SON DAKİKA



Haber > Spor > Herkesin kazandığı bir savaş: Aikido!

Herkesin kazandığı bir savaş: Aikido!

13 Haziran 2015 Cumartesi - 09:46




Sensei Hirotaka Takebayashi, Karadeniz Gazetesi'nden Rabia Uzun Cirav'ın sorularını içtenlikle cevapladı.





Aikidoyu tanıtmak için kısa adı JICA olan Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı tarafından Trabzon'a gönüllü olarak gönderilen Hirotaka Takebayashi,  ülkesine bir daha geri dönmedi. Sensei Hirotaka Takebayashi, Karadeniz Gazetesi'nden Rabia Uzun Cirav'ın sorularını içtenlikle cevapladı.

Aikido, Morihei Ueshiba tarafından oluşturulmuştur. Zayıf ve ufak tefek olduğu için küçük yaşlarda, ailesi tarafından savunma sanatlarına yönlendirilmiş, o sıralar Japonya'da yapılan birçok savunma sanatını yıllarca aralıksız çalışmıştır. Bütün bu birikimlerini aklın süzgecinden geçirerek, 1925 yılından itibaren aikidoyu oluşturarak dojosunda çalıştırmaya başlamıştır. Yıllar boyunca hem aikidoyu geliştirmiş hem de birçok öğrenci yetiştirmiştir. İlk zamanlar aikido dar bir çevrede yayılmış, II. Dünya Savaşı sonrası, Japonya'daki Amerikan işgalinde tüm savaş sanatları gibi yasaklanmıştır. Amerikan işgali sonrası, Japonya'da yeniden yaygınlaşmaya başlamıştır. 1950'lerin sonu 1960'ların başından itibaren Japonya dışına yayılmaya başlamıştır. Önceleri ABD ve Avrupa'da tanınmış daha sonraki yıllarda dünyanın geri kalan ülkelerinde de yaygınlaşmaya başlamıştır. Türkiye'de ise 1980'lerin ortalarından itibaren tanınmaya başlamıştır. Japonya'nın Hokkaido kentinden Aikido'yu tanıtmak için kısa adı JICA olan Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı tarafından Trabzon'a gönüllü olarak gönderilen Hirotaka Takebayashi ülkesine bir daha geri dönmedi.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’ndeki spor salonunda aikido dersleri veren Hirotaka, bunun dışında shiatsu yani parmak masajı ile bel ve boyun fıtıklarında da hastalara şifa dağıtıyor. Aynı zamanda da elektronik mühendisi. Trabzon'da kaldığı süre içerisinde Türkçeyi de öğrenen Hirotaka, Trabzon'u artık kendi memleketi gibi görüyor. Sensei Hirotaka Takebayashi 10 yıldır ülkemizde bulunuyor. Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı merhum Ömer Güner'in kızı ile evli olan Takebayashi Trabzon'u çok seviyor ve Trabzonlulara aikidoyu sevdirmek ve tanıtmak için elinden geleni yapıyor. En büyük isteği kendisine sürekli olarak çalışacağı bir ortamın yaratılması. Sensei Hirotaka Takebayashi, Karadeniz Gazetesi'nden Rabia Uzun Cirav'ın sorularını cevapladı.

Aikido sporunu kısaca tanıtır mısınız? Aikido, 20. yüzyılın başlarında Morihei Ueshiba tarafından geliştirilmiş bir savaş sanatıdır. Aikido, “Hayat enerjisi ile uyumun yolu” olarak ifade edilebilir. Aikido, genellikle “Savunma sanatı” olarak adlandırılsa bile “Savaş sanatı” demek daha doğru olacaktır. Aikido; savaş alanında silahlarını yitiren samurayların mücadelesini sürdürebilmesi amacı ile çeşitli Japon savunma sanatlarını sentezleyerek, O’sensei’nin kendi fikirleri ve deneyimleri ile yoğurarak geliştirdiği gerçek ve modern bir savaş sanatıdır.

EVRENSEL ENERJİ İLE UYUMUN YOLU

Aikidonun gücü kas kuvvetinden değil esneklik, zamanlama ve alçak gönüllülük ile elde edilen uyumdan gelir. Genel olarak “Evrensel enerji ile uyumun yolu” olarak tercüme edilebilen aikido, saldırıya uğrayan kişinin, saldırganın enerjisini kullanarak kendisini koruması prensibine dayanır. Bunun için çeşitli tutuş ve atış teknikleri ve eklem kilitleri uygulanır. Saldırganın hareketi ile doğrudan karşılaşmak ve güce karşı güç uygulamak yerine saldırının yönlendirilmesi tercih edilir. Aikidoda önemli olan rakibe zarar vermek değil, saldırgan ile uyum halinde hareket ederek saldırıdan kurtulmaktır. Yani esas amaç, saldırganı ortadan kaldırmak değil, saldırıyı ortadan kaldırmaktır.


Aikidoya başlamanın bir yaşı var mı? Herkes bu sporu yapabilir mi? Sağlık problemi olmamakla birlikte 5 yaşın üzerindeki çocuklar, kadın ve erkekler, herkes aikido yapabilir. Özellikle çocukların gelişiminde aikidonun önemli bir yeri var. Öncelikle çocukların sosyalleşmesini sağlar, algılama hızını artırır, aikidoda şiddet ve şiddete teşvik yoktur, paylaşımı ve kabullenmeyi hedefler, çocukların ahlaksal gelişimini destekler, esneklik sağlar ve kas gelişimine yardımcı olur.

Aikidonun faydaları nelerdir? Aikidonun temel anlamda fiziki, ruhsal ve zihinsel üç faydası vardır. Fiziki fayda olarak aikido antrenmanları esnasında düşüşlerimiz hareketlerimiz ve çalışmalarımız dolayısıyla kas gruplarımızın kaliteli gelişimi söz konusu. Çok fazla ağırlık antrenmanları yapmadan vücudumuzdaki kas gruplarımız gelişir. Bu da fiziki olarak güçlenmemizi sağlar. Ruhsal faydasına baktığımız zaman, rakibimize karşı herhangi bir şiddet hissiyatı olmadan onun bize yapmış olduğu atakları kendi enerjimize yön vererek kendimizi savunmayı amaçlamaktadır. Bu sebeple öfkeden hırstan ve egodan bizleri uzak tutar. Bu da vücudumuzun ve ruhumuzun yıpranmasına mani olur. Zihinsel gelişimimize faydası büyük aikidonun. Burada da adımlarımızın senkronizasyonu ile hareket etmemiz çok önemlidir. Bu da zihnimizi geliştirerek daha hareketli ve daha faydalı gelişimini sağlar.

ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNDE ÖNEMLİ BİR YERİ VAR

Özellikle çocukların gelişiminde aikidonun önemli bir yeri var. Öncelikle çocukların sosyalleşmesini sağlar, algılama hızını artırır, aikidoda şiddet ve şiddete teşvik yoktur, paylaşımı ve kabullenmeyi hedefler, çocukların ahlaksal gelişimini destekler, esneklik sağlar ve kas gelişimine yardımcı olur.

İnsanları barışa ve sevgiye davet eder

Aikido’nun felsefesi nelerdir? Aikidonun temelinde Aiki Felsefesi yatar. Bu felsefeye göre insan kendisiyle ve evrenle uyumlu olmalı, uyumlu yaşamalıdır. Aikido insanları barışa ve sevgiye davet eder, karşıt düşünceleri birleştirir. Çevresiyle uyumsuz saldırgan insan tipleri evrendeki bu uyum ve düzeni bozar. Bize saldıran birine bizde güç kullanarak cevap verirsek biz de bu uyumu bozarız. Aikido, kişinin kendisiyle barışık, doğal ve sosyal çevresiyle uyum içinde yaşamasının yoludur. Aikido, aynı zamanda bir savaş sanatıdır. Yalnız, aikidonun öncelikli savaşı, kişinin kendisine, başka bir ifadeyle iç dünyasında yarattığı hayali-marazi düşmanlara karşı vermesi gereken bir savaştır. Şüphesiz ki her savaş sanatı, bireyler üzerinde fiziksel ve ruhsal olarak önemli gelişmeler sağlar, kendilerini disipline etmelerine, bedenlerini geliştirmelerine, daha sağlıklı bireyler olmalarına yardımcı olur. Ancak aikido herkesin kazandığı bir savaş sanatıdır. Esas zafer, herkesin kendi hatalarını düzeltmesi ile kazanılır.

Aikido’yu yaşamımızın diğer alanlarında nasıl kullanabiliriz? Aikido yaparken uyguladığımız teknikler rakipleri etkisiz hale getirmeyi değil yaşamımızdaki sorunları ve bizi etkisi altına almaya çalışan güçleri bir uyum içinde nasıl kontrol altına alacağımızı öğretir. Aikido bir savaş sanatı olması yanında, bize yaşamı tanıtan, yaşama karşı saygılı olmayı öğreten bir yoldur. Aikido bizden daha güçlü olanlar karşısında yenilmek ya da onların kontrolü altına girmek zorunda olmadığımızı açık bir biçimde gösterir. Aikido güçlü psikolojik yapı oluşturmamızı sağlar. Hayatta karşılaştığımız zorluklarla nasıl başa çıkabileceğimizi öğretir. Aikido egomuzu değil kendimize olan güvenimizi ve cesaretimizi ön plana çıkarmamızı sağlar.


Aikido kendimizi korumak için kullanılabilir mi? İnsanlar sık sık, aikidonun kendini savunmak için ne kadar etkili olduğunu sorarlar. Aikidonun prensipleri ve hareketleri etkili kendini savunma tekniklerine dayanır. Ancak birkaç aylık eğitim saldırganları kolaylıkla alt etmek için yeterli değildir. Kendini iyi savunmak iyi bir dövüşçü olmakla aynı şey değildir. Temel bir aikido kursu size başkalarına bir şey yapmayı değil, size bir şey yapılmasına engel olmanızı öğretir. Bu Aikido felsefesinin bir yansımasıdır.

Antrenmanlara devam etmek gerekiyor

Aikido ne kadar sürede öğrenilir? Temel anlamda günlük hayatta kendimizi savunmak için öğrenmek istiyorsak eğer 6 ay ile 1 yıl gibi bir sürece ihtiyacımız var. Bu süreç boyunca haftada en az 3 kez ya da 2 gün, kaliteli bir eğitim için 3 gün daha iyi olacaktır. Antrenmanlara devamlılık sağlamak gerekir. Antrenmanlarımızda temel teknikler olacaktır. 6 ayın sonunda bazı şeylerin oturmaya başladığını fark edersiniz. Bu durum kişiden kişiye değişir. Farklı etkenler söz konusudur. Kişinin daha önce farklı sporla uğraşıp uğraşmadığı burada belirleyici rol oynar. Alt yapısı olan insanlarda çok daha hızlı bir gelişme gözlenebilir. Aikidonun prensiplerinden bahseder misiniz ? Aikidoda rakibin gücünü kullanırız. Böylece rakip ne kadar kuvvet kullanırsa, sizin için o kadar kolaylaşır.

Aikidoda kaç teknik bulunuyor? Yaklaşık 3000 temel teknik bulunur ve her birinin 16 varyasyonu vardır. Böylece binlercesi bulunur. Duruma bağlı olarak yenilerini yaratırsınız.

Aikido benim hayatım

Kaç yıldır Aikido ile uğraşıyorsunuz? 30 yıldır bu işle uğraşıyorum. Aikido benim hayatım.2005 yılında aikidoyu tanıtmak için kısa adı JICA olan Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı tarafından Türkiye'ye gönderildim. 2 yıl boyunca belediye ile çalıştım. Daha sonra burada kalmaya karar verdim. Trabzon Japonya'ya çok benziyor. İklimi, sıcaklığı. Bu yüzden alışmam kolay oldu. 2009-2010 yılında yine burada çalışmaya devam ettim. Daha sonra Antalya Side'ye gittim. Aikidodan arta kalan zamanlarda hastanede 4 yıl görev yaptım. Şimdi gidip geliyorum. Trabzon'da olmak istedim çünkü eşim buralı ve biz birlikte burada yaşıyoruz. 3 ay Antalya'dayız, sonra Japonya'ya da gidiyoruz ama çoğunlukla buradayız. Sürekli çalışabileceğim bir yerin olması en büyük arzum. Bu işe gönül verdim, masaj eğitim de var...

Müsabakası olmayan tek spor

Aikidonun diğer Uzak Doğu savaş sanatlarından farkı nedir? Günümüzde yapılan birçok Uzak Doğu sporu var. Bunların arasında aikido savaş sanatı olarak diğerlerinden ayrılır. Savaş sanatı olarak adlandırılmasının en önemli özelliği, aikidonun felsefi bir yapısının bulunmasıdır. Diğer sanatlar ya da sporlar şiddete şiddetle karşılık veren, rakibin gücünü kendi gücüne karşı koyarak uygulanır. Aikidonun felsefesi ise rakibin gücüne ve enerjisine yön vererek kendimizi savunmayı ön plana çıkarmaktadır. Yer yüzünde müsabakası olmayan tek spor branşı aikidodur. Bunun sebebi de müsabakanın olduğu yerde hırs, ego ve şiddet bulunmaktadır. Aikidonun felsefesi gereği bunların hiçbiri bulunmamaktadır.

Beğendim
1
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap