Özgür Özel, TBMM'de alkol hesabı yaptı
Yayın Tarihi: 11.02.2025 - 17:52
Son dönemde sahte alkol neticesinde çok sayıda can kaybı yaşanırken CHP Genel Başkanı Özgür Özel, konuyu Meclis gündemine taşıdı. 100 liralık alkolden 62 lira vergi alındığını belirten Özel, "Bu vergi içki içeni öldürmeyi göze alan vergidir" dedi.
Dikkatler her yıl onlarca cana mal olan sahte içkiye çevrildi...
Son zamanlarda sahte içkiden ölenlerin oranı artmaya başladı.
Bir yılda yapılan operasyonlarda 700 ton sahte alkol ele geçirilirken uzmanlar, genellikle merdiven altı satılan bu zehirlere karşı uyarıyor.
109 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Son dönemde Ankara'da 38, İstanbul'da da 71 kişi, sahte içkiden hayatını kaybetti.
İki ilde yürütülen sahte içki soruşturmaları kapsamında 34 şüpheli tutuklanırken, 44 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verildi.
SAHTE ALKOL HAKKINDA KONUŞTU
Türkiye'nin dikkatle takip ettiği konuyu CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin TBMM grup toplantısında ele aldı.
Özgür Özel, konuyla ilgili parti içinde bir heyet görevlendirdiklerini ve heyetin hastanede tedavi gören yurttaşların aileleriyle görüştüğünü söyledi.
"TBMM'DE KOMİSYON KURULMALI"
Daha önce bu konuyla ilgili komisyon kurulmasını önerdiklerini anlatan Özgür Özel, bu taleplerin reddedildiğini söyleyerek, "Bu konunun araştırılmasını istememenin hiçbir izahı yok." dedi.
"BU VERGİ İDEOLOJİK VERGİDİR"
CHP Lideri, içki fiyatlarındaki artışa da değinirken 100 liralık içkinin 62 lirasının vergi olarak alındığını söyledi.
Özel, "Bu vergi ideolojik vergidir. Bu vergi, 'yaşam şekli tercihi vergisidir'. Bu vergi içki içeni öldürmeyi göze alarak koyulan vergidir. Meseleye ideolojik yaklaştıkları için hırsla, kinle vergi alıyorlar. Kimsenin yaşam şekline karışmayacaklarını söylemişlerdi. 2006'dan beri 55 kat artırdılar." diye konuştu.
"361 LİRA OLAN 70'LİK RAKI, ÖTV VE KDV İLE 960 LİRA"
Özgür Özel, alkol açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
İstanbul'da Bolu Kartalkaya'daki yangından beri 71 kişi, Ankara'da 39 kişi kaçak içkiden dolayı hayatlarını kaybettiler. Daha önce bu konuyla ilgili komisyon kurulmasını önerdik. Bu konunun araştırılmasını istememenin hiçbir izahı yok. Araştırmalar sahte içkiyle ölümün tamamının bir ucunun yoksullukla ve içki fiyatlarına yapılan astronomik zamlarla olduğunu ortaya koyuyor. 361 lira olan 70'lik rakı, ÖTV ve KDV ile 960 lira. Devlet, 100 liralık içkinin 62 lirasını vergi olarak alıyor. Başka çeşit içkilerde daha yukarı çıkabilen vergi miktarları var.
"KİMİ KÖR KALIYOR KİMİSİ DE HAYATINI KAYBEDİYOR"
Bu vergi ideolojik vergidir. Bu vergi, 'yaşam şekli tercihi vergisidir'. Bu vergi içki içeni öldürmeyi göze alarak koyulan vergidir. Meseleye ideolojik yaklaştıkları için hırsla, kinle vergi alıyorlar. Pişman edercesine vergi alıyorlar. Böyle olunca da insanlar kaçak alkole yöneliyorlar. Kimi kör kalıyor kimi sakat kimisi de hayatını kaybediyor. Kimsenin yaşam şekline karışmayacaklarını söylemişlerdi. 2006'dan beri 55 kat artırdılar.