SON DAKİKA
SON DAKİKA


Emeklinin adı yok…
9.07.2024

Haber 1: Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından emeklilere yönelik yeni hizmetlerin duyurulması için oluşturulan ‘emekliler.gov.tr’ internet sitesi de erişime açıldı.

Haber 2 : Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, 10 bin TL maaş alan ve sosyal yardım alma şartları taşıyan 39 bin 954 emekliye on birinci kez 1500’er TL destek ödemesi gerçekleştirdi.

Sizce hangisi güzel, tabi ki ikincisi.

İçinde bulunduğumuz yıl; Emekliler Yılı. Emeklinin yüzde 80’ından fazlasının internet kullanmadığına bakmayın siz. Çünkü artık, sadece emeklilere ait bir de web sayfası var.

TÜİK’in açıkladığı son enflasyon rakamlarının ardından 4 milyon emekli ‘kök maaşı’ ayarı nedeniyle ‘sıfır zam’ ile 10 bin lira maaş almaya devam edecekler.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, emeklilere olan bu desteğini duyunca, bizim diğer belediyeler ne yapıyor dememek mümkün değil!

Sadece bir belediye, 10 bin lira maaşla yaşamaya mahkûm edilen emeklilerin yüzde 1’ine tek başına ayda 1.500 TL destek oluyor.

Henüz diğer belediyelerden ses yok.

Bu tür destek ve kent lokantalarının sayılarının artırılması 10 bin liraya mahkûm emeklilerin yaşadığı ekonomik sıkıntıya az da olsa katkı olmanın dışında moral olarak da destek vermektir.

Bu arada 7 yıl önce Ordu’da bir güzel fikri ve sonucunu da hatırlatmakta yarar var.

Ergin Karlıbel, hayırsever bir iş insanı. İsmini taşıyan aile vakfı aracılığı ile bugünün rakamı ile eğitime 50 milyon liraya kadar bir desteği oldu. Her yıl 75 tıp fakültesi öğrencisine karşılıksız burs vermeye devam ediyor.

Yaptıklarını bir başka yazıda anlatmak da, örnek olması açısından yarar olduğunu düşünüyorum.

Ergin Karlıbel, 7 yıl önce, camii tuvaletlerini daha çok emekli, yani yaşlıların kullandığını, namaz aralarında birçok kez bu tuvaletleri kullandığını ve ücret ödediğini içine sindiremeyince, Valilik ve Müftülükten bu tuvaletlerin yaşlılara ücretsiz olmasını önerdi.

Hatta böyle bir karar alınırsa, büyük cami tuvaletlerinin vakıf olarak temizlik ve personel ihtiyacını da karşılayabileceklerini önerdi.

Sonuç olumsuz.

Çünkü Diyanet Vakfı ya da müftülükler bu tuvaletleri bir gelir kapısı olarak görmekte ve onlar için cemaatten çok oralardan gelen gelir önemli gibi.

Sevgili Ergin Karlıbel’in de bu insanı yaklaşımı ‘kazanma hırsını’ aşamadı.

Yani bu ülkede emekli, yaşlı, cami cemaati, kamu tuvaletlerini bile ücretsiz kullanamıyor.

Yaşlısına ücretsiz tuvaleti bile çok gören bir zihniyete, bu ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözünü hatırlatmakta yarar var;

“Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu; o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Mazide muktedirken bütün kudretiyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin, istikbale güvenle bakmaya hakkı yoktur.”

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap