SON DAKİKA



Haber > Teknoloji > NASA bu kez başaramadı!

NASA bu kez başaramadı!

20 Ocak 2024 Cumartesi - 09:47




Uzay yarışında ABD’nin 1972’den sonra ilk kez başlattığı Ay’a inme misyonu başarısızlıkla sonuçlandı.





İnsanlı Ay yolculukları, uzay yarışının bir parçası olarak ilk defa 1969-1974 yılları arasında Apollo Projesi kapsamında ABD tarafından gerçekleştirilmişti. Ancak 1972’den sonra kesilen yolculuklar, Ay’a aslında gidilmediği iddiasını doğurdu. Hatta 20 Temmuz 1969’da Neil Armstrong’un Ay yüzeyinde yürüdüğünü gösteren görüntüler için “Hollywood ürünü” yorumları yapıldı. 50 yıl sonra tekrar harekete geçen ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), iddiaları güçlendirecek bir başarısızlığa imza attı.

NASA tarafından Ticari Ay Yükü Hizmetleri (CLPS) girişimi çerçevesinde 8 Ocak’ta Vulcan Centaur roketiyle fırlatılan Peregrine uzay aracı, hedefine ulaşamadı. Peregrine’i geliştiren Pittsburgh merkezli Astrobotic şirketi “Uzay aracında oksitleyici tanktan itici güç sızıntısı tespit edildi. Bu yüzden Ay’a iniş yapamadı. Mühendislerimiz sorunu çözemeyince Peregrine Dünya’ya yönlendirildi. Araç, atmosfere yeniden giriş yaparken ‘yanarak imha olacak şekilde’ yönlendirildi” açıklamasını yaptı. Aracın, 23 Şubat Cuma günü Ay’a inmesi planlanıyordu.

VERİ TOPLAYACAK

Bu arada Japonya da uzay yarışına katıldı. Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı’nın (JAXA) eylül ayında yörüngeye gönderdiği SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) adlı insansız uzay aracı, Ay yüzeyine yumuşak iniş denemesi yaptı. Araç, iki atletizm parkuru büyüklüğündeki bir bölgeye konumlanmayı deneyecek. SLIM, üzerindeki görüntüleme teknolojileri sayesinde Ay kraterlerinin şekli gibi topografik bilgileri toplayacak. Elde edilen veriler, ABD liderliğindeki uzay projesi Artemis’te kullanılacak. Daha önce Sovyetler Birliği, ABD, Çin ve Hindistan Ay’a araç indirmişti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap