SON DAKİKA
SON DAKİKA


Demokrasi Kültürü
20.10.2021

Öncelikle kültür ne demektir? Kültür, tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünüdür.  Diğer bir deyişle kültür,  bir topluma veya halk topluluğuna özgü düşünce ve sanat eserleridir. Güzel de kültürle demokrasinin bağlantısı ne? Demokrasi ise halkın egemenliğine dayalı yönetim biçimi ve toplum hayatını düzenleme bakımından bir kurallar topluluğudur.  Demokrasinin başlangıcı çok eski tarihlere dayanır. Eski Yunan sitelerinin yönetim şekli asıl demokrasiye en güzel örnek olarak gösterilmektedir. Yunanca “Demos” (Halk) ve “Kratos” (İktidar) sözcüklerinin birleşmesinden oluşan Demokrasi  ile Kültür öğeleri birleşince “Demokrasi Kültürü” oluşur. Kültür ve demokrasi  insana özgü yapılardır ve tarih boyunca yaşatılan sistemlerdir.(1) “Demokrasi” ve “İnsan Hak ve özgürlükleri” kavramları iç içe kullanılan, birbirlerini tamamlayıcı unsurlardır. İnsan Hakları tüm insanların eşit ve özgür oldukları bilincini taşır.

Her birey yeteneklerini geliştirme hak ve bağımsızlığına sahiptir. “Bütün insanlar hür, haysiyet ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler ve birbirlerine karşı kardeşlik zihniyeti ile hareket etmelidirler. Çağdaş toplum, demokrasi ve cumhuriyet ilkelerine uyan, temel düşünce ve inançlarını bu iki kaynaktan alan, insanca yaşamı ve gelişimi hedefleyen, bilinçli vatandaş yetiştirmeyi öngören, paylaşan, toplumsal bütünleşmeyi arzu eden toplumdur. Demokrasi kültürünün en temel öğeleri, özgürlük, eşitlik, insan hak ve özgürlüklerine saygı, sosyal adalet düşüncesidir. Özgür iradeli ve özgür ifadeli bireylerden oluşan toplumda demokrasi kültürü gelişir. Atatürk’ün demokrasi anlayışı milli egemenlik ilkesinde belirginleşmektedir.  Atatürk milli egemenlik ilkesini millete mal etmek isteyen ilk Türk lideridir. O’nun bu ilkesi cumhuriyet rejimiyle şekillenmiştir. Atatürk tam bir demokrasi aşığı idi: “Demokrasi eşit severliktir. Bu nitelik, demokrasinin bireysel olması niteliğinin mecburi bir sonucudur.  Kuşkusuz bütün bireyler aynı siyasal hakları taşır olmalıdırlar.

Demokrasinin bu bireysel ve eşitlik sever niteliklerinden genel ve eşit oy ilkesi çıkar. (2) Sonuç olarak, çağdaş toplumun en belirgin göstergeleri demokrasi ve kültürdür.  Demokratik ilerleme en başta zihniyet değişikliği ile ve ifade özgürlüğü ile mümkün olacaktır.  Eğitimli ve öğrenmeye açık toplum olma hedefi taşınmalıdır.. Bizde parlamenter demokrasi uygulanır görünse de esas uygulanan baskın parti sistemidir. Çünkü düşünce, eyleme geçirilmediği sürece suç sayılmamalıdır. Ama ülkemizde düşüncesinden dolayı nice insanlar ya hapislerde yatmışlardır veya canlarından olmuşlardır.

Demokrasi, adalet ister, hukukun üstünlüğünü ister, ifade özgürlüğü ister. Serbestçe dolaşım hakkını ister. İnsanca yaşamayı ister. Saydıklarım yoksa gerçek demokrasiden söz edemeyiz. Bunun yanında demokrasi kültürünün yerleşmesi için demokrasiye olan inancın da artması gerekmektedir.  İnsanlar, demokrasinin güzellikleri ve getirileri konularında bilinçlenirlerse demokrasi,hayata yerleşir ve demokrasi kültürü gelişir. Doğal olarak, okul kitapları, düşünen, sorgulayan, araştıran özellikte yazılmalıdır. Öğretmenlerin cumhuriyete bağlı Atatürk milliyetçiliğini koruyan ve savunan özellikte yetiştirilmelidir. İşte o zaman ülkemiz insanları demokrasi kültürüne kavuşmuş olur. Haklı olarak bu yaklaşımdan ülkemiz ve ülke insanımız gerçek demokrat olur ve demokrasiyi yaşar.    Ekrem Yazar (1-2) alıntıdır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap