SON DAKİKA



Haber > Siyaset > Altun: Darbe girişimleri milletin iradesiyle bozulmuştur

Altun: Darbe girişimleri milletin iradesiyle bozulmuştur

27 Mayıs 2024 Pazartesi - 22:51




Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Darbeler 'yeter söz milletindir' dedirtmeme girişimleridir.





Ankara Kültür Sanat ve Medeniyet Derneğince Ankara Sanat Galerisi ve Müzayedecilik Evi'nde düzenlenen "Türkiye'de Darbeler" sergisi açıldı.

Altun, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının da destek verdiği serginin açılışında, darbelerin Türk siyaset tarihinin acı bir gerçeği olduğunu söyledi.

Türk modernleşme tarihinde darbelerin, üzerinde durulması gereken, hafızalarda yer etmiş, uzun vadede etkileri olan bir olay olduğunu ifade eden Altun, darbelerin, 27 Mayıs'tan bugüne Türkiye siyasi hayatına derin acılar bıraktığını, toplumsal, gündelik hayata çok olumsuz etkilerinin olduğunu vurguladı.

Darbelerin, gayrimeşru güçlerce, demokratik siyasal alana gayrimeşru bir müdahale olduğunu dile getiren Altun, kendisini devletin gerçek sahibi, vatandaşın efendisi olarak gören imtiyazlı elitlerin darbeleri bir yöntem olarak kullandığını kaydetti.

Darbelerin, dar bir imtiyazlı siyasal elitin elinde iktidarın kalmasını temin etmeye dönük bir toplumsal müdahale ve mühendislik girişimi olduğunun altını çizen Altun, darbelerin Türkiye siyasi hayatı boyunca dış güçlerin sömürü siyasetine zemin hazırlayan bir girişim olduğunu da ifade etti.

Altun, 27 Mayıs'tan 15 Temmuz'a kadar darbelerin hepsinde dış güçlerin çok açık katkısının, yönlendirmesinin görüldüğüne dikkati çekerek, bu yönüyle Türkiye'de darbe mekanizmasını işletenlerin, darbeyi hayata geçiren sivil, askeri bürokrasinin esas itibarıyla bu dış güçlerin işbirlikçisi konumunda olduğunu söyledi.

27 Mayıs darbesiyle Türk siyaset tarihinde darbeler sayfanın açıldığını belirten Altun, 12 Mart'ta, 12 Eylül'de, 28 Şubat'ta, 27 Nisan'da, 15 Temmuz'da bu kirli mekanizmanın tekrar hayata geçirilmeye çalışıldığını belirtti.

Darbeciler açısından 27 Mayıs'ın başarılı bir darbe olduğunu dile getiren Altun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Neden? Çünkü 27 Mayıs ile sivil iktidar yerinden edilmiş ve 10 yıl boyunca iktidarda kalmış ve ülkeye hizmet etmiş sivil siyasetten beslenen aktörler cezalandırılmıştır. Dahası yine 27 Mayıs sonrasında bu darbe aygıtını, vesayet mekanizmasını meşrulaştıracak kurumsal düzenlemeler yapılmış, Anayasa buna uygun biçimde şekillendirilmiş ve uzun vadede Türkiye siyasi hayatı bir güzergahın içine sokulmaya çalışılmıştır. Bu güzergah tam bağımlılığın olduğu bir güzergahtır. Türkiye'nin kendi ad ve hesabına siyaset üretmediği, dar bir elit grup tarafından yönetilen ve Batı'ya hesap veren, Batı'nın Türkiye'nin önüne koyduğu reçeteleri uygulayan bir ülke... Bu anlamda baktığımızda 27 Mayıs'ta girilen yola daha sonraki darbelerde de devam edilmiştir."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap