SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kamu eliyle işgal
3.07.2024

Ordu, Karadeniz'de denizle arasını bozmayan tek kent. Yani otoyol için denizin doldurulmadığı tek il.

Bunun Karadeniz otoyolunun başlangıç döneminde düzenlenen ve on binlerce kişinin katıldığı, Samsun-Giresun yolunun ulaşıma kapatıldığı, 1994 yılındaki büyük eylemin de etkisi var.

Bu eylem sonrası Karadeniz sahil yolunun Ordu geçişi için deniz doldurulmadı. Bir süre sonra, çevre yolu da yapılınca transit araçlardan da kent kurtuldu.

Şimdi Samsun'dan yola çıkarsanız Artvin'e kadar denizin doldurularak yapıldığı bir otoyoldan, denizden koparılmış, denizi uzaktan seyreden  sahil kentlerini izleyerek gidersiniz.

Bu büyük bir kazançtı

12 Eylül sonrası Ordu sahili, özellikle halkın denize girmek için ilk tercihi arasında yer alan Perşembe ilçesine bağlı Efirli mahallesi jandarma ve emniyetin yaptırdığı sosyal tesislerle halka kapatılmıştı.

2015 yılında Ordu büyükşehir olunca, ilk Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz imarsız, Kıyı Kanununa da aykırı bu iki tesisi yıkarak, söz konusu sahili yeniden halka açmıştı.

Bu da kent için önemli bir kazançtı.

Ancak 8 yıl sonra, geçen yıl jandarma Ordu Büyükşehir Belediyesinden söz konusu alanı yeniden talep etti ve de aldı. Gerekçe burada eğitim kampı kurmaktı. Bu yıl da tamamladı ve sessiz-sedasız açtı.

Peki bu, denize sıfır eğitim kampı veya askeri alanda ne var dersiniz?

Kafe var. Mutfak, restoran, çocuk oyun alanı, kamelyalar, plaj, oturma alanları, kır bahçesi, yani bir sosyal tesiste ne ararsanız var. Denize sıfır bir otel veya tatil köyünde ne varsa aynısı var.

Daha da kötüsü, etrafından bugün sadece cezaevlerinin etrafında görülen dikenli teller bile var.

Kapısında kocaman bir “girilmez” yazısı, altında da “fotoğraf çekmek yasaktır” yazmakta.

İş bununla da bitmedi.

Bu kez Emniyet Müdürlüğü de jandarmanın hemen bitişiğindeki alanı talep etti. Gerekçede; “deniz kontrol botunun bağlanması ve barınması için yanaşma yeri, rıhtım, mendirek ve personellerin eğitim alanı ile istirahat donatılarının yapılması.”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakın Sn. Mehmet Özhaseki’nin geçen ay başında; “Bu yaz, ‘denizler Halkındır’ sloganıyla bir hareket başlatıyoruz. Sahildeki tüm kaçak yapıları yıkarak, sahilleri vatandaşlara açacağız” sözü aklıma geldi.

Bu açıklamaya ve başlatılan uygulamaya rağmen Ordu Büyükşehir ve Perşembe belediyelerinin tam tersi bir uygulama ile halka açık, imarda da ‘park’ gözüken alanları kamuya vererek, yeniden halka kapatmasına anlam vermek ne mümkün.

Bizde buna; “Bu ne perhiz, ne lahana turşusu” derler…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap