SON DAKİKA



Haber > Spor > Sporu biz sağlık için yapıyoruz

Sporu biz sağlık için yapıyoruz

26 Eylül 2015 Cumartesi - 10:55




Trabzon’un başarılı sporcularından ve Goldgym spor salonu sahibi Yasin Özergin, Karadeniz Gazetesi’nden Rabia Uzun Cirav’a tutkunu olduğu sporla ilgil





İlk kez katıldıkları Vücut Geliştirme ve Fitness Şampiyonası’dan Yasin Diyadin ile 2 kupayla dönen Yasin Özergin, iki ay gibi kısa bir sürede hazırlanmalarına rağmen önemli bir başarı elde ettiklerini söyledi. Geçirdiği bir kaza sonucu spora başlayan Özergin, sporun hayatının bir parçası haline geldiğini ifade etti.

İlk kez katıldıkları Vücut Geliştirme ve Fitness Şampiyonası’dan Yasin Diyadin ile 2 kupayla dönen Yasin Özergin, iki ay gibi kısa bir sürede hazırlanmalarına rağmen önemli bir başarı elde ettiklerini söyledi. Geçirdiği bir kaza sonucu spora başlayan Özergin, sporun hayatının bir parçası haline geldiğini ifade etti.

SPOR HAYATIMIN BİR PARÇASI OLDU

Öncelikle sizi tanıyalım, bu spora nasıl başladınız? 1987 yılında Trabzon'da doğdum. Geçirdiğim bir kaza sonucu, kolumda yüzde 40 fonksiyon eksikliği oluştu. Kolumu güçlendirmem gerektiği söylendi. Ben de o doğrultuda Ankara’da bu spora başladım. Spor yaparak kolumdaki fonksiyon eksikliğini yüzde 10'a kadar düşürdüm. Ondan sonra spor hayatımın bir parçası haline geldi. Vücut geliştirme ve fitnes arasındaki fark nedir? Fitnes, bedenin sağlıklı olmasını sağlayan bir spor çeşidi. Vücut geliştirme ise bütün vücudun veya belli bir kas grubunun geliştirilmesidir. Vücut geliştirme kaslara hacim ve kütlesel olarak büyütmeyi hedeflerken fitnes ise sağlıklı bir vücuda sahip olmanızı hedefler. Vücut geliştirirken kaldırdığınız ağırlık fazla, tekrar sayısı azdır. Fitnesta ise ağırlık az, tekrar sayısı fazladır. Kişinin isteğine göre değişir. Kişi vücut geliştirmek istiyorsa ona göre, fitnes istiyorsa da ona göre çalışır. Kendinde ne görmek istiyorsa tamamen onunla alakalı.

KİŞİYE GÖRE BESLENME PROGRAMI UYGULANMALI

Spor yaparken nasıl beslenmek gerekiyor? Herkesin beslenme düzeni farklı mı oluyor? Kişiye göre beslenme programı uygulanması gerekir. Vücuttaki kilo ve yağ karbonhidrat deposudur. Düzensiz beslenme ile alakalıdır. Akşam geç saatlerde yemek yiyorsanız metabolizma yavaş olduğu için, yedikleriniz vücutta yağa dönüşür. Bizim kilo verirken yaptığımız şey, karbonhidratı yüzde 40 oranlarına düşürüp, vücuda az karbonhidrat alınmasını sağlamaktır. Vücut geliştirme ve fitnes yapıyorsanız eğer, vücudunuz tek ihtiyacı olan şey proteindir. Sonuçta kasın yapısı protein oluşturur. Kastan yakmamak için beslenme programlarında protein ağırlıklı bir beslenme uygular ve karbonhidrat alımını düşürürüz.

SPORLA KiLO VERMEK SAĞLIKLI

Bir ayda 10 kilo vermek ne kadar sağlıklı? İnsanın bir ayda 8 ile 10 arasında kilo vermesi spor ile birlikte gayet sağlıklıdır. Çünkü kas metabolizması güçlendiğinde, dolayısıyla vücut direnci de artar. Her gün aynı sporu yapmak ne kadar doğru? Ben farklı sporların yapılmasından yanayım. Yani fitnes yapan biri sadece fitnes yapmamalı. Bunun içine koşuyu ya da hoşuna giden başka bir sporu ekleyebilir. Mesela ben her sabah koşarım. Çünkü koşmayı seviyorum. Sadece fitness ağırlıklı bir çalışma yapsam tek yönlü bir çalışma olur.


HAFTANIN 6 GÜNÜ YAPILABİLİR

Her gün spor yapmak sağlıklı mı? Bir gün vücudu dinlendirerek haftanın altı günü farklı bir bölge çalıştırılarak spor yapılabilir. Vücudumuzda 5 bölge var. Göğüs, sırt, omuz, kol, bacak gibi. Bir gün göğüs çalışıyorsanız ertesi gün sırt çalışırsanız, göğüs dinlenir zaten. Sonrasında omuza geçtiğinde sırt dinlenmeye geçer. Eğer kişi kendini çok halsiz ve yorgun hissediyorsa o gün kendine istirahat verebilir.

21_26

2 KUPA İLE DÖNDÜK

Geçtiğimiz günlerde Vücut Geliştirme ve Fitnes Şampiyonası’na katıldınız ve güzel derecelerle döndünüz. İlk defa mı katıldınız böyle bir organizasyona? İlk defa katıldık. Son iki ay kala karar verdik. Diğer yarışmacı arkadaşlar 6-7 aylık bir hazırlık süreci sonrası katıldılar. Biz ise ay çalıştık. 2 kişi katıldık ve 2 kupa ile döndük Trabzon’a. Genç erkeklerde Yasin Diyadin birincilik elde etti, ben de erkeklerde üçüncü oldum. Önümüzdeki organizasyona katılmak için çalışmalarımıza başladık ve devam ediyoruz.

ÇOK DAHA FARKLI ÇALIŞIYOR VE BESLENİYORUZ

Yarışma öncesi nasıl bir çalışma ve beslenme programı uyguluyorsunuz? Aslında bu işin yüzde 40'ı beslenme, yüzde 30'u dinlenme, yüzde 30'u da antrenmandır. Ama yarışma sezonuna girdiğiniz zaman özellikle son 2-3 ayda bu işin yüzde 60'lık kısmını beslenme oluşturuyor. Mesela ben bu iki aylık süreçte hiç karbonhidrat almadım. Sadece tavuk, yumurta ve su ile beslendim. Başka hiçbir şey kullanmadım. Zamanımız kısıtlı olduğu için bu kadar özveride bulunduk. Şimdi Nisan’daki yarışma için önümüzde 8 aylık bir süreç var. Bu süreçte benim yapacağım şey bir ay tempoyu çok yükseltip, bir ay normale indirmek. Son 3 ay kaldığında ise kesinlikle normale indirmeden beslenmeye çok dikkat ederek 3 ayı geçirmek. Normal kilo vermek isteyen bir insandan çok daha farklı çalışıyoruz ve çok daha farklı besleniyoruz.

İLAÇ KULLANIMINI TAVSİYE ETMİYORUM

Vücut geliştiren sporcuların kullandığı bazı ilaçlar var, supplement ve steroid gibi. Bunları kullanıyor musunuz ya da kullanılmasını tavsiye ediyor musunuz?

Ben kesinlikle tavsiye etmiyorum, zaten salonda da satmıyorum. Belki de Türkiye'de satmayan tek salon biziz. Ben insan sağlığını bozacak bir şeyden para kazanmak istemem. Biz sporu sağlık için yapıyoruz. Dolayısıyla sağlık için spor yapıyorsak eğer, sağlığımızı bozacak bir şey ile birlikte spor yapmanın bir anlamının olmadığını düşünüyorum. Spor yaparken, kas yaparken herhangi bir ürün kullanılmasına karşıyım. Sağlık bu kadar önemliyken sağlığı bozmaya çalışmaya hiç gerek yok. Benim düşüncem böyle. Eşiniz spor ile ilgili mi? Eşim okul öncesi öğretmeni. Okuldan arta kalan zamanlarda birlikte spor yapıyorduk. Onun spor hayatı tamamen benimle alakalı. Gelecek planlarınız? İyi bir yarışmacı olmak. Bu işi sadece Türkiye'de yapmak istemiyorum. Avrupa'ya da gitmek istiyorum. Onun dışında salonu büyütme planlarımız var. İnşallah yakın zamanda da zaten Beşirli çevresinde daha büyük bir mekanda hizmet vereceğiz.

SPORA İLGİ ARTTI

Çok fazla spor yapmayı seven bir millet değiliz ama son dönemlerde spora olan ilginin artığı söyleniyor. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda? Çağımız sosyal medya çağı. Herkes her anının fotoğrafını paylaşıyor. Spor ile ilgili paylaşımların insanların üzerinde etkisi olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla spora karşı bir ilginin oluştuğunu söyleyebiliriz. Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı? Biz bu yola tek başımıza çıkmadık.. Bu yolda her zaman yanımızda olan gerek spor bilgisiyle, gerek kişiliğiyle örnek aldığım abim, hocam Candemir Gültekin’e ne kadar teşekkür etsem azdır. Ayrıca her zaman yanımda olup desteğini esirgemeyen genç erkekler fizik şampiyonu arkadaşım Yasin Diyadin’e de teşekkür ediyorum. İlk yarışmamızda aldığımız bu başarı Candemir Gültekin ve Goldgym’in başarısıdır. Biz antrenmanlarımızı Goldgym’de yaptık. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’yle Trabzon adına katıldık. Candemir hoca haricinde kimseyle çalışmadık. Her ne kadar Trabzon’da Goldgym üyelerinden olsak bile, sonuçta il dışına çıktığımızda ve yarışmaya katıldığımızda artık şehrimizi temsil ediyoruz. Ülke dışına çıkarsak, o zaman da ülkeyi temsil etmiş olacağız. O yüzden başarılarımızın üzerinden prim yapılmasını yanlış buluyorum.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
1
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap