Karadeniz Gazetesi, Türkiye’nin 2024 Paris Olimpiyatları’ndaki başarısızlığın nedenini açıklıyor
Yayın Tarihi: 13.08.2024 - 11:49 | Güncelleme Tarihi: 13.08.2024 - 09:49
Spordan Sorumlu Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’ın ‘özerk’ hale getirdiği federasyonlar, 2007 yılında ‘Çerçeve Statüsü’nde yapılan bir değişiklikle tamamen siyasileştirildi… Liyakat gitti, sadakat geldi ve ülke sporu tamamen bitti…
Kaynak:KARADENİZ ÖZEL HABER
2007 yılı Türk sporunun, yapılan bir değişiklik ile bittiği yıl oldu. Özerk spor federasyonları, ‘Çerçeve Statüsü’nde yapılan bir değişiklikle kontrol altına alında. Federasyonlarda delege sayısı 250 ile sınırlandırıldı. Oy kullanan delegeler ise siyasetin belirlediği isimler oldu. Liyakat gitti, sadakat geldi. Sonunda da işte Paris’teki büyük skandal yaşandı.
Oysa, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, 1992 yılında önce futbola özerkliği getirdi. ‘Kendi kurallarınızı kendiniz koyun. Futbolu siz yönetin’ dedi. 2007 yılına kadar da zaman zaman aksaklıklar yaşansa da işleyiş, Mehmet Ali Yılmaz’ın özerk sistemi ile devam etti. 2007 yılında yapılan bir değişiklik Türk sporunun altına dinamit koydurdu.
GENÇLİK ve Spor Genel Müdürlükleri’ne gönderilen bir yazıyla federasyonların seçimlerdeki delege sayısına kota konuldu. Genel kurullarda oy verecek kişiler 250 kişi ile sınırlandırıldı. Bu gelişmenin ardından siyaset tamamen federasyonlara sızdı. Seçilecek kişileri yine siyaset belirlerken, oy verenler de bu isimlere yakın kişilerden seçildi. Bu tarihten sonra federasyonlarda işinin ehli kişiler görevden alındı.
YERLERİNE, o işi belki de hayatında hiç yapmamış insanlar atandı. Yıllar geçtikçe yaralar derinleşti. Çürümüşlük tavan yaptı. Sonrasında da başarısız sonuçlar gelmeye başladı. 85 milyonluk Türkiye, olimpiyatlarda kendisinin 100’de biri nüfusa sahip olmayan ülkelerin gerisinde kaldı. Yaşanan bu skandal tablo sonrası bazı kesimlerin, ‘Biz nerede yanlış yaptık?’ sorularını sorması kara mizahtan başka bir şey değil.
İŞTE 2007’DE DEĞİŞEN ÇERÇEVE STATÜ
ÖZERK federasyonların genel kurulu en geç dört yılda bir, mali genel kurulu ise iki yılda bir yapılır. Genel kurulun kaç üyeden oluşacağı ve bu üyelerin belirlenme yöntemleri federasyonun ana statüsünde yer alır. Genel kurul üye sayısı, ilgili spor dalında faaliyet gösteren kulüp ve sporcu sayısına göre tespit edilir. Genel kurul üye sayısı 120 üyeden az, 250 üyeden fazla olamaz.
Muhabir/Editör:İsmail Düzgün