SON DAKİKA



Haber > Teknoloji > "G" teknolojisi nedir?

"G" teknolojisi nedir?

14 Aralık 2015 Pazartesi - 10:35








GSM

Açılımı “Global system for Mobile Communications” yani küresel mobil iletişim sistemi olan GSM, dünya üzerindeki en yaygın mobil iletişim standardı konumunda.

1G

Birinci nesil analog mobil telefon kuşağının kısaltması. Başlangıcı 19. yüzyıla kadar uzanan 1G sistemlerden bazıları halen Amerika’da kullanılıyor. Bu teknolojide yapılan görüşmeler rahatlıkla başkaları tarafından dinlenebiliyordu. 2G İkinci nesil mobil iletişim teknolojilerine verilen kısaltma. Dünyada bölgelere göre farklılık gösterse de küresel anlamda

2G

en çok kullanılan iletişim hizmeti. 2G ülkelerinden biri de Türkiye’dir. İlk nesil iletişim hizmetine göre en kritik farklılık ise analog değil sayısal olmasıdır. Daha iyi bir ses kalitesi sunan teknoloji ile ses şifrelenebiliyor. SMS de bu neslin sağladığı önemli katkılardan bir diğeri. Sunduğu hız ise 8 – 13KB/s arasında değişiyor.

GPRS/2.5G

Açılımı “General Packet Radio Access” olan GPRS cep telefonları ve 2G için devrim niteliğinde bir yenilikti. Cep telefonlarına internetin kapısını açan paket tabanlı GPRS’in sınırı 60KB/s’ye kadar çıkabiliyor. Ancak bu, GSM operatörünüzün GPRS’e kaç kanal ayırdığı ile doğrudan ilgili. GPRS, WAP (Wireless Application Protocol – Kablosuz Uygulama Protokolü) erişimi, SMS – kısa mesaj hizmeti ile e-posta ve World Wide Web gibi internet hizmetlerine ulaşmayı mümkün kıldı. 2G ile birleştirilmiş GPRS çoğu zaman 2G ile 3G arasında kaldığı için 2.5G olarak adlandırıldı.


EDGE/EGPRS

Açılımı “Enhanced Data Rates for GSM Evolution” – “GSM Gelişimi için Artırılmış Veri Hızları” olan EDGE teknolojisi, aynı zamanda Enhanced (geliştirilmiş) GPRS olarak bilinir. Bu teknolojinin GPRS’i kayda değer biçimde geliştirilmesi üzerine 2.5G denilen GPRS ağlarına EDGE eklendiğinde üçüncü nesile son derece yaklaşıldığı için 2.75G adı verildi. EDGE teknolojisi ile 177,6 KB/s ulaşmak, yine operatörün desteğine bağlı olarak mümkün.

HSCSD

Açılımı “high-Speed Circuit-Switched Data” – “Yüksek Hızlı Şebeke Anahtarlamalı Veri” olan HSCSD, ikinci nesil GSM platformuna daha yüksek hızda veri yollamak için geliştirildi. 4 kanal kullanımında 57,6 KB/s veri transferi sağlar.

3G


3G teknolojisinin farklı ülkelerdeki adları ve açılımları arasında bağzıları şunlardır:

UMTS : Universal Mobile Telecom – Munications System, GSM ile uyumlu değildir. Ancak dual mod telefonlar ile kullanılabilir.

CDMA2000 : Code Division Multiple Access 2000, 2.5G ile 3G melezi iletişim standardıdır. Daha çok Kuzey Amerika ve Kanada’da tercih ediliyor. 3G sınıfında yer alsa bile bazıları tarafından 144 Kb/s hızıyla 2.75G olarak tanımlanır.

FOMA : Freedom of Mobile Multimedia Access, Japon operatör NTT DoCoMo‘nun sunduğu 3G servislerine verdiği isimdir. 2001’de açılan dünyanın ilk W-CDMA 3G hizmeti olan FOMA’nın 40 milyondan fazla abonesi bulunuyor.

TD-SCDMA : Time Division – Synchronous Code Division Multiple Access, Çin Halk Cumhuriyetinde CATT adlı operatörü tarafından verilen 3G hizmetine verilen isimdir.


HSPA/HSDPA/HSUPA 3G’nin ötesindeki ilk adım olan HSPA uyumlu cihazlar daha şimdiden satılmaya başlandı. High-Speed Packet Access ailesi 3G protokolünü kullanan ve UMTS ağlarının daha yüksek hızlarda veri alışverişine imkan veren bir teknolojidir. 3.5G olarak adlandırılan teknoloji ile 1.8, 3.6, 7.2 ve 144 Mbit/s hızlarına ulaşabilir ve her kullanıcıya ayda 30GB sağlanabilir.

* Devamı yarın...

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap