CHP’de yaşanan “mutlak butlan” tartışmalarının ardından partisinden ayrılarak yeni bir siyasi oluşum kuracağını açıklayan Özgür Özel’in hamlesi, kamuoyu araştırmalarına da yansımaya başladı. AREA Araştırma tarafından gerçekleştirilen son ankette, seçmenlerin yeni partiye ilişkin beklentileri ve siyasi liderlere yönelik değerlendirmeleri ortaya konuldu.
AREA Araştırma seçmenin nabzını tuttu
Araştırma, 11-15 Temmuz 2026 tarihleri arasında Türkiye genelindeki 81 il ve 183 ilçede gerçekleştirildi. Kır ve kent ayrımı gözetilerek yapılan çalışmaya, 18 yaş ve üzeri 2 bin 30 kişi katıldı.
Katılımcılara, Özgür Özel’in kuracağı yeni partinin siyasi konumu, liderlere ilişkin görüşleri ve olası seçim senaryoları hakkında çeşitli sorular yöneltildi.
Seçmen yeni partiyi merkezde görmek istiyor
Ankette seçmenlere, “Yeni parti siyasi yelpazenin neresinde yer almalıdır?” sorusu yöneltildi.
Verilere göre seçmenlerin önemli bir bölümü, yeni oluşumun merkez ve merkez sol çizgide konumlanmasını bekliyor.
Yanıtların dağılımı şöyle oldu:
- Merkez sol: Yüzde 35,8
- Merkez: Yüzde 30,7
- Merkez sağ: Yüzde 9,4
Sonuçlar, seçmenin yeni siyasi hareketten daha kapsayıcı ve geniş tabanlı bir siyaset anlayışı beklediğini ortaya koydu.
Özgür Özel'in beğeni oranı dikkat çekti
Araştırmada siyasi liderlere yönelik olumlu kanaat oranları da ölçüldü.
Ankete katılanların yüzde 45,9’u, Özgür Özel hakkında olumlu görüş bildirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın olumlu kanaat oranı ise yüzde 47,9 olarak ölçüldü.
Araştırmayı köşesine taşıyan gazeteci Aytunç Erkin, Özgür Özel’in kamuoyundaki desteğini artırdığına ve Erdoğan’ın oranlarına yaklaştığına dikkat çekti.
Mansur Yavaş zirvede yer aldı
Anketin öne çıkan sonuçlarından biri de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a ilişkin veriler oldu.
Araştırmaya göre Mansur Yavaş’ın olumlu kanaat oranı yüzde 60,6 seviyesine ulaştı. Bu sonuç, Yavaş’ın kamuoyu nezdindeki yüksek desteğini koruduğunu gösterdi.
Özgür Özel: "Ana muhalefet olacağız"
Özgür Özel, partisinden ayrılarak yeni bir siyasi oluşum başlatacağını duyurduğu açıklamasında, kurulacak partinin kısa sürede ana muhalefet konumuna yükseleceğini savunmuştu.
Özel, yaptığı açıklamada, “Açık ara farkla TBMM’nin ana muhalefet partisi oluyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.
Siyasi kulislerde ise yeni partinin programı, kadroları ve CHP’den ayrılacak isimlerin kimler olacağı merakla takip ediliyor.