, düzeltiyor. Bu durumda da sanki bugünlerde toplumumuzun çok çok ihtiyacı var gibi geliyor. Toplum biraz fazla gergin gibi geliyor.

Birçok insan akupunkturun sadece obezite ve sigara bırakma tedavisinde kullanıldığını düşünüyor dediniz. Akupunktur ile sigarayı bırakmak mümkün mü? Tedavi olarak olaya baktığımız zaman hiçbir şey mucize değil. Bir şeyi savunan insanların körü körüne savundukları kadar her derde deva değil hiçbir yöntem. Ama karşı çıkanların karşı çıktıkları kadar da hiçbir işe yaramıyor değil. İşin nihayetinde bunu hazırlayan bir sürü sebep var. Sigarada etkili bir tedavi yöntem akupunktur. Kişi sigarayı bırakmaya karar vermiş olmalı. Eğer kişi sigarayı bir arkadaş olarak görüyorsa, ki sigaradan arkadaş olmaz, "Ben onsuz yapamam" diyorsa bu konuda tabii ki tedavi gören kişi zorlanıyor. "Ben bunun zararını biliyorum, hakikaten bırakmak istiyorum" denildiğinde bu anlamda faydası oluyor.

Hekim olmak şart

İşin ehliyet kısmı ne? Kimler akupunktur uygulayabilir? Piyasada uzman olmayıp da akupunktur yapanlar var mı? Kişiler neye dikkat etmeli ve bu ayrımı nasıl yapmalılar? Sağlık Bakanlığı'nın birinci şartı, akupunktur uygulamasını yapacak kişi hekim olmak zorunda. Zaten tedavi bir hekim işidir. İkinci şartı, mutlaka Sağlık Bakanlığı’nın onaylamış olduğu bir kursa katılmak. Üçüncü şartı, kursu mutlaka başarıyla tamamlamak. Başarılı olduğunuz takdirde Sağlık Bakanlığı'ndan verilen sertifikalarla size akupunktur uygulama yetkisi veriliyor. Vatandaşımıza üstüne basa basa söylüyorum, akupunktur için bir yere gittiklerinde sormaları gereken ilk şey hekim mi, ikincisi akupunktur uygulama sertifikasının olup olmadığı, üçüncüsü de bu sertifikanın Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı bir sertifika olup olmadığı. Hekim olsa bile kişi bu belgeye sahip olmalı akupunktur uygulayabilmek için. Lütfen sağlıklarını dikkate alsınlar ve bunları sorsunlar. Vücuttaki en etkili noktalar nereler? En etkin nokta diye bir nokta seçme şansımız yok. Çünkü her hastalığa göre noktanın yeri değişiyor.

Seansların süresi ne kadar, kaç seansta sonuç alabiliyor hastalar? Yoksa bu süre hastalığa göre değişiyor mu? Bu, hastalığa göre değişen bir durum. Kişiye göre, yaşa göre, hastalığın süresine göre, kişinin yaşam koşullarına göre birçok sebebe bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Herkesin vücudu ayrı bir reaksiyon veriyor. İlk başta bir iki seansta mucize sonuçlar ortaya çıkmıyor tabii ki. 7-8 seans sonra istediğimiz sonuçları daha fazla görmeye başlıyoruz.