Trabzon'da İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi tarafından düzenlenen Kariyer Günleri programına katılan Şenol Güneş, söyleşinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Şenol Güneş'ten Trabzonspor ve Ertuğrul Doğan açıklaması! “Başarı bir anlık değildir, sürekli olmalı”
Trabzon'da İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi tarafından düzenlenen Kariyer Günleri programına katılan Şenol Güneş, söyleşinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Trabzonspor'un mevcut durumunu değerlendiren deneyimli teknik adam, bordo-mavili kulübün ekonomik yapılanmasına, Ertuğrul Doğan'ın üstlendiği sorumluluğa ve son dönemde alınan başarılı sonuçlara değindi. Güneş, Türk futbolunun geleceği için spor liselerinin yaygınlaştırılması gerektiğini de vurguladı.
Trabzonspor'un efsane isimlerinden Şenol Güneş, İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi'nde öğrencilerle buluşmasının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Okulun fiziki imkânlarını ve öğrencilerin ilgisini değerlendiren Güneş, gençlerin hem eğitim hem de spor alanında gelişebileceği tesislerin önemine dikkat çekti.
“ÖĞRENCİLER BENİ ÇOCUKLUĞUMA GÖTÜRDÜ”
Okulun açılışında da bulunduğunu hatırlatan Güneş, şu ifadeleri kullandı:
“Okulun açılışında buradaydım. Kısa zamanda bina yetiştirildi. Toplumda sahası vardı. Eğitim alanında da yapma, beslenme yani bir kişi için her türlü imkân var. Çok mutlu olmuşlar, bilmiyorum. Çok hızlı geçiyor. Öğrencilere baktım, hepsi üst düzey. Bir de seviyorlar, işlerini severek yapıyorlar. Hocamızın, gündemimizi... Başarılarının devamını diliyorum.
Davet gelmişti. Aslında toplantıya katılmıyorduk. Geçen bir toplantıya katılmıştım. Biri bana yazı yazmıştı, gel diye. Böyle böyle, saat sonu, bu kısmı toplantıya getirdiler. Onlara kıyamadık. Birlikte mutlu yüzlerine...
Çocukluğa gittim. 10 yaşlarında okula başlamıştım. 15 yaşında lise çıkarmıştım. Onların hayallerinin gerçek olmasını diliyorum.”
“BİZİM DÖNEMİMİZDE İMKÂNLAR ÇOK ZORDU”
Gençlik yıllarındaki şartlarla bugünün imkânlarını karşılaştıran Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ailelerin böyle güvenli bir yerde çocuklarına hem okuma hem spor yapma imkânı verdiği için de onlara teşekkür ediyorum. Çünkü bizim dönemimizde zordu yani. Anne baba elbiseleri eskiyordu, ayakkabılar, yenisini alman gerekiyordu.
Şimdi imkânlar değişti. Çocuklarımızın o imkânları var. Eğitim olarak da çok güzel, tesis imkânı var. Artık onların başarılı olması için önlerinde mazeret de yok.”
“BU OKULLAR TÜRK FUTBOLUNUN GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ”
Spor liselerinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Şenol Güneş, futbolun gelişimi için altyapının yalnızca kulüplerden ibaret olmadığını vurguladı.
“Umarım ki benim de hayalim bu. Türkiye'nin belli başlı yerlerinde bu okulları açıp, yani yapılanma dediğimiz şey bu işte. Yani yapılanma, yeniden yapılanma, nasıl kalkınma ifade ediliyor.
Okuldan çıkarmak, işte anladığım kadarıyla Trabzonspor'un altyapısı olarak Trabzon nasıl kullanılabiliyor.
Mesela işte diğer şehirlerimizde, Eskişehir'de, Bursa'da, Kocaeli'nde, Sakarya'da, Antep'te, büyük şehirlerde, Ankara'da, İstanbul'da, Adana'da yani çok kentte, futbol kentleri olan yerlerde böyle okulların açılması Türk futbolu için adım atmaktır.
Yoksa öbür türlü hep hayalî, biraz da palavra olan şeydir. Yani işte kulüpler öyle olacak, böyle olacak, aynı kısır çekişme. Harcanan büyük paralar, yapılan büyük borçlar.”
“FEDERASYON MAALESEF BU KONUDA HİÇ YOK”
Türk futbolunun altyapı anlayışına yönelik eleştirilerde de bulunan Güneş, ilgili kurumların ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi.
“Evet, Türk futbolu yine yarışmada var ama bu kadar imkânların olduğu dönemlerde daha iyi yapabilmek için buradan geçmek lazım.
Altyapı dediğimiz şey budur. Yani eğitimi olan, öğretimi olan, aynı zamanda imkânı olan bu tesisleri işte Millî Eğitim Bakanlığı, Spor Bakanlığı, belediyeler, varsa da federasyon katılmalı.
Federasyon maalesef bu konuda hiç yok. Yani sadece yarışma için. Kulüpler de aynı şekilde. Yani bu sonucu nasıl alırım?
Bu sonucu alan takımlar başarılı da olsa sonra borç da çıkıyorlar işin içerisinde. Bu da nasıl bir iştir, kamuoyunun takdirine sunmak lazım.”
“BÖYLE ÖĞRENCİ OLMAYA HAZIRIM”
Spor lisesindeki öğrencilere ve öğretmenlere teşekkür eden Şenol Güneş, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Müdürümü ve hocalarımızı tebrik ediyorum. Öğrenciler bana bir heyecan verdi. Onlara teşekkür ediyorum.
Çocukluğa gittim. Ben çünkü geçmişte hem öğretmenlik hem öğrencilik dönemlerini yaşayan bir kişi olarak o zor koşulları hatırladım.
Böyle öğrenci olmaya hazırım ben yani.”
ŞENOL GÜNEŞ'TEN TRABZONSPOR'UN EKONOMİK YAPILANMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR
Trabzonspor'un mevcut durumuna ilişkin soruları da yanıtlayan Şenol Güneş, şampiyonluk sonrasında yaşanan ekonomik sıkıntılara ve kulübün yeniden yapılanma sürecine değindi.
Güneş, bu dönemde oyuncu kadrosunda değişiklikler yapılması ve ekonomik dengenin sağlanmasının önem taşıdığını ifade etti.
“O zaman tercih, oyuncuları değiştirmek, ekonomileri düzeltmek. Şampiyonluk sonrası çok büyük olabiliyor. Altı sahibi bunu uzun. Geçirdiği sene...
Şampiyonluk sonrası başarı hâli şu: Ekonomik olarak kriz ve takıma bir yapılanma gerekiyordu.
Bu yapılanmada kendi içindeki eksik olan, yararlı olmayan, ekonomik olarak takıma zararı veren bir kulübün artık yavaş yavaş toparlanmaya çalışıldı.
Sonra eldeki oyuncular, özellikle Uğurcan ve Ertuğrul'un gidişiyle yapabilmiş katkı yaptı. O dönemi atlatmak lazımdı.”
“ERTUĞRUL DOĞAN BÜYÜK YÜK TAŞIYOR”
Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan'ın kulübün ekonomik açıdan zorlu döneminde önemli sorumluluk üstlendiğini belirten Güneş, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Ertuğrul bu konuda tabii büyük yük taşıyor, sorumluluğu taşıyor. Tek başına gitmek kolaydı. O dönemi geçmesi önemliydi. Kriz dönemi asıl o zamandı.
Ondan sonra oyuncular, alınan oyuncular da başarılı olacak. Alma satma şeyi yok. Ama şimdi yeni bir döneme geçtik ve hızlı geçti.”
“SONUÇLAR İYİ GİDİYOR AMA BUNU YÖNETMEK KOLAY DEĞİL”
Trabzonspor'un son dönemde elde ettiği başarılı sonuçları değerlendiren Şenol Güneş, başarıyla birlikte beklentilerin de arttığına dikkat çekti.
“Bana göre inşallah bu dönem sonuçlar iyi gidiyor. Ama bunu da yönetmek kolay değil.
Çünkü sonuçlar iyi olduğu hâlde beklenti de büyüyor, rakamlar da çok büyüyor.
Mesela sürdüler, sürdürülebilir hâle getirmediği zaman, beklenti büyük olduğu zaman krizler de başlayabilir.
Bunu da iyi yönetmek lazım. Çünkü başarı bir anlık değildir, sürekli olmalı.”
“EKONOMİK İDARE VE TEKNİK YAPILANMA ÇOK ÖNEMLİ”
Trabzonspor'un geleceği açısından ekonomik yönetim ve teknik yapılanmanın birlikte ele alınması gerektiğini söyleyen Güneş, şu ifadeleri kullandı:
“Ekonomik idare, teknik yapılanma, bunu tekrarlıyorum. Bu kulübü bu saja yani üç taraflı işlemeyi sağlam başlamak lazım.
Ama bugün için Avrupa Kupası var, maçlar kazanılıyor, oyuncular kadrosu, yönetimi iyi çalışıyor, taraftar seviyor. Bir sorunu yok yani.
Ama varsa eksik, kendi yetkilileri zaten görüyor.”
“BAŞKANA, YÖNETİME, HOCAYA VE OYUNCULARA BAŞARILAR DİLİYORUM”
Trabzonspor'un mevcut başarısının devam etmesini istediğini belirten Şenol Güneş, açıklamalarını bordo-mavili camiaya destek çağrısıyla tamamladı.
“İçeride olan taraftardan takıma destek olmasını diliyorum.
Bütün çalışanlara, başta başkana, yönetime, hocaya ve oyunculara başarılar diliyorum.
Teşekkür ederim.”